Στις 9 Φεβρουαρίου 2016, την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η δράση eSafetyLabel του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου (EUN) γιορτάζει τα 2 χρόνια επίσημης παρουσίας, με τα ελληνικά σχολεία να διατηρούν την ευρωπαϊκή πρωτιά στην πιστοποίηση σχολείων με την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η κοινότητα eSafety Label μεγαλώνει και ότι, ως σήμερα, πάνω από 3.000 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη έχουν ενταχθεί σε αυτήν. Καλωσορίζουμε όλους τους νέους χρήστες και συγχαίρουμε τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς σε όλα τα ελληνικά σχολεία για το επίτευγμα!

Μέχρι σήμερα συνολικά 908 σχολεία σε 35 χώρες έχουν λάβει την ετικέτα – 10 χρυσά, 58 αργυρά και 840 χάλκινα. Τα νέα είναι εξίσου ενθαρρυντικά εδώ και 2 χρόνια για τα ελληνικά σχολεία που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ετικέτας ψηφιακής ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα: 4 χρυσά, 16 αργυρά και 197 χάλκινα σχολεία, 217 πιστοποιημένα στο σύνολο! Στο παρακάτω γράφημα δείτε πως αναλύεται η γεωγραφική κατανομή των ελληνικών σχολείων ποσοστιαία, ανά περιφέρεια.

alt

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στις 9/2 , ήρθε η ώρα για περισσότερους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας να διεκδικήσουν μια πανευρωπαϊκή διαπίστευση για την ψηφιακή ασφάλεια των σχολείων τους.
Tι είναι όμως η ετικέτα eSafety και ποια ακριβώς είναι η διαδικασία για την απόκτησή της; Η ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας προσφέρει μια εικόνα για τις προδιαγραφές eSafety στα σχολεία στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Τα σχολεία έχουν την υποχρέωση να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον και ανάλογη πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες ως μέρος της διδασκαλίας και της μαθησιακής εμπειρίας. Η πιστοποίηση για την ψηφιακή ασφάλεια στοχεύει στο να βοηθήσει τα σχολεία στην αντιμετώπιση της πρόκλησης να παρέχουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι διαδικτυακές εμπειρίες συμβαδίζουν με μια καθορισμένη πολιτική του σχολείου και ένα καλά μελετημένο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή ασφάλεια. Μέσω της διαδικασίας προσφέρεται έντυπο αξιολόγησης το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν -εντός και εκτός του σχολείου- το επίπεδο της ασφάλειας στο διαδίκτυο στα σχολεία. Με βάση τα αποτελέσματα του κάθε σχολείου διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης για να αυξήσουν το επίπεδο της ψηφιακής ασφάλειας που αφορά στο σχολείο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην πιστοποίηση, όταν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Έτσι προσφέρεται επισκόπηση κατά περιοχή ή / και σε εθνικό επίπεδο των σημερινών υποδομών, χάραξης πολιτικής και πρακτικής αντιμετώπισης. Aπό τις πληροφορίες των σχολείων σε αυτό το πρότυπο, σταδιακά οικοδομούμε μια βάση γνώσεων για την επιτυχή πρακτική την οποία η δράση eSafety Label θέτει στη διάθεση των μελών της για την υποστήριξή τους στην εμβάθυνση της κατανόησης των πραγματικών αναγκών, οδηγώντας έτσι σε μία πιο τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων.

Τα σχολεία αιτούνται για το πιστοποιητικό eSafety συμπληρώνοντας online έντυπο αξιολόγησης. Στη συνέχεια λαμβάνουν ένα προσαρμοσμένο σχέδιο δράσης το οποίο καλούνται να υλοποιήσουν σε χρονική διάρκεια το πολύ 18 μηνών. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ως εθνικός διοργανωτής, μέσω του κόμβου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”, καλείται να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία κατά καιρό, ως μέσο για να εξασφαλιστεί ότι το σήμα έχει αναγνωριστεί ως ένα πολύτιμο, αξιόπιστο σήμα κατατεθέν των υψηλών προδιαγραφών eSafety στα σχολεία.

Ως την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας στο καθώς και να μελετήσετε το αντίστοιχο Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε στο esafety[at]sch.gr