«Παιδεία για ένα Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» ήταν ο τίτλος του 9ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε σήμερα στα Τρίκαλα και το οποίο φιλοξένησε ο δήμος Τρικκαίων. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το κάπνισμα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και δύσκολα καταπολεμούμενες εξαρτήσεις. Υπολογίζεται, είπε, ότι κατά τον 20ό αιώνα έχει προκαλέσει περί τους εκατό εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι στις μέρες μας προκαλεί ετησίως έξι εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Παράλληλα, μία σημαντική παράμετρος είναι η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα, η οποία συσχετίζεται με περίπου 600.000 θανάτους ετησίως. Παρά τα ελπιδοφόρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνέχισε η κ. Τζούφη, που δείχνουν τα τελευταία 7 χρόνια μείωση κατά 14% των καπνιστών και κατά 33% των καπνιστών ηλικίας16 έως 20 ετών, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά χρήσης προϊόντων καπνού, ακόμη και στις πολύ νεαρές ηλικίες και, παράλληλα, νοσηρότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση, ανέφερε στη συνέχεια, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το κάπνισμα με επέκταση και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Έτσι, το 2016 ψηφίστηκε ο Ν. 4419,που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σε σχέση με την παραγωγή, προώθηση, παρουσίαση και πώληση καπνικών προϊόντων, μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού, φυτικών προϊόντων για κάπνισμα αλλά και του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παράλληλα, η πολιτεία, και ιδίως το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζει και προωθεί δράσεις για την ευαισθητοποίηση κατά των εξαρτήσεων, και ιδίως του καπνίσματος και του ατμίσματος, και κάνει παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, με συστηματικό τρόπο, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και, στοχευμένα, σε επιμέρους ηλικιακές ομάδες.

Στο παραπάνω πλαίσιο, επίσης το υπουργείο Παιδείας, όπως τονίστηκε από την υφυπουργό, αγκαλιάζει δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την πρόληψη γενικά του εθισμού και των εξαρτήσεων και, ειδικότερα, της χρήσης προϊόντων ή υποκατάστατων καπνού. Οι δράσεις αυτές μπορούν να αναπτύσσονται ως προέκταση των διδασκόμενων μαθημάτων ή να αποτελούν μέρος των προγραμμάτων αγωγής υγείας που υλοποιούνται στα σχολεία. Επιπλέον, από το σχολικό έτος 2016-2017, στο πλαίσιο υλοποίησης της θεματικής εβδομάδας προτείνονται ανάλογες δραστηριότητες.

Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος – εντατικολόγος, τ. αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, απένειμε τα εύσημα στην πόλη που έδειξε «πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, παρελθόν, αρκεί στοιχειωδώς να το θελήσει».

Ο δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι οφείλουμε να «ξεχωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στη ζωή μας. Κάτι που στα Τρίκαλα κάνουμε λίγο παραπάνω». Σε αυτή τη διοργάνωση συνέβαλαν, με τη συνεργασία τους, ο δήμος Τρικκαίων, το George D. Behrakis Ερευνητικό Εργαστήριο, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η οργάνωση Smoke Free Greece, η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων και η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων. Ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών πλακετών του δήμου Τρικκαίων στους προσκεκλημένους και τα βραβεία που δόθηκαν σε μαθητές για τη συμμετοχή τους στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Ζωή Χωρίς Κάπνισμα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025