Κορονοϊός: Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού εκπαιδευτικών λόγω covid-19
Χρειάστηκε να περάσουν μόλις(!) 15 μέρες για να εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας την ενημέρωση για τις άδειες ειδικού σκοπού εκπαιδευτικών με την 136503/Ε3/8-10-2020 για την αντιμετώπιση του COVID-19 μετά την υπ. Αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16316/20-9-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Με την εγκύκλιο αυτή απλά επιβεβαιώνεται ότι δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς χορήγησης ειδικών αδειών με την Πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση και τους ειδικούς να είναι πολύ ανήσυχοι για το επόμενο τρίμηνο!
Ποιοι εκπαιδευτικοί ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου;
Ως ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19 ορίζονται πλέον από 18.9.2020 οι ακόλουθες:
1. Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
2. Άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
3. Άτομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
4. Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
5. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.
6. Άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα)
7. Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
8. Γυναίκες που κυοφορούν.
9. Άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200/μL.
10. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας:
11. Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
Επίσης, ως υπάλληλοι υπαγόμενοι σε ομάδες αυξημένου κινδύνου καθορίζονται και υπάλληλοι που υπάγονται σε δύο τουλάχιστον από τις κατωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις:
1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
2. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, όπως προκύπτει από τις ακόλουθες ενδεικτικές τιμές: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.
3. Άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια (άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα) που δεν εμπίπτουν στον ορισμό της βαριάς πνευμονοπάθειας που καθορίζεται στην περίπτωση 5 που προαναφέρθηκε
4. Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/νευρομυϊκές παθήσεις (σοβαρή νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, πολλαπλή σκλήρυνση υπό αγωγή, εγκεφαλική παράλυση).
5. Άτομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (μη αντιροπούμενη κίρρωση).
6. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).
7. Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.
8. Άτομα που λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο
9. Άτομα με μεταμόσχευση, ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία, που δεν εμπίπτουν στους όρους των περιπτώσεων 1-4 που προαναφέρθηκαν.
Είναι προφανές ότι με την αναφορά σε δύο περιπτώσεις από τις παραπάνω 9 καθίσταται πολύ πιο δύσκολη η ένταξη εκπαιδευτικών σε ομάδες αυξημένου κινδύνου! Και επειδή το επιτελικό κράτος της ΝΔ έχει συνέπεια και συνέχεια λόγων και έργων αλλάζει κάθε λίγες μέρες την ένταξη εκπαιδευτικών σε ομάδες αυξημένου κινδύνου! Για παράδειγμα δεν αρκεί να είναι ένας εκπαιδευτικός άνω των 65 ετών! Θα πρέπει να έχει π.χ. και χρόνια πνευμονοπάθεια! Πρόκειται για μια απίστευτη κοροϊδία σε βάρος των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες!
Πώς χορηγείται η άδεια στους εκπαιδευτικούς;
Οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στις ανωτέρω ομάδες αυξημένου κινδύνου δύνανται κατόπιν αίτησής τους να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια απουσίας, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την Υπηρεσία για τον λόγο αυτό δυνάμει των παγίων διατάξεων περί χορήγησης αναρρωτικών αδειών. Για την χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας απαιτείται αιτιολογημένη γνωμάτευση από τον θεράποντα Ιατρό σχετικής ειδικότητας ή από Ιατρό σχετικής ειδικότητας Υγειονομικής Δομής (δημόσιας ή ιδιωτικής), η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικού παραπεμπτηρίου εγγράφου της οικείας υπηρεσίας (της χορήγησης της άδειας)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Και η ρύθμιση αυτή καθιστά πλέον πιο γραφειοκρατική και δυσλειτουργική τη χορήγηση των αδειών αυτών! Ουσιαστικά εκπαιδευτικοί που μέχρι σήμερα υπάγονταν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δικαιούνταν ειδική άδεια απουσίας, θα πρέπει πλέον –με τα νέα δεδομένα- να επιστρέψουν στις σχολικές μονάδες! Παράλληλα ένα μεγάλο τμήμα των εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν υπάγεται στο καθεστώς της ειδικής άδειας και καλούνται να «προσέχουν» μπαίνοντας σε τάξεις έως και 27 μαθητών!
Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις αυτές, οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν με ειδική άδεια απουσίας για λόγους προστασίας της υγείας τους παρέχουν υποχρεωτικά εργασία εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν στο σπίτι), εφόσον είναι δυνατή η άσκηση των καθηκόντων τους εξ αποστάσεως ή η φύση των καθηκόντων τους δεν απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις σχολικές μονάδες.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης/ υποστήριξης οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί δύνανται να απασχολούνται σε υπηρεσίες back office, όπως για τη γραμματειακή υποστήριξη σχολικών μονάδων ή σε διοικητικές θέσεις Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, διασφαλιζομένων σε κάθε περίπτωση των όρων υγείας και πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού.
Αναφορικά με τους/τις εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και οι οποίοι/ες λόγω της φύσης της εργασίας τους παρέχουν κυρίως διοικητικό έργο στις σχολικές μονάδες, θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα τους για παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας διασφαλιζομένων σε κάθε περίπτωση των όρων υγείας και πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, χωρίς να υποχρεούνται να παρέχουν και το διδακτικό τους έργο.
Για την περίπτωση που δεν είναι δυνατή η άσκηση των καθηκόντων εξ αποστάσεως ή η παροχή υπηρεσιών back office ισχύουν τα προαναφερθέντα.Εξυπακούεται ότι για την εφαρμογή των ανωτέρω θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη και η παράμετρος του τρόπου μετάβασης και επιστροφής από και προς τον χώρο εργασίας, ιδίως απόσταση, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ. Σε περίπτωση που η μετάβαση των εκπαιδευτικών από και προς το χώρο εργασίας δεν εμπίπτει στις ανωτέρω περιπτώσεις, ήτοι οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται με ίδια μέσα μεταφοράς ή πεζοί, και εφόσον πληρούνται και τα μέτρα προστασίας της υγείας στον χώρο εργασίας, τότε δεν απαιτείται η χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά επιθυμούν να παρέχουν εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία στις σχολικές μονάδες, οπότε και δεν επιθυμούν να υπαχθούν στην ειδική άδεια απουσίας από την υπηρεσία, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα με ατομική ευθύνη των ιδίων όσο και της υπηρεσίας για τη διασφάλιση εκείνων των προϋποθέσεων εργασίας που καθιστούν αποτελεσματική την προστασία της υγείας τόσο των ιδίων όσο και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που ορίζονται στην αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339/8-9-2020 (ΦΕΚ 3780/Β΄/8-9-2020) ΚΥΑ.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ρυθμίσεις της νέας υπουργικής απόφασης που ισχύει από 18.9.2020 και την κατάργηση της προηγούμενης, καλούνται τα αρμόδια όργανα χορήγησης των αδειών να επανεξετάσουν εάν οι εκπαιδευτικοί, στους οποίους χορηγείτο η ειδική άδεια απουσίας πριν από την 18.9.2020, εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι της εν λόγω άδειας και εάν ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές προσδιορίζονται με την νέα υπουργική απόφαση, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
Ποια είναι η χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας;
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι σύμφωνα με την σχετική προαναφερόμενη εξουσιοδοτική διάταξη [άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14/3/2020 ΠΝΠ (Α΄ 64)], η εν λόγω ειδική άδεια εξακολουθεί να χορηγείται στους δικαιούχους μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι χορήγησής της, γεγονός για το οποίο θα ενημερωθούν σχετικά οι Υπηρεσίες με νεώτερη εγκύκλιο από το ΥΠΕΣ και το ΥΠΑΙΘ
Τι γίνεται αν δεν υπάγομαι στις νέες –περιοριστικές- διατάξεις;
Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις ανωτέρω διατάξεις της ΚΥΑ ως ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID19, πλην όμως πάσχουν σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις θεραπόντων ιατρών από αντίστοιχα επικίνδυνες παθήσεις σε περίπτωση προσβολής από COVID-19, δύνανται κατά την κρίση των αρμοδίων κατά ειδικότητα θεραπόντων ιατρών τους, να προσκομίσουν εκείνα τα δικαιολογητικά δυνάμει των οποίων είναι δυνατή είτε η χορήγηση άδειας στους υπαλλήλους αυτούς σύμφωνα με τις πάγιες κείμενες διατάξεις (π.χ. αναρρωτική άδεια)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν υπάγονται πλέον στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δεν δικαιούνται να απουσιάζουν εφεξής με την ειδική άδεια απουσίας. Οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έχει μεσολαβήσει από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης επανακαθορισμού των ομάδων αυξημένου κινδύνου μέχρι και την επιστροφή στην Υπηρεσία των υπαλλήλων που δεν υπάγονται πλέον σε αυτές, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι αμέσως μετά την έκδοση της παρούσας εγκυκλίου, αποτελεί, για λόγους χρηστής διοίκησης δικαιολογημένη ειδική άδεια απουσίας με τους όρους που αυτή είχε χορηγηθεί.
Δικαιούμαι άδεια αν συνοικώ με άτομο ευπαθούς ομάδας;
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι βάσει των αποφάσεων της ως άνω αρμόδιας Επιτροπής, επί των οποίων έχουν εκδοθεί και οι σχετικές εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας μας, σε περίπτωση που υπάλληλοι του Δημοσίου διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19, λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουν την υγεία των οικείων τους, όπως και ο γενικός πληθυσμός, χωρίς ωστόσο να δικαιούνται ειδικής άδειας απουσίας, ελλείψει προς το παρόν σχετικής προς τούτο ανάγκης και πρόβλεψης.
Είναι προφανές ότι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν ανήκουν οι ίδιοι σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά ανήκουν σε αυτές άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος μετά των οποίων συνοικούν, δεν δικαιούνται ειδική άδεια! Με απλά λόγια ο/η εκπαιδευτικός ακόμα και αν ο/η σύζυγος ή και το τέκνο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει απλά να προσέχει μπαίνοντας σε τάξεις έως και 27 μαθητών! Για άλλη μια φορά η πολιτεία τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους!
Πώς θα χορηγείται το παραπεμπτικό έγγραφο;
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177), μετά το δεύτερο εδάφιο του άρθρου εικοστού πέμπτου της από 14/3/2020 Π.Ν.Π., που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020, προστίθενται εδάφια ως εξής: «Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας θα πρέπει να προηγείται σχετικό παραπεμπτικό έγγραφο της Υπηρεσίας, το οποίο θα συνυπογράφεται από τον Ελεγκτή Ιατρό ή Ιατρό Εργασίας ή άλλο ιατρό της υπηρεσίας, εφόσον υπάρχει, στο οποίο θα βεβαιώνονται τα καθήκοντα που ασκεί ο υπάλληλος βάσει του κλάδου ή της ειδικότητάς του ή δύναται να ασκήσει λόγω της εμπειρίας του, καθώς και οι συνθήκες εργασίας που έχουν διασφαλιστεί για την προστασία της υγείας του, όπως ιδίως έκταση του χώρου εργασίας, αριθμός υπαλλήλων που συστεγάζονται στον ίδιο χώρο εργασίας.
Για την έκδοση της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνεται υπόψη το ως άνω παραπεμπτικό και να μνημονεύεται σε αυτήν». Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω η ειδική άδεια απουσίας για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν προσδιοριστεί με την προαναφερόμενη απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, χορηγείται εφεξής μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας που περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω στοιχεία και μνημονεύεται ρητά στην ιατρική γνωμάτευση.
Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης των αδειών να προβούν αμελλητί στις δέουσες ενέργειες για την έκδοση των ως άνω προβλεπόμενων παραπεμπτικών εγγράφων, για όσους υπαλλήλους κάνουν ήδη χρήση της ειδικής άδειας απουσίας, αλλά και για όσους θα αιτηθούν τη χορήγησή της.
Στο σχετικό παραπεμπτικό έγγραφο θα περιλαμβάνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που αναφέρονται στις προαναφερόμενες διατάξεις καθώς και οτιδήποτε άλλο σχετικό πρέπει να λάβει υπόψη του ο αρμόδιος κατά ειδικότητα θεράπων ιατρός προκειμένου να γνωματεύσει σχετικά με την αναγκαιότητα της χορήγησης στον υπάλληλο της ειδικής άδειας απουσίας.
Γνωματεύσεις που κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίες δεν έχουν λάβει υπόψη τους το σχετικό παραπεμπτικό έγγραφο της υπηρεσίας κατ΄ εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων, δεν στοιχειοθετούν υποχρέωση της Διοίκησης για τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι με την ως άνω ΚΥΑ επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά και το ότι για τη χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας απαιτείται πλέον η προηγούμενη έκδοση σχετικού παραπεμπτικού, μεταβατικά και μέχρι την έκδοση των ως άνω παραπεμπτικών εγγράφων από τις υπηρεσίες και την προσκόμιση των νέων ιατρικών γνωματεύσεων κατά τα ανωτέρω, στις οποίες θα βεβαιώνεται εκ νέου η αναγκαιότητα χορήγησης της ειδικής άδειας απουσίας, οι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να εμπίπτουν στις νέες καθορισθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου, θα εξακολουθούν να απουσιάζουν με ειδική άδεια απουσίας υπό τις προϋποθέσεις που αυτή είχε χορηγηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ. Εξυπακούεται ότι εκπαιδευτικοί που δεν εμπίπτουν πλέον στις νέες ομάδες αυξημένου κινδύνου επιστρέφουν αμελλητί στις θέσεις τους.
Ουσιαστικά τι ζητείται από τον εκπαιδευτικό που θα υποβάλουν τώρα αίτηση; Να προσκομίσει παραπεμπτικό από την σχολική του μονάδα και από ελεγκτή ιατρό που θα αναφέρει τα στοιχεία του, τα καθήκοντα του (ότι διδάσκει πχ. Φιλολογικά μαθήματα), και «τις συνθήκες εργασίας που έχουν διασφαλιστεί για την προστασία της υγείας του, όπως ιδίως τη σχολική ή τις σχολικές μονάδες που υπηρετεί, την έκταση του χώρου εργασίας (αίθουσα διδασκόντων ή άλλη αίθουσα εργασίας), τον αριθμό των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα την αίθουσα και τέλος τα τμήματα που διδάσκει, την έκταση της κάθε αίθουσας και τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα! Τι να πρωτοπείς εδώ; Για τα γραφεία των εκπαιδευτικών όπου στοιβάζονται 35-60 εκπαιδευτικοί, για τα τμήματα των 25-27 μαθητών σε αίθουσες 30-35 τ.μ., για τα τμήματα που στεγάζονται σε υπόγειες αίθουσες και για τις σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές των «γερασμένων» σχολικών κτιρίων;
Πώς χορηγείται η ειδική άδεια απουσίας σε υπαλλήλους που δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως;
Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4722/2020, στο άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14/3/2020 Π.Ν.Π., που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020, προστίθεται δεύτερη παράγραφος ως εξής: «2. Στους υπαλλήλους που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας απουσίας της προηγούμενης παραγράφου και οι οποίοι λόγω της φύσης των καθηκόντων τους δεν δύνανται να εργάζονται εξ αποστάσεως, κάθε τέταρτη ημέρα απουσίας στο σύνολο της εν λόγω άδειας χρεώνεται με κανονική άδεια ή με οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούται ο υπάλληλος, εκτός της αναρρωτικής, ανεξαρτήτως των προϋποθέσεων χορήγησης των αδειών αυτών».
Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και στους οποίους χορηγείται η ειδική άδεια απουσίας υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, αλλά δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να εργάζονται εξ αποστάσεως ή σε υπηρεσίες back office, για κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας απουσίας από τις 15.9.2020, η τέταρτη ημέρα χρεώνεται με κανονική άδεια, ή εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο με οποιαδήποτε άλλη άδεια, εκτός της αναρρωτικής, δικαιούται ενδεχομένως ο εκπαιδευτικός, ανεξαρτήτως των τυχόν ειδικών προϋποθέσεων που προβλέπονται για τη χορήγηση των αδειών αυτών. Σε αυτές τις περιπτώσεις ειδική άδεια απουσίας δεν χορηγείται για χρονικό διάστημα μικρότερο των τεσσάρων (4) ημερών, σε περίπτωση δε που διακοπεί πριν την ολοκλήρωση διαστήματος τεσσάρων (4) ημερών χωρίς υπαιτιότητα του υπαλλήλου, αποτελεί στο σύνολό της ειδική άδεια απουσίας.
Πώς διακόπτεται η ειδική άδεια απουσίας; Τι συμβαίνει αν έχω άλλη άδεια;
Δεδομένου ότι η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται στους εκπαιδευτικούς για λόγους προστασίας της υγείας, αυτή δύναται να διακόπτεται μόνο κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης του εκπαιδευτικού και προσκόμισης νέας ιατρικής γνωμάτευσης, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι, για τους οποίους αίρεται η προηγουμένως γνωματευθείσα ανάγκη παραμονής κατ΄οίκον. Επιπλέον, εφόσον οι εκπαιδευτικοί που υπάγονται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές επανακαθορίστηκαν με τη σχετική νεώτερη ΚΥΑ, απουσιάζουν ήδη από την Υπηρεσία τους με αναρρωτική άδεια, θα δύνανται να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας απουσίας, μόνο εφόσον λήξει η αναρρωτική άδεια με την οποία αιτιολογημένα ήδη απουσιάζουν.
Ποιες διευκολύνσεις δίνονται σε εκπαιδευτικούς γονείς τέκνων σε σχολικές μονάδες, παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς;
Με τις διατάξεις του άρθρου 68, παρ. 1 του ν. 4722/2020 (ΦΕΚ 177 Α΄), στην από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, προστέθηκε άρθρο 5Α στο οποίο ορίζεται ότι: « 1. Υπάλληλοι, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 5 και έχουν τέκνα, ανεξαρτήτως ηλικίας, που φοιτούν σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλεεκπαίδευσης, δύνανται με την έναρξη λειτουργίας των ως άνω σχολικών δομών να κάνουν χρήση των εξής διευκολύνσεων, εκτός των παγίων διαστημάτων σχολικών διακοπών και σχολικών αργιών:
α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.
β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας.
γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5
δ) Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού της παρ. 1 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020. Σε περίπτωση εξάντλησης των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται ο υπάλληλος, η τέταρτη ημέρα χρεώνεται, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια, με οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούται ο υπάλληλος ανεξαρτήτως των τυχόν ειδικών προϋποθέσεων χορήγησης της (π.χ. ειδική άδεια 22 ημερών, άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης).
Πότε χορηγούνται οι διευκολύνσεις αυτές;
Οι ανωτέρω διευκολύνσεις χορηγούνται, κατά περίπτωση, ως εξής:
α) Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι του Δημοσίου που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο κάνει χρήση μίας εκ των προβλεπόμενων διευκολύνσεων, εκτός αν με την ίδια δήλωση καθορίζουν χρονικά διαστήματα χρήσης των διευκολύνσεων εκ περιτροπής. Εφόσον ο ένας εκ των δύο γονέων υπαλλήλων κάνει χρήση οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω διευκολύνσεων, ο άλλος γονέας δεν δύναται να λάβει για το ίδιο χρονικό διάστημα κάποια από τις προβλεπόμενες διευκολύνσεις. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση της διευκόλυνσης της άδειας ειδικού σκοπού, το χρονικό διάστημα χρήσης της άδειας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) ημερών ανά γονέα.
β) Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή σε οποιαδήποτε απασχόληση ως ελεύθερος επαγγελματίας, για τη χορήγηση των ανωτέρω διευκολύνσεων απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του γονέα που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα περί μη χρήσης όμοιων διευκολύνσεων και σχετικής βεβαίωσης του εργοδότη, όπου υπάρχει εργοδότης και αυτό είναι δυνατό.
γ) Αν ο/η σύζυγος του/της υπαλλήλου που υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια, ιδίως άδεια ανατροφής τέκνου και άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η φροντίδα τέκνων, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση κάποιας εκ των ανωτέρω προβλεπόμενων διευκολύνσεων.
δ) Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας, που δεν εργάζεται, νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο, ή νοσεί από τον κορωνοϊό COVID-19, ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ, ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή σύνταξη αναπηρίας (σχετικές οι αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12.3.2020, ΑΔΑ: ΩΦΠΩ46ΜΤΛ6-87Χ και ΔΙΔΑΔ/Φ.69/113/9246/29.4.2020, ΑΔΑ:6ΣΜ046ΜΤΛ6-Ο14, εγκύκλιοι).
ε) Τις ανωτέρω διευκολύνσεις τις δικαιούται ο/η γονέας που ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια των τέκνων.
Σημειώνεται ότι το πάσης φύσεως ένστολο προσωπικό, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ και το διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, οι εργαζομένοι/ες που υπηρετούν στο Υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στις ανώνυμες εταιρείες ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Εγνατία, καθώς και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καλούνται να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερες και κρίσιμες συνθήκες.
Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ο έτερος γονέας δεν απασχολείται στις παραπάνω υπηρεσίες θα πρέπει μόνο μετά από αιτιολογημένη απόφαση της υπηρεσίας του, περί μη χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού, να χορηγείται στον/ην εκπαιδευτικό ή το μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ η άδεια ειδικού σκοπού (γονέα). Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται από το αρμόδιο όργανο της χορήγησης των κανονικών αδειών.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4722/2020 (ΦΕΚ 177 Α΄) καταργείται η διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (κύρωση με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020), όπως αυτή προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 38ου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (κύρωση με το άρθρο 1 του ν.4683/2020), σύμφωνα με την οποία η άδεια ειδικού σκοπού χορηγούνταν και στους υπαλλήλους, των οποίων τα τέκνα ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ως εκ τούτου, στους/στις εκπαιδευτικούς, των οποίων τα τέκνα δεν έχουν εγγραφεί σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν χορηγείται εφεξής άδεια ειδικού σκοπού.
Τι γίνεται σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικής μονάδας ή τμήματος λόγω covid;
Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή Τμημάτων αυτών και παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών λόγω εμφάνισης επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος COVID-19, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 43 του ν. 4722/2020 (ΦΕΚ 177 Α΄) επισημαίνονται τα εξής: Υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ η διάταξη της παρ.3 του άρθρου τριακοστού όγδοου της από 20-03-2020 ΠΝΠ, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4683/2020, σύμφωνα με την οποία,
«Σε περίπτωση που υπάλληλος του Δημοσίου, όπως ορίζεται στο πεδίο εφαρμογής της από 11.3.2020 ΠΝΠ, απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ., απουσιάζει δικαιολογημένα από την Υπηρεσία με αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης.
Η αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού δεν αφαιρείται από την δικαιούμενη αναρρωτική άδεια του υπαλλήλου, ούτε απαιτείται ο υπάλληλος να παραπεμφθεί στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. Οι υπάλληλοι της παρούσας παραγράφου προσμετρώνται στους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων».
Επίσης, στην παρ. 1 του άρθρου 9 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α΄ με τίτλο «Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» της Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339/8-9-2020 (ΦΕΚ 3780/Β΄/8-9-2020) ΚΥΑ ορίζεται ότι «1. Εκπαιδευτικός που ο ίδιος ή κάποιο πρόσωπο, με το οποίο συνοικεί, νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ή αναμένει το αποτέλεσμα μοριακής διαγνωστικής εξέτασης για τον κορωνοϊό COVID-19, στην οποία έχει υποβληθεί, λαμβάνει ειδική άδεια απουσίας με απαραίτητη προσκόμιση σχετικής ιατρικής βεβαίωσης».
Για την χορήγηση της ως άνω αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού σε αυτή την περίπτωση προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα ή τον βρεφικό, παιδικό και βρεφονηπιακό σταθμό ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία συνολικά της δομής ή Τμήματος αυτής, στην οποία φοιτά το τέκνο του/της εκπαιδευτικού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω εμφάνισης επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος COVID-19 και για το λόγο αυτό έχει συσταθεί αρμοδίως και στους γονείς των μαθητών κατ’ οίκον παραμονή.
Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις και δεν έχει γίνει σύσταση στους γονείς των τέκνων για κατ’ οίκον παραμονή, για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας, είναι δυνατή η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού κατ’ εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως συμπληρώθηκε με το άρ. 64 του ν. 4686/2020 (Α’ 96) ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για τη χορήγηση αδειών οργάνου.
Εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρ. 5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ περί επιλογής εργασίας με μειωμένο ωράριο μέχρι και 25% ημερησίως, αντί της άδειας ειδικού σκοπού μπορεί να γίνει μόνο για τις εξωδιδακτικές εργασίες των εκπαιδευτικών. Εναλλακτικά, είναι δυνατή αντί της χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η εκπαιδευτικός. Για τη χορήγηση των εν λόγω διευκολύνσεων προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα ή τον βρεφικό, παιδικό και βρεφονηπιακό σταθμό ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία συνολικά της δομής ή Τμήματος αυτής, στην οποία φοιτά το τέκνο του/της εκπαιδευτικού ή του μέλους ΕΕΠ-ΕΒΠ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω εμφάνισης επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος COVID-19.
Oι αλληλοαναιρούμενες εγκύκλιοι, οι εγκύκλιοι που παραβιάζουν τους υφιστάμενους νόμους, οι ασαφείς και αλληλοσυγκρουόμενες οδηγίες αποτελούν τη μόνη συνέπεια και σταθερά του «επιτελικού» κράτους αυτής της κυβέρνησης! Μέσα στο σκηνικό αυτό, ένα μεγάλο κομμάτι εκπαιδευτικών λόγω της έξαρσης της Πανδημίας αλλά και της ηλικιακής τους επιβάρυνσης επιλέγουν να αποχωρήσουν από την εκπαίδευση με την ελπίδα να προλάβουν τα χειρότερα! Μόνο στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ έχουν υποβάλλει αίτηση παραίτησης 68 εκπαιδευτικοί! Με το υπέρτατο αγαθό της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους δεν πρέπει να παίζει κανείς!