Α’   Ανακοίνωση  

Το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος ( Ε.Ε.Δ.Δ.Α.Φ.) προχωρεί στην οργάνωση του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου για τον Αυτισμό που θα γίνει στις 13,14 και 15 Οκτωβρίου 2017 στη Λάρισα.
Τα Πανελλήνια Συνέδρια για τον Αυτισμό έχουν ήδη διανύσει μια πολύ επιτυχημένη διαδρομή. Έχουν αποβεί μια αναμενόμενη, ανά 2ετία, πρόσκληση για συνάντηση των ειδικών που ασχολούνται με τον Αυτισμό στη χώρα μας. Προώθηση γνώσης, ανταλλαγή εμπειριών, ανάδειξη του επιπέδου που βρίσκονται οι προσεγγίσεις στη χώρα μας αλλά και επισήμανση των ελλείψεων που υπάρχουν και των πολλών που πρέπει ακόμα να γίνουν, είναι στους ευρύτερους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό είναι επίσης να δίνεται ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να παρουσιάσουν δόκιμες ερευνητικές εργασίες τους ή εφαρμογές. Η έμφαση στη συνεργασία παραμένει πάντα μία πολύ σημαντική παράμετρος.
Τα τρία πρώτα Συνέδρια έγιναν στο Μεσολόγγι και την Πάτρα από την ΕΨΥΠΕΑ με την καθοδήγηση του καθηγητού Σωτήρη Κωτσόπουλου που είχε την έμπνευση και την ιδέα. Το Δίκτυο συστάθηκε το 2013, οπότε και παρέλαβε τη «σκυτάλη». Σήμερα η ΕΨΥΠΕΑ είναι μέλος του Δικτύου και ο κ. Κωτσόπουλος επίτιμος Πρόεδρός του. Στο μεσοδιάστημα , που συμπίπτει με τη σύσταση του Δικτύου, έγινε στη Θεσσαλονίκη το 4ο Συνέδριο από το εκεί Παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, με συμβολή του Δικτύου στη διεξαγωγή του. Αναλαμβάνοντας το Δίκτυο τη συνέχεια, σύμφωνα με τον κανονισμό, η οργάνωση του συνεδρίου ανατίθεται κάθε φορά σε έναν φορέα που αναλαμβάνει την ετοιμασία του, στην έδρα του φορέα, σε συνεργασία με το ΔΣ του Δικτύου. Έτσι, την οργάνωση του προηγούμενου 5ου Συνεδρίου ανέλαβε η ΕΨΥΜΕ και το Συνέδριο διεξήχθη στον Πειραιά με μεγάλη επιτυχία. Με τον ίδιο τρόπο, το προσεχές 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο ανατέθηκε στον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.
Ο τίτλος «Δυνατότητες και προκλήσεις» που επιλέγει για φέτος, απηχεί από τη μια μεριά δεδομένα με τεκμηριωμένες ενδείξεις καλών πρακτικών και παράλληλα διαφαινόμενες δυνατότητες για το μέλλον. Η θεματολογία θα είναι πάλι αρκετά πλούσια, με διάφορα επίπεδα προσέγγισης, περιλαμβάνοντας ερευνητικά, κλινικά και θεραπευτικά δεδομένα, και τις εξελίξεις σε αυτά. Περιλαμβάνεται επίσης η έκφραση απόψεων και θέσεων από τα ίδια τα άτομα με αυτισμό, τους γονείς και τις οικογένειές τους, καθώς και θεσμικές πτυχές σχετικά με τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
Το συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της διεπιστημονικής ομάδας ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς και άτομα με αυτισμό, φοιτητές και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος.
Η πρόσκληση τώρα, είναι για το φετινό φθινόπωρο στη φιλόξενη πόλη της Λάρισας, προσβλέποντας πάλι στην ανταπόκριση και συμμετοχή μελών και φίλων και σε μια γόνιμη ανταλλαγή.

Για την Επιστημονική και την Οργανωτική Επιτροπή
Γ. Καραντάνος         Ε. Καλογεροπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025