Ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έμεινε ξαφνικά «ακέφαλο»,πέντε ακόμη ιδρύματα προετοιμάζονται για κάλπες
Ανακατατάξεις στις ηγεσίες των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας φέρνουν οι επόμενες εβδομάδες, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μένει ξαφνικά χωρίς τον πρύτανή του κ. Γιάννη Γκόλια, λόγω της προσφυγής που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε η συνυποψήφιά του κυρία Τόνια Μοροπούλου. Την ίδια στιγμή, πέντε ακόμη ιδρύματα προετοιμάζονται για προεκλογικά «αγωνίσματα».
Καθώς η εκλογή πρυτάνεων έχει απασχολήσει ως σήμερα σχεδόν όλους τους υπουργούς Παιδείας (πολύ περισσότερο μάλιστα από τα προγράμματα σπουδών σε σχολεία ή πανεπιστήμια ή τις παρεμβάσεις υποδομής στην εκπαιδευτική διαδικασία), δεν θα μπορούσαν να απαλλαγούν από την ιδιότυπη αυτή «εμμονή» και οι δύο τελευταίοι υπουργοί. Η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έτσι μπαίνει σε «θερμά νερά» έχοντας έναν νόμο-πλαίσιο έτοιμο από τον προηγούμενο υπουργό και εντός των «πυλών» της Βουλής. Αν εξαιρεθεί το μεγάλο κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά την έρευνα, το νομοσχέδιο επεξεργάζεται και πάλι κυρίως τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ, επαναφέροντας τις πρυτανικές εκλογές με τους φοιτητές στα εκλεκτορικά σώματα και καταργώντας παράλληλα τα συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Επιλογή πριν από τη… διάλυση
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι αντιπαραθέσεις που προκάλεσε η πρώτη εφαρμογή του νόμου για τα συμβούλια των ΑΕΙ οδήγησε σε προσφυγή στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου έναν χρόνο μετά αφήνει το ίδρυμα χωρίς πρύτανη.
Τον Ιούνιο του 2014 το Συμβούλιο του ΕΜΠ, μετά τις συνεντεύξεις των συνυποψηφίων για την πρυτανία του Ιδρύματος, επέλεξε τελικά τον κ. Γκόλια, τον κ. Βασίλειο Μάγκλαρη και τον κ. Δημήτρη Τσαμάκη, τους οποίους και πρότεινε προς την πολυτεχνειακή κοινότητα για να ψηφίσει ποιον θέλει ως τον νέο πρύτανή της. Από αυτούς εξελέγη ο κ. Γκόλιας συγκεντρώνοντας 268 ψήφους, 81 περισσότερες από τον δεύτερο.
Δεν είχε επιλεγεί στους τρεις επικρατέστερους από τους οποίους θα προέκυπτε ο νέος πρύτανης η κυρία Μοροπούλου, η οποία και προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της διαδικασίας. Δεν επελέγησαν και ακόμη τρεις υποψήφιοι, οι οποίοι όμως θεώρησαν ότι δεν είχαν λόγους προσφυγών και αναστάτωσης για το ίδρυμα, οι κ.κ. Παναγιώτης Δάτσκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, Γεράσιμος Σπαθής, νυν γενικός γραμματέας Διά Βίου Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, και Νικόλαος Σταυρακάκης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ).
Ετσι ο κ. Γκόλιας, που διοίκησε τελικά με επιτυχία το ίδρυμα, εξέπεσε τη Δευτέρα του αξιώματός του για τυπικούς λόγους. Οπως έκρινε το ΣτΕ, κατά την εκλογή του κ. Γκόλια στη σύνθεση του Συμβουλίου του Ιδρύματος είχε κληθεί αλλά τελικά δεν παρέστη ο τότε πρύτανης κ. Σ. Σιμόπουλος. Επρεπε όμως αντ’ αυτού, όπως έκρινε το Ανώτατο Ακυρωτικο Δικαστήριο, να παραστεί ο αντιπρύτανης, ο οποίος όμως δεν είχε καν κληθεί.
Το ΕΜΠ θα διοικείται τις επόμενες ημέρες από τον αναπληρωτή πρύτανή του κ. Δημήτρη Παπαντώνη, ενώ το Συμβούλιό του, παραμονές της διάλυσής του (με το νέο θεσμικό πλαίσιο), θα πρέπει να συνεδριάσει και να επαναλάβει τη διαδικασία από τα στάδια στα οποία δεν παρέστη στις συνεδριάσεις του ο τότε πρύτανης ή αντιπρύτανής του. Από τη στιγμή δηλαδή που συνεδρίασε για να επιλέξει τους τρεις επικρατέστερους εκ των συνολικά επτά τότε υποψηφίους για τη διοίκηση του ιδρύματος.
Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες και όλοι περιμένουν ότι θα καταλήξει ξανά στην εκλογή του κ. Γκόλια, όπως έγινε ήδη στην Πάτρα, όπου η πρύτανης του εκεί Πανεπιστημίου κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου επίσης έχασε το αξίωμά της λόγω προσφυγής συνυποψηφίου της αλλά το Συμβούλιο του Ιδρύματος συνεδρίασε εκ νέου με νόμιμη σύνθεση.
Εκλογές σε πέντε ιδρύματα
Σε αυτό το φόντο και εν αναμονή του νέου νόμου, εκλογές πρέπει να γίνουν σε πέντε πανεπιστήμια (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κρήτης, Χαροκόπειο, Πάντειο, Ιόνιο) οι πρυτανικές αρχές των οποίων έχουν πάρει παράταση της θητείας τους ως το τέλος Οκτωβρίου. Στις 31 Οκτωβρίου όλοι τους «σηκώνουν τα μολύβια».
Ο νόμος που ισχύει σήμερα ορίζει ότι πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στους υποψηφίους για να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους και αυτές να αξιολογηθούν. Ωστόσο ο νέος νόμος αλλάζει τη διαδικασία.
Ηδη σε πολλά πανεπιστήμια έχει λήξει η θητεία των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης (κοσμήτορες, τμήματα κ.τ.λ.) και οι εκπρόσωποί τους αναρωτιούνται ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσουν.
Κωμικοτραγικό στοιχείο στα παραπάνω το ότι ο νέος νόμος που αναμένεται να ψηφισθεί παύει όλους τους πρυτάνεις των ΑΕΙ στη μέση ή στην αρχή της θητείας τους! Και αυτό διότι εξελέγησαν με το παλαιό καθεστώς…