Δελτίο Τύπου
Επιστολή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου στον διευθυντή της Καθημερινής, κ. Παπαχελά
Κύριε Διευθυντά,
Σε δημοσίευμα του προχθεσινού φύλλου της εφημερίδας σας, μου “χρεώθηκε” μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις δεκάδες χιλιάδες μετεγγραφές, που απειλούν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε τα εξής:
Στις 4 Μαΐου 2014, δηλαδή προ των ευρωεκλογών, η Βουλή, με το Ν. 4264/15.52014 (ΦΕΚ 118) και ειδικά το άρθρο 53, χορήγησε δικαίωμα ( κι όχι δυνατότητα) μετεγγραφής σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαφόρων κατηγοριών, που πέτυχαν σε ΑΕΙ κατά τις εξετάσεις του ακαδημαϊκού έτους 2013-14 (δηλαδή στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2014) χωρίς ποσοτικό περιορισμό ή έστω εισοδηματικό κριτήριο και χωρίς να προσδιορίζεται σε πιο ΑΕΙ ο φοιτητής “δικαιούται” να μετεγγραφεί. Οι προβλεπόμενες κατηγορίες είναι: α. Πολύτεκνοι, β. τρίτεκνοι, γ. με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών, δ. ορφανοί , ε. με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί κωφάλαλοι ή ανήκουν στην κατηγορία ειδικών αναγκών με αναπηρία άνω του 67%, στ. πολύδυμα τέκνα, ζ. τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας.
Οι ανωτέρω φοιτητές, που σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΑΕΙ ή του υπουργείου μπορεί να είναι από 15.000 έως 30.000, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε στις 4 Μαΐου 2014, δικαιούνται μετεγγραφής ανεξαρτήτως αν δυσκολεύονται ή όχι οικονομικά, αλλά και ανεξαρτήτως που διαμένουν οι γονείς ή άλλα αδέλφια τους που ήδη σπουδάζουν. Κι ακόμη, τα τμήματα υποδοχής, βάσει του ίδιου νόμου, δεν δύνανται να αρνηθούν τη μετεγγραφή, αφού ο νόμος απέφυγε να βάλει όριο στις ανά τμήμα μετεγγραφές.
Επειδή η ανωτέρω διάταξη δεν προέβλεπε καμία περίπτωση για όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με το Ν.4274/14.7.2014 (ΦΕΚ 147) άρθρο 47, και με δική μου πρωτοβουλία, επαναφέραμε ό,τι ίσχυε τα δύο προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να δύνανται να μετεγγραφούν, όσοι έχουν κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα (σε μία οικογένεια) μέχρι 9000 ευρώ και έως 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Το μέτρο αυτό ευνοεί τους έχοντες πραγματική οικονομική ανάγκη και βοηθάει τα ΑΕΙ αφού βάζει όριο 10%. Στην κατηγορία αυτή θα ανήκουν πολύ λίγοι και πάντως οι πραγματικά πτωχοί, αφού ο συντριπτικός αριθμός καλύπτεται από την προηγούμενη ρύθμιση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, ο αριθμός αυτών των μετεγγραφών, δεν θα υπερβεί τις 500. Να σημειωθεί πως πέρσι, που ίσχυε αυτή και μόνο αυτή η ρύθμιση, οι μετεγγραφές ήταν 3.782, επί συνόλου 10. 483 αιτήσεων. Ταυτοχρόνως, με τον ανωτέρω νόμο απαιτήσαμε η αναπηρία να βεβαιώνεται από ΚΕΠΑ κι όχι απλό γιατρό του δημόσιου τομέα, προς αποφυγή των λαθροχειριών του παρελθόντος.
Από τον Ιούνιο που αναλάβαμε την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεργαζόμαστε, σε εβδομαδιαία βάση, με τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν τόσο στα ιδρύματα που θα χάσουν τους φοιτητές τους, όσο και σε εκείνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θα υποδεχτούν τις δεκάδες χιλιάδες των μετεγγραφών. Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά και σε αυτήν των Προέδρων των ΤΕΙ , το περασμένο Σάββατο και την περασμένη Πέμπτη αντιστοίχως, ανακοινώσαμε τα μέτρα που θα πάρουμε με την Υπουργική Απόφαση που θα εκδώσουμε τις επόμενες ημέρες. Τις αποφάσεις μας αυτές θα συζητήσουμε σήμερα Τρίτη και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για δεύτερη φορά και με δική μας πρωτοβουλία.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.