Δελτίο Τύπου
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή του ραδιοσταθμού «Παραπολιτικά» στους δημοσιογράφους Γ.Κουρτάκη και Π.Τζένο.
Ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:
Για την ένταση στο ΕΚΠΑ μεταξύ του Πρύτανη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εταιρίες ιδιωτικής φύλαξης:
Στη Βουλή και λίγες μέρες πριν, όταν ρωτήθηκα για την καθαριότητα και τη φύλαξη είπα ότι αυτά είναι στο πλαίσιο της διοικητικής αυτοτέλειας αρμοδιότητας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Σωστά ο κ. Φορτσάκης ανέλαβε πρωτοβουλία και στη Βουλή χτες αναρωτήθηκα και ρώτησα χωρίς να κατονομάζω, αλλά βέβαια πήραν τον λόγο και μόνοι τους είπαν ότι ήταν οι ίδιοι, πως είναι δυνατό τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να καταλαμβάνουν μια Πρυτανεία, είναι αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι πράξη ανήκουστη.
Και επειδή τα πράγματα παίρνουν μια λογική τροπή πια, γιατί η ένταση έχει μειωθεί, παίρνω την ευκαιρία σήμερα να σας πω ότι εδώ δεν είναι ούτε καν security φύλαξη του Πανεπιστημίου του campus δηλαδή των κτηρίων, των πάσης φύσεως υπηρεσιών. Είναι η Πρυτανεία. Είναι η Πρυτανεία στο κέντρο της Αθήνας εκεί ακριβώς που επειδή δεν υπήρχε φύλαξη πριν από τρία χρόνια σε κατάληψη σκίστηκαν με μαχαίρια πίνακες, καταστράφηκε η περιουσία και εκτεθήκαμε σε όλη την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εκεί είπε ο κ. Πρύτανης ότι θέλει να βάλει κάποιες διαδικασίες και σωστά το έκανε κατά την άποψή μας, κάποιες διαδικασίες ελέγχου εισόδου και εξόδου από το κτήριο των τρίτων. Αλίμονο αν δεν έχουμε τέτοιες διαδικασίες σε ένα κτήριο Πρυτανείας, σε ένα διοικητήριο του Πανεπιστημίου γιατί από εκεί διοικείται το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, στο κέντρο της Αθήνας.
Θεωρώ ότι είναι μια επιβεβλημένη ενέργεια πολύ σωστή. Στηρίξαμε τον κ. Φορτάκη, η Βουλή τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ως προς το θέμα, θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή αρχή και μια καλή βάση για να μην ξαναγίνουν αυτά.
Για τη δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντοπούλου ότι ο κ. Φορτσάκης συμπεριφέρεται ως συνήγορος μιας μνημονιακής Κυβέρνησης και όχι ως Πρύτανης:
Αυτές είναι πολιτικές εκτιμήσεις. Είναι πολιτικές εκτιμήσεις που δεν ευσταθούν κατά τη δική μου γνώμη, διότι είναι ένα πρόσωπο εκλεγμένο από τα όργανα που ο νόμος προβλέπει για να εκλέγουν Πρυτάνεις, είναι ένας Καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, η Κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη συνηγόρους. Και ειδικά εμείς στο Υπουργείο Παιδείας που συνεργαζόμαστε με τα ΤΕΙ και με τα Πανεπιστήμια ούτε υποστηρικτές, ούτε συμμάχους, ούτε συνηγόρους χρειαζόμαστε. Συνομιλητές έχει ανάγκη το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων και συνομιλητές μας είναι όλοι οι Πρόεδροι των Τμημάτων των ΤΕΙ της χώρας και όλοι οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και όλα τα Συμβούλια. Όλα τα όργανα δηλαδή της Διοίκησης των θεσμών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν έχει δίκιο η κα Κωνσταντοπούλου.
Για την αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του κ. Πρωτόπαπα στα όσα δημοσιεύτηκαν σε κυριακάτικη εφημερίδα και εφέρετο να σχεδιάζει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους δημόσιους υπαλλήλους:
Εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δίκιο, ότι κάθε ενέργεια κυβερνητική, αφού είναι δικομματική η Κυβέρνηση, προϋποθέτει συνεννόηση, συνεργασία και ως κλίμα, συνεργατικότητα. Δεν γίνεται διαφορετικά.
Και νομίζω ότι όπου αυτό δεν συμβαίνει, παράγονται άχρηστες για την ώρα τριβές. Τριβές κυβερνητικές που δεν πρέπει να παράγονται γιατί θα περάσουμε ένα πολύ κρίσιμο τρίμηνο. Λέγαμε τετράμηνο, πάει και ο Οκτώβρης. Πάμε για Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο τους μήνες δηλαδή που προηγούνται της εκλογής για Πρόεδρο Δημοκρατίας στη Βουλή, που θα τελειώσουν τα θέματα του προγράμματος, θα δούμε ποια θα είναι η πορεία της χώρας προς τις αγορές, θα δούμε δηλαδή πράγματα και θάματα τους επόμενους τρεις μήνες. Συνεπώς χρειάζεται να είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και δεν μας κάνουν καλό οι τριβές.
Για το αν είναι προεκλογικές οι συγκρούσεις με τη Νέα Δημοκρατία;
Προφανώς έχουμε τη δική μας ύπαρξη και τη δική μας αυτοτέλεια πολιτική, κατακτημένη μέσα στους χρόνους της μεταπολίτευσης. Τώρα έχουμε μια στάση εθνικής ευθύνης γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης δηλαδή όχι ως πολιτική επιλογή συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.
Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει την πολιτική του αυτοτέλεια και βάσει αυτής και βάσει των επιχειρημάτων που θα έχει όταν γίνουν εκλογές, εγώ πιστεύω θα βγάλουμε Πρόεδρο αλλά εν πάση περιπτώσει όταν θα γίνουν οι εκλογές, θα απευθυνθούμε στο λαό και θα ζητήσουμε την ψήφο του.
Δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου για διαμόρφωση πολιτικού χώρου η υπογράμμιση της ανάγκης συνεννόησης στην Κυβέρνηση. Ξέρετε, το ζούμε καμιά φορά και στην καθημερινότητα, πολλές φορές χωρίς να το θέλουμε δημιουργούνται προβλήματα γιατί ένα Υπουργείο πρέπει να πάρει αποφάσεις. Παίρνει αποφάσεις και έρχεται μπροστά στην πραγματικότητα να μην έχει συνεννοηθεί με τον ανωτέρω κυβερνητικό παράγοντα και έτσι να δημιουργούνται κρίσεις. Μην το βλέπετε ότι είναι μια κίνηση πονηρή.
Όμως από τη στιγμή που έχει σχηματιστεί Κυβέρνηση και μετά δηλαδή από τον Ιούνιο, οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική του μέσα στο πλαίσιο της Κυβέρνησης αλλά και τη δική του πολιτική. Τοποθετηθήκαμε σε θέματα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και δείξαμε τις δικές μας διαφοροποιήσεις. Δεν είναι κακό αυτό.
Αυτό από τα ευρέα στρώματα της κοινωνίας δεν γίνεται αντιληπτό.
Στο πολιτικό σύστημα όμως, δηλαδή στη συζήτηση τη δική μου με εσάς δημιουργούνται δεδομένα που στη προεκλογική περίοδο θα αξιοποιηθούν. Δηλαδή δημιουργούμε λόγω της πολιτικής μας θέματα – καταστάσεις τις οποίες την κρίσιμη ώρα θα επικαλεστούμε. Έχετε απόλυτο δίκιο όλη αυτή η συζήτηση είναι συζήτηση συστημική, δηλαδή γίνεται στο πλαίσιο της Βουλής, της πολιτικής κοινωνίας δηλαδή δημοσιογράφων, πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων και όχι μέσα στην καρδιά των ευρέων λαϊκών στρωμάτων.
Για το ενδεχόμενο μη εκλογής Προέδρου:
Δεν είναι η σταθερότητα, είναι η ανάπτυξη πάμε για 2,9% κατά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της ανάπτυξης. Αν πέσουμε σε τέσσερις μήνες προεκλογικής και μετεκλογικής έντασης, πάνε αυτά.
Θυμίζω ότι τον Ιούνιο του ’12 πηγαίναμε για κάποια μέτρα 11 δις ευρώ και το τετράμηνο των εκλογών φτάσαμε στα 17.
Στην ερώτηση αν η θέση ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ, εφόσον φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις εκλογές, είναι μόνο δίπλα στη Νέα Δημοκρατία ή θα μπορούσε να είναι και δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ:
Έχουμε τις εκλογές μπροστά μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε μέχρι τότε και τότε. Μετά αν αυτό δεν πάει όπως θα θέλαμε να πάει και όπως πρέπει να πάει για τη χώρα, πάμε σε εκλογές. Δεν θα προδικάσουμε τα αποτελέσματα για τις συνεργασίες. Και ισχύουν όσα έχουμε πει κατά καιρούς. Συνεργάζεσαι με αυτόν που έχει πρόθεση συνεργασίας, συνεργάζεσαι με αυτόν που δεν απαξιώνει τη συνεργασία, δεν εξευτελίζει τις προτάσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για σκέψεις τέτοιες τόσο νωρίς, μα κι αν εννοείτε το ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι έχει κόψει κάθε γέφυρα, δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα.
Για το αν έχει προχωρήσει η διαδικασία για το κλείσιμο κάποιων ΙΕΚ γιατί τα Παραπολιτικά έχουν αποκαλύψει και άλλες επιχειρήσεις που χρωστάνε στο ΙΚΑ, την Εφορία και τους προμηθευτές τους:
Και κάνετε άριστα γιατί φεσώνουν το ΙΚΑ και με τα λεφτά που φεσώνουν το ΙΚΑ του ελληνικού λαού κάνουν διαφήμιση στην τηλεόραση. Δηλαδή πληρώνει το ΙΚΑ την τηλεοπτική τους καμπάνια και είναι κύριοι. Μάλιστα στέλνουν επιστολές στον Πρωθυπουργό, στέλνουν επιστολές πικρίας για τη στάση μου, στέλνει επιστολή πικρίας για τη στάση μου ένας επιχειρηματίας ισχυριζόμενος ότι έκλεισε την επιχείρησή του και την έχει ανοίξει με άλλο όνομα και γενικό διευθυντή τον καφετζή του. Τον καφετζή του!
Όλοι αυτοί οι τύποι που ζουν με λεφτά του ελληνικού κράτους και κάνουν το κομμάτι τους με λεφτά του ελληνικού κράτους, χρωστάνε 140 εκατομμύρια στο ΙΚΑ μόνο. Και είπαμε ότι δεν θα λειτουργήσει κανένας, αν δεν έχει ρυθμίσει τις υποθέσεις του. Υπήρξε μια επιτάχυνση της διαδικασίας ρυθμίσεων τον τελευταίο καιρό και ακόμη και την ημέρα που τελείωνε η προθεσμία που είχαμε θέσει, πήγαιναν και ρύθμιζαν. Χτες, όπως είπα στη Βουλή, ένα από τα πιστοποιητικά αυτά τα οποία κατατέθηκαν, είναι πλαστό.
Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ασυμβίβαστος χώρος με αυτά και είπα χτες στη Βουλή ότι ήταν ο Κινέζος Πρέσβης στο γραφείο μου και μου είπε «200 χιλιάδες Κινέζοι κάνουν γαλλικά στη Γαλλία, μισό εκατομμύριο Κινέζοι κάνουν αγγλικά στη Μεγάλη Βρετανία, θέλουν να έρθουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα. Έρχονται μόνο 27…»
Είμαι επίσημος προσκεκλημένος του συναδέλφου μου του Κινέζου Υπουργού, θα πάω το Δεκέμβριο εκεί και θα καλέσω μαζί μου, με δικές τους δαπάνες, επιχειρηματίες στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης αλλά όχι της Τριτοβάθμιας. Αυτοί θα απευθυνθούν εκεί. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε Κινέζους εδώ για να μάθουν ελληνικά. Θέλουν πάρα πολύ να έρθουν. Που θα πάνε; Θα πάνε σε Ιδρύματα των οποίων ο επιχειρηματίας θα πάει φυλακή; Και θα κλείσει μεσούσης της ακαδημαϊκής περιόδου το ΙΕΚ;
Δεν υποχωρώ πουθενά. Μιλάω εντίμως. Ξεκίνησα ήδη ένα κολέγιο αυτό τη ΔΟΜΗ ή ΤΟΜΗ όπως είχε μετονομαστεί με διάφορες άλλες μετονομασίες που πήρε για να αποφύγει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τελείωσε αυτό.
Και έπονται όλοι οι άλλοι. Και που μπήκαν τώρα και ρύθμισαν; Εγώ θα περιμένω και τη γενναιόδωρη ρύθμιση που η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί με τις πολλές δόσεις και θα παρακολουθώ την εφαρμογή της. Όχι με σκληρότητα, αν κάποιος καθυστερεί ένα μήνα δεν παθαίνει κάτι, αλλά αν ιδρύει άλλη εταιρεία στο ίδιο κτήριο με τον καφετζή του γενικό διευθυντή ή οποιονδήποτε άλλο παρένθετο για να αποφεύγει τις εισφορές, δεν θα τα καταφέρει. Γιατί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε ότι κάθε διάδοχος είναι υπεύθυνος για τα χρέη του προηγούμενου.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.