Η αναγκαιότητα για μια εκπαίδευση ανοικτών και διευρυμένων οριζόντων, αλλά και το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 37ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), που ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή φροντιστών από όλη την Ελλάδα.
Στο συνέδριο, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Grand Hotel» και έχει τίτλο «Επιχειρώντας για την εκπαίδευση του Αύριο», εξετάστηκαν επίσης και τα βασικά προβλήματα του κλάδου, καθώς η διοργάνωση γίνεται κάθε τρία χρόνια.
Το συνέδριο ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Kώστα Αμπατζίδη, ο οποίος στην ομιλία του έθεσε το ερώτημα «τι εκπαίδευση και τις είδους πολίτες θέλουμε σήμερα».
«Η απάντηση είναι μία. Θέλουμε άτομα συνειδητοποιημένα, που μπορούν να ενεργούν, να επιχειρούν, να κινούνται με άνεση και αυτοπεποίθηση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Θέλουμε πολίτες που αναγνωρίζουν την παγκόσμια πραγματικότητα και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν χωρίς γνωστικές ελλείψεις και εκπαιδευτική υστέρηση. Επίσης χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παρεμβαίνει ουσιαστικά στη δημιουργία ατόμων με διευρυμένες και ουσιαστικές γνώσεις, ένα σύστημα που προετοιμάζει πολίτες με τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες.
Η αναγκαιότητα για μια εκπαίδευση ανοιχτών οριζόντων είναι προφανής», σημείωσε, ενώ επανέφερε το θέμα της αριστείας.
«Να την διεκδικήσουμε πίσω. Όχι ως μέσο προσωπικής ανέλιξης, αλλά ως ένα ηθικολογικό χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας, που ενθαρρύνει την άμιλλα και τη δημιουργική φιλοδοξία», τόνισε. Αναφερόμενος στη φροντιστηριακή εκπαίδευση σημείωσε ότι στην Ελλάδα «έχει βαθιές ρίζες, έντονη κοινωνική αναφορά και δράση. Και είναι αυτή που έχει τη δυναμική να δώσει το μήνυμα της νέας εποχής».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης αναφέρθηκε στην κρίση που περνά η πατρίδα μας. «Τα νοικοκυριά δοκιμάζονται και αυτό το ζούμε καθημερινά κατά την επαφή μας με τους γονείς και τους μαθητές μας. Η κρίση επηρέασε και επηρεάζει και τις επιχειρήσεις μας. Επίσης δυσκολευόμαστε και από τις νέες προκλήσεις που φέρνει η νέα βιομηχανική επανάσταση και η εποχή της ρομποτικής. Αλλά και από την εχθρότητα που αντιμετωπίζουμε συχνά από την κυβέρνηση που μας βλέπει ως ‘’παραπαιδεία’’ και ως ιδιωτικό κεφάλαιο. Μη λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις μας που αντιστοιχούν στην κοινή λογική», σημείωσε ο κ. Βαφειαδάκης.
Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ κάνοντας έναν απολογισμό αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η ΟΕΦΕ. Όπως στην ανατροπή της απόφασης για την επιβολή του ΦΠΑ στα φροντιστήρια, τις διάφορες παρεμβάσεις στο υπουργείο Παιδείας, τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΟΑΣΑ, την αναβάθμιση των Σεμιναρίων Διδακτικής, την προετοιμασία της πλατφόρμας «oefe on cloud» όπου αξιολογούνται μαθητές και φροντιστήρια, αλλά και τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθησίας, με την παροχή υποτροφιών σε μαθητές φροντιστηρίων.
Επίσης ζήτησε την άμεση κατάργηση του άρθρου 107 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, με το οποίο όπως είπε «φορτώνουν αχρείαστη γραφειοκρατία και φόρτο εργασίας στα φροντιστήρια». «Ολοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Να απαντήσουμε στις προκλήσεις και τις δυσκολίες και να κοιτάξουμε αισιόδοξα το μέλλον», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.
Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο ήταν ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο οποίος μίλησε με τίτλο «Οι πολλαπλές διαδρομές της εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο που αλλάζει».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ απευθυνόμενους προς τους συνέδρους είπε:
«Έχετε την ευθύνη της ποιότητας του υλικού που παραλαμβάνουμε κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο. Επίσης βοηθάτε όλα τα παιδιά να μπουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ είστε όλοι απόφοιτοι του πανεπιστημίου, ενώ πολλοί μάλιστα έχετε αποφοιτήσει από το ΑΠΘ». Αναφέρθηκε στην εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αυτή εμπεριέχει, ενώ αναρωτήθηκε αν όλες αυτές οι αλλαγές σημαίνουν και το τέλος του παραδοσιακού πανεπιστημίου που όλοι ξέρουμε. «Δεν το νομίζω, αλλά τα πανεπιστήμια του 21ου αιώνα θα πρέπει να εξελιχθούν σε διεθνή».
Χαιρετισμούς στο συνέδριο της ΟΕΦΕ απεύθυναν και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών κομμάτων. Ανάμεσα τους ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Πάλλας, ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Ηλιάδης, ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κουγιουμτζής, ο πατέρας Ιάκωβος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Επίσης τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Αννα Ρογδάκη, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Στοϊμενίδης, καθώς και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ αφού χαρακτήρισε τους φροντιστές ως μικρομεσαίους που υποστηρίζουν με σοβαρότητα την εκπαίδευση και την ελληνική οικονομία, τους κάλεσε να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Ψηφιακή επένδυση» συνολικού προϋπολογισμού 9,2 δις, που άνοιξε η Κομισιόν και το οποίο αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες.
Οι εργασίες του 37ου συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή με τη Γενική Συνέλευση των προέδρων και των αντιπροσώπων συλλόγων της ΟΕΦΕ.