Δελτίο Τύπου
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απολύσεις θέλει να κάνει όποιος θέλει να ρίξει την Κυβέρνηση
Απολύσεις θέλει να κάνει όποιος θέλει να ρίξει την Κυβέρνηση, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό REALFM και στον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο. Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων υπογράμμισε: «Κανείς δεν βγήκε και να είπε ότι είναι υπέρ των απολύσεων και θέλει να τις κάνει όλες όσες ακόμη απομένουν». Δεν έχω ακούσει κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει ότι είναι υπέρ. Τον άκουσα να λέει προχθές ότι «θα ήμουν ο ευτυχέστερος των ανθρώπων να μην γίνουν οι υπόλοιπες απολύσεις». Ο κ. Λοβέρδος επιπλέον τόνισε για την στάση της χώρας απέναντι στις συμφωνίες που έχει συνάψει: «Η στάση που θα κρατήσουμε, θα είναι στάση ευθύνης. Προσαρμοστήκαμε περισσότερες πολιτικές δυνάμεις της μιας σε μια προοπτική ευθύνης»
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε σε ερωτήσεις:
Για το αν υπάρχει κυβερνητική κόντρα μεταξύ των δύο συγκυβερνόντων κομμάτων: «Είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα, δύο πολιτικοί χώροι. Δεν σταθήκαμε μαζί στην αντιμετώπιση της κρίσης το 2010, 2011 το 2012 ακόμα μέχρι την μέση της χρονιάς, Συνεπώς, όσο γυρίζουμε προς τα πίσω βρίσκουμε λόγους ο ένας και ο άλλος να εκφράσουμε διαφωνίες ως προς τις απόψεις μας για το που πρέπει να πάει η χώρα. Αυτό δεν γίνεται για ιστορικούς λόγους , αυτό το προκαλεί και η σημερινή πορεία των πραγμάτων. Υπάρχουν θέματα που τα δυο διαφορετικά αυτά πολιτικά κόμματα που συγκυβερνούν διαμορφώνουν διαφορετικές απόψεις για το άμεσο μέλλον και είναι λογικό θεωρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι το ιδιαίτερο σοβαρό για την χώρα υπάρχει , είναι πολύ φυσικό, να αναζητούμε κοινή συνισταμένη μετά από διάλογο και μετά από τριβές και συγκρούσεις, δεν είναι θέλω να πω κάτι παράδοξο ή περίεργο αυτό που συμβαίνει .
Και στο ανώτατο επίπεδο, τη συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου, λύνονται τα προβλήματα αυτά, εξομαλύνονται οι διαφορετικές στάσεις, πόσο μάλλον τώρα που ό,τι γίνεται κ. Παυλόπουλε αφορά όχι την επαναδιαπραγμάτευση ή τη διαπραγμάτευση ενός νέου συμφώνου με την Ε.Ε. και τους άλλους, αλλά για την εφαρμογή και κατά την εφαρμογή υπάρχουν προσαρμογές με όποιον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητήσετε, θα σας πει ότι ναι, πράγματι ανά τρίμηνο επικαιροποιούμε το πρόγραμμα αφαιρώντας ή προσθέτοντας .Στο πλαίσιο αυτό και όχι με διάθεση να κάνει κάνεις ανταρτικό και να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα στο πλαίσιο αυτό είναι λογικό, ας πούμε στο θέμα των απολύσεων, να μπορούμε να βρούμε ένα άλλο επίπεδο εφαρμογής των συμφωνιών μας, όχι αθέτησης των συμφωνιών μας, ένα άλλο επίπεδο εφαρμογής συμφωνιών μας. Λόγου χάρη έχουν αποχωρήσει πολύ περισσότεροι από 150.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια και το ελληνικό Δημόσιο είναι ένα από τα πέντε φθηνότερα αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή εδώ έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα δεν είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί. Στην κατάληξή του και για 3.000 ακόμη απολύσεις μπορεί να υπάρξει συζήτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδό της και να υπάρξει μια λύση.
Για το αν οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο: «Θέλω να είμαι λίγο σαφής. Υπάρχουν δυο θέματα: το ένα θέμα είναι το δημόσιο χρέος το οποίο θα παλέψουμε να διευθετηθεί ανακουφίζοντας την Ελλάδα και τους πολίτες τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το σοβαρότερο πολιτικό θέμα που έχει η Ελλάδα και θα τρέξει τους επόμενους μήνες.
Το άλλο θέμα που θέσατε σε ό,τι αφορά τους όρους της συμφωνίας σε σχέση με τις απολύσεις όπου εγώ δεν βλέπω κάποιο μέλος της Κυβέρνησης να λέει ότι θέλει να κάνει απολύσεις. Απολύσεις θέλει να κάνει όποιος θέλει να ρίξει την Κυβέρνηση. Πείτε μου εσείς έναν που να βγήκε και να είπε ότι «εγώ είμαι υπέρ των απολύσεων και θέλω να τις κάνω όλες όσες ακόμη απομένουν». Δεν έχω ακούσει κανέναν.
Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο στο υψηλότερο επίπεδο της διαπραγμάτευσης να υπάρξουν λύσεις στο θέμα των απολύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει ότι είναι υπέρ. Τον άκουσα να λέει προχθές ότι «θα ήμουν ο ευτυχέστερος των ανθρώπων να μην γίνουν οι υπόλοιπες απολύσεις». Στέκομαι στο ότι όταν ερωτήθηκε αν είναι υπέρ των υπολοίπων απολύσεων είπε πως τα συζητάει και πως θα ήταν ο τελευταίος που θα το θα ήθελε. Από εκεί και πέρα είναι το πρόγραμμα και κοιτάει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά.
Θέλω επί τη ευκαιρία να πω γιατί ακούστηκαν αυτές τις μέρες διάφορα, πιστεύω ότι όλα θα εξομαλυνθούν ότι η σημερινή συνάντηση θα είναι σημαντική, αλλά ωστόσο εγώ στηρίζω τον κ. Κεγκέργολου σε όσα είπε τις περασμένες μέρες και έγινε ένας Υφυπουργός που μπήκε στο στόχαστρο κάποιων. Θέλω να μην χάσω την εκπομπή σας κ. Παυλόπουλε να αξιοποιήσω την εκπομπή σας και να πω ότι στηρίζω τον συνάδελφό μου σε αυτά τα οποία είπε προχθές και για τα οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική.
Δεν πρόκειται να κάνω αναπαραγωγή μιας αντιπαράθεσης που υπήρξε πράγματι με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν είχε κανένα προσωπικό χαρακτήρα και η οποία έχει μάλιστα διευθετηθεί με ένα άριστο τρόπο.
Θέλω όμως να πω ότι κανένας, μα κανένας από όσους τουλάχιστον έχω ακούσει να εκφράζονται δημοσίως δεν είναι υπέρ των απολύσεων και από εκεί και πέρα η άποψη ότι για τα θέματα της αύξησης των δόσεων σε αυτούς που χρωστούν στην Εφορία, στα ασφαλιστικά Ταμεία για το θέμα των υπολοίπων απολύσεων, για το θέμα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν ανοιχτά κάποια πράγματα που πιστεύουμε ότι η διαπραγμάτευση στο ανώτατο επίπεδό της τις επόμενες εβδομάδες του καλοκαιριού, θα τα λύσει και αυτή θα είναι μια καλή προοπτική
Για το αν θα πετύχει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές: «θα πετύχουμε στη διαπραγμάτευση. Γιατί και λάθη ομολογούνται και είναι πολλά τα επιτεύγματά μας και είναι απαρέγκλιτη, σταθερή και επί τέσσερα χρόνια με αιματηρές θυσίες, άλλες εκ των οποίων ήταν οικειοθελείς στην αρχή, άλλες εκ των οποίων είχαν απέναντι όλη την κοινωνία. Τα θυμόμαστε καλά.
Άλλο ήταν το κλίμα το ’10 που υπήρχε μια ελπίδα και άλλο ήταν του ’11 ή του ’12. Δηλαδή κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός είπε «ναι, να βοηθήσω». Μετά δεν ήθελε. Παρ’ όλα αυτά η στάση του κατά τις εκλογές ήταν στάση ώριμη, παρ’ όλα τα προβλήματά του.
Περάσαμε τέσσερα αιματηρά χρόνια και έχουμε δικαίωμα ως μια χώρα πολύ συνεπής να ζητάμε την εξομάλυνση του προγράμματος εκεί όπου αυτό έχει από τη δική μας πλευρά αναδείξει δυσκολίες».
Για την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα: «Όχι να φύγει, να τη διώξουμε. Αλλά προ των εκλογών του ’12 είχα ερωτηθεί από την «Καθημερινή» τότε και είχα πει αυτό που είπα στη «RealNews». Τώρα ακούγεται αυτό που λέω, τότε δεν ακουγόταν. Δηλαδή παρ’ ότι ήταν κυριακάτικο φύλλο δεν είχε δοθεί σημασία, ήμουν Υπουργός και δεν είχε δοθεί σημασία.
Αυτό το σκηνικό των ταξιδιών της τρόικας εδώ, των συζητήσεων υπό την κάλυψη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν βοηθάει. Υπάρχει ένα ζήτημα που σχετίζεται και με την αξιοπρέπειά μας. Αλλά κι ένα θέμα που σχετίζεται με τον τρόπο της λειτουργίας μας. Και η ουσία όμως, ο συμβολισμός και η ουσία.
Είναι άλλο εποπτεία και άλλο επιτήρηση. Η επιτήρηση είναι μια θεσμική διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεξάγεται στις Βρυξέλλες και από τις Βρυξέλλες. Η εποπτεία, με τη μορφή που πήρε στην Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια δικαιούμαστε να ζητήσουμε να αλλάξει. Και είναι ζήτημα νομίζω λίγου χρόνου, εγώ είμαι από τους ανθρώπους που σέβονται το πρόγραμμα και το εφαρμόζει.
Είμαι από τους ανθρώπους που παράγουν -κατά την ταπεινή μου άποψη και κατά τη βούληση του λαού που με εκλέγει- σταθερότητα. Δεν πρόκειται από εμένα να ακούσετε πράγματα που θα οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια. Αλλά υπάρχουν ανάγκες που πιστεύω ότι η Κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδό της μπορεί να τις αντιμετωπίσει προς το συμφέρον και της χώρας και του προγράμματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εάν αυτό γίνει και πάει καλά πιστεύω ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις να βγάλουμε και Πρόεδρο Δημοκρατίας, να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα που ναι σε μια εξαιρετικά καλή πρόταση. Αν προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες με συγκρούσεις για τέτοια θέματα και αδυναμία της αγοράς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα ασφαλιστικά Ταμεία –λέω αυτό το οποίο ξέρω καλύτερα γιατί τα φορολογικά δεν τα ξέρω και τόσο, αλλά τα ασφαλιστικά τα ξέρω καλά- εάν πάμε με αδυναμία να λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα, μην ξεχνάτε ότι ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί προ των εκλογών τον συμψηφισμό του ΦΠΑ τον Σεπτέμβριο. Και αυτό είναι ένα μέτρο πάρα πολύ καλό μέτρο που πρέπει να γίνει.
Αν αυτά προχωρήσουν, νομίζω ότι θα πάμε με ψηλά το κεφάλι και θα έχουμε πιθανότητες να κάνουμε νίκες πολλές. Αν αυτά δεν πάνε καλά, πιστεύω ότι θα πρέπει και όλοι οι συνάδελφοι σήμερα που συγκρούονται δημοσίως ίσως όχι με τόσο καθαρό πεδίο πολιτικής προοπτικής, θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί ποιο είναι το αύριο. Δεν είναι εύκολο το αύριο.
Γι’ αυτό λοιπόν για μας κάθε συνάντηση Σαμαρά με τον Βενιζέλο έχει μια σημασία. Περιμένουμε ορισμένες αποφάσεις να τις πετύχουμε κεντρικά, ο χρόνος αυτής της διαπραγμάτευσης είναι τώρα, είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δηλαδή και νομίζω και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλύτερα. Δεν μπορώ να λέω μεγάλες κουβέντες, έχω αρκετή εμπειρία που να μη μου επιτρέπει να είμαι επιπόλαιος ή δημαγωγός».
Για το αν πρέπει η Ελλάδα να καταγγείλει μονομερώς τις συμφωνίες της: «Η στάση που θα κρατήσουμε, θα είναι στάση ευθύνης. Προσαρμοστήκαμε περισσότερες πολιτικές δυνάμεις της μιας σε μια προοπτική ευθύνης. Θέλω να σας πω και να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία το ’11 και το ’12 μέχρι βέβαια να αναλάβει την κυρία ευθύνη τον Ιούνιο του ’12 έπαιζε το ρόλο που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Ήταν απέναντι, δημιούργησε το αντιμνημονιακό λεγόμενο μέτωπο που κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε ποτέ και έκανε μια πολύ σκληρή αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, τουλάχιστον από το Μάιο του ’10 και μετά.
Όμως η Νέα Δημοκρατία ευθυγραμμίστηκε στην ανάγκη για ανάληψη ευθυνών και θεωρώ ότι έχουμε τώρα κάποιο καιρό κοινής δράσης σε αυτή την προσπάθεια ένα μήνα έχω που είμαι αλλά είμαι αρκετά μαχητικός κ. Παυλόπουλε, πιστεύω ότι το καλό σενάριο είναι το πρώτο σενάριο και δεν θέλω να απασχολώ τους Έλληνες πολίτες με το τι θα κάνουμε εάν τα πράγματα αυτά δεν πάνε καλά.
Εμείς πιστεύουμε ότι θα πάνε καλά τις επόμενες εβδομάδες και θα είμαστε σε θέση το Σεπτέμβριο να πούμε ότι με δυο, τρία μέτρα –μην φαντάζεστε τίποτε υπερβολικό- σαν κι αυτά που σας είπα, προχωράμε στην επόμενη μέρα».
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.