ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ACTION 24»: «EVENINGREPORT» ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΒΑΡΑ
O Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α.Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:
Για την πρόθεση του κόσμου να απαλλαγεί από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ
Δεν συμφωνώ. Είναι βέβαια θεωρητική η συζήτηση που προκαλεί το ερώτημά σας, αλλά πιστεύω ότι η ουσιαστική πτώχευση της χώρας το 2010 τελείωσε με την ευφορία και την ευδαιμονία της μεταπολίτευσης και κλείνει ο κύκλος, μπήκαμε σε μια άλλη εποχή και κατά δεύτερο λόγο δεν πιστεύω ούτε άλλωστε προκύπτει τουλάχιστον για τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει έρθει το τέλος αυτών των κομμάτων.
Τουλάχιστον απ’ αυτές τις μέρες που είμαι σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο, υπάρχει μια κόπωση από τις περιοριστικές πολιτικές. Κόψε εδώ, κόψε εκεί, ο άλλος δεν αντέχει. Δεν ξέρω αν θα σας φανεί περίεργο, αλλά εγώ στη Β’ Αθηνών έχω πάρα πολλά μεσαία στρώματα. Το ιδιοκτησιακό όπως χτυπήθηκε με τον ΕΝΦΙΑ κρίνει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών προς ώρας.
Για την προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
Γιατί έχουν μυριστεί ότι εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Εγώ δεν ψήφισα τον ΕΝΦΙΑ κι έχω παρακολουθήσει πάρα πολύ την κριτική εναντίον του. Τώρα όμως έζησα πέραν της κριτικής για το αν είναι καλό ή κακό το μέτρο, έζησα την αγανάκτηση του κόσμου. Ποιου κόσμου; Αυτού που κατοικεί σε περιοχές, όπου με τους κόπους μιας ζωής αποκτήθηκε ένα δίπατο σπίτι ή δυο διαμερίσματα για το παιδί και για την ίδια την οικογένεια και τώρα αυτού του είδους η ιδιοκτησία χτυπιέται με πάρα πολύ ακριβούς όρους. Ήταν λάθος μέτρο κατ’ αρχάς ο ΕΝΦΙΑ. Δεν το έχω ψηφίσει εγώ.
Έχω ζήσει και τα 5 χρόνια της κρίσης και ήμουν στη Θεσσαλονίκη στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσισαν το φόρο ακινήτων, το ΕΤΗΔΕ που αποκλήθηκε «χαράτσι» αν θυμάστε, 1.900.000.000 ευρώ. Και χτυπήθηκε επί δύο χρόνια ο Βενιζέλος προσωπικά και όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου ήταν Πρωθυπουργός τότε, χτυπήθηκε σα χαράτσι. Του Στουρνάρα όμως τα 3.300.000.000 που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2013, χτυπήθηκε τηλεοπτικά μια εβδομάδα. Μετά εξαφανίστηκε. Ήρθε το καλοκαίρι η χωρίς προσομοίωση εφαρμογή κι έκανε έξαλλο όλο τον κόσμο και τώρα που εφαρμόζεται μ’ έναν τρόπο λελογισμένο αλλά εφαρμόζεται αυτό καθαυτό το μέτρο, τα στρώματα τα οδηγεί ακόμη κι από τη Δεξιά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Για τα δυσάρεστα μέτρα:
Όλη η διαπραγμάτευση τράβηξε σε μάκρος και πήγαινε και σε μέτρα διότι δε δέχονταν τη βασική μας θέση που καθόριζε και τα νούμερα του προϋπολογισμού μας, ότι θα έχουμε 3% ανάπτυξη και αυτά τα έσοδα. Και αυτοί έλεγαν «δε θα έχετε ούτε 3% ανάπτυξη ούτε αυτά τα έσοδα, διότι θα έχετε εκλογές». Αυτά που ζητούσαν ήταν εγγυήσεις, ασφάλιση. Δεν ήταν πράγματα που θα εφαρμόζονταν.
Για το αν είναι πιο θετικοί οι ευρωπαίοι μετά τις εκλογές απέναντι στην Ελλάδα διότι θα έχει κλείσει η ανασφάλεια και η εκκρεμότητα:
Θα υπάρξουν μέτρα και θα υπάρξει το 3% της ανάπτυξης που είναι το μόνο που δίνει θέσεις εργασίας. Τι άλλο;
Αν το ίδιο κλίμα ισχύσει και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:
Όχι, γιατί πρώτον, να μην πάρω τα κινδυνολογικά όπως τα λένε άλλοι, το να περιγράφεις κινδύνους δεν είναι κινδυνολογία, πρέπει ο κόσμος μετά να μη λέει «δε μας είπατε», να τα έχει ακούσει όλα. Πρώτον, όταν λες «δε θα έχω φόρο ακινήτων, ΕΝΦΙΑ το 2015», κανείς δεν πληρώνει. Γιατί θα έχεις λοιπόν το πλεόνασμα να το μοιράσεις όπως ισχυρίζονται; Δε θα έχεις χρηματοδοτική εισροή. Πώς θα κάνεις εκροές άμα δεν έχεις εισροή;
Για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ:
Αυτά έλεγαν και οι άλλοι και τώρα τους κυνηγάνε. Δεν υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία με την έννοια που το λέτε. Και αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι οι πολύ πλούσιοι, αυτοί με τα τεράστια κεφάλαια και τις επιχειρήσεις δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ για όσα ιδιοκτησιακώς κατέχουν. Αν τα κατέχουν και τα δηλώνουν και δεν είναι πουθενά στο εξωτερικό. Αυτοί που την πληρώνουν είναι οι θεωρούμενοι πλούσιοι οι οποίοι είναι απλώς μεσαίοι όμως.
Ο μεγάλος αριθμός των ιδιοκτησιών αφορά τα μεσαία στρώματα. Άρα, για να κλείσουμε γιατί έχετε ανοίξει ένα θέμα, να φύγουν αυτά τα κόμματα; Όχι, η κόπωση από περιοριστικές πολιτικές δημιουργεί εντύπωση ότι δεν έχεις τίποτε άλλο να χάσεις και λες «και τι έγινε, κάτι θα κερδίσω».
Εάν όμως αυτό το πράγμα αποτύχει, και έχουμε πάλι σε λίγους μήνες εκλογές και αποσυρθεί αυτή η δύναμη που τα υπόσχεται τώρα όλα, όσοι θα ξαναναλάβουμε πάλι αυτή την ευθύνη για να χρηματοδοτηθεί η χώρα θα πάμε πάλι σε συμφωνίες με πιο περιοριστικούς όρους. Δηλαδή είναι τραγικό, πριν τη στροφή να γυρίζουμε πίσω.
Για το αν πρέπει να συνεχίσουμε με λιτότητα:
Όχι, καθόλου. Εμείς λέμε ότι ο μόνος τρόπος να φύγουμε από αυτήν, αφού πηγές χρηματοδότησης δεν υπάρχουν άλλες, μαγικές, είναι η ανάπτυξη. Δηλαδή ένας δικός μας πόρος. Το 3% δε θα δώσει λύση στα προβλήματα όλου του ελληνικού λαού, αλλά είναι ένα μεγάλο ποσοστό ανάπτυξης, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, που θα φέρει θέσεις εργασίας.
Αυτά θα φέρουν ασφαλιστικές εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και φόρους στο δημόσιο Ταμείο. Πού αλλού θα βρούμε τα λεφτά; Ο πιο υγιής τρόπος να πατάς στα πόδια σου και να περνάς καλύτερα είναι η ανάπτυξή σου. Τη σταματάμε αυτή την ανάπτυξη. Εάν γίνει στις 25 Ιανουαρίου αυτό που σήμερα οι δημοσκοπήσεις λένε. Τη σταματάμε αυτή την πορεία.
Κι εδώ θέλω να κάνω μια κριτική στη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύει ότι θα σωθεί αντλώντας από μας ψηφοφόρους από την έλλειψη περισσεύματος μάλιστα που έχουν. Και κάνει λάθος. Ο επαναπατρισμός των δικών της ψηφοφόρων προς το ΣΥΡΙΖΑ θα της λύσει το πρόβλημα. Εμάς το μόνο που κάνει είναι να μας κάνει κακό. Η κίνηση που έκανε με την κα Γκερέκου, η κίνηση που έκανε εκφοβίζοντας τον κόσμο για να φύγουν από μας δυνάμεις να πάνε εκεί, δεν είναι πρόβλημα του συσχετισμού για τον πρώτο.
Κάνουν κακό σ’ ένα κόμμα το οποίο έχει σηκώσει όλες τις ευθύνες για πέντε χρόνια χωρίς να κάνουν καλό σ’ αυτούς. Είναι κοντόφθαλμη η πολιτική τους. Κι από την άλλη χαϊδεύουν τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική σταθερότητα:
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα ρυθμιστικό, κατέστη κόμμα ρυθμιστικό μετά την ήττα του 2012 και αξιόπιστο. Συμβάλλει στη σταθερότητα της χώρας και ανέλαβε όλα τα βάρη της. Παρακμάζοντας ταυτοχρόνως. Αυτά συνέβησαν.
Εμείς λέμε ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, υπάρχει ανάγκη για οικουμενική κυβέρνηση. Όλοι όσοι είναι δημοκράτες, όπως το προτείναμε και το Μάιο του 2012 και τον Ιούνιο του 2012 και δυστυχώς δεν έγινε δεκτό, το προτείνουμε πάλι και το αναγγέλλουμε από τώρα, ότι αν δεν υπάρχει αυτοδύναμος, θα προτείνουμε να πάμε όλοι οι δημοκρατικοί φορείς μαζί. Αυτή είναι η πρότασή μας.
Για την ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ:
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εγγυώνται αδυναμία συνεργασίας. Θα σας έλεγα όχι. Σας λέω όχι. Οι κρίσιμες μέρες μετά την 25η, γιατί στις 26 αρχίζουν τα δύσκολα, μπορεί να δημιουργήσουν όρους πολιτικής συμφωνίας. Άλλωστε, πολιτική συμφωνία για να δώσει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σαφής και συγκεκριμένη και απολύτως δημόσια. Εμείς έχουμε υποστεί τα πάνδεινα χειριζόμενοι την τύχη της χώρας και αναλαμβάνοντας ευθύνες. Δε θα χειριστούμε τις τσαχπινιές, την ανευθυνότητα και τα κόλπα κανενός. Δημόσιες είτε για την οικουμενική είτε για οποιοδήποτε άλλο σχήμα, η συμφωνία θα αφορά πολιτικές οι οποίες θα είναι σαφείς, συγκεκριμένες και απολύτως δημόσιες. Εδώ, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, διακυβεύονται οι τύχες των ανθρώπων και της χώρας. Εμείς δε θα ρίξουμε ζαριές.
Για τα άλλα Κόμματα
Μπορώ να σας πω ότι το Ποτάμι είναι τρόπον τινά η δύναμη που μοιάζει με τη ΔΗΜΑΡ του 2012. Έχει όμως μια ιδιαιτερότητα: Η ΔΗΜΑΡ είχε μια συνοχή, όσοι πήγαν εκεί ήταν από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, το Συνασπισμό. Η Ανανεωτική Αριστερά που είχε μία πορεία.
Ενώ ψηφίστηκαν γι’ Αριστερά της ευθύνης, αποδείχθηκε καλός αγωγός της ανασφάλειας και των εκλογών. Και παρ’ ότι είχε μια συνοχή από πλευράς εσωτερικής, τα στελέχη της δηλαδή ήταν κοντινά πολιτικά, έσπασαν σε 10 μέρη.
Το Ποτάμι έχει από τον κ. Σκυλακάκη, μέχρι τον κ. Λυκούδη. Πιστεύω, παρ’ ότι καλοδέχτηκε το Ποτάμι, συμπαθώ το Σταύρο Θεοδωράκη, πολλά στελέχη είναι φίλοι και γνωστοί. Δεν το είδα άσχημα εγώ το Ποτάμι, ωστόσο μπορώ να σας πω ότι τόσο ετερόκλητα στοιχεία που βασίστηκαν σε μια λογική κόμματος που πιστεύει στην Ευρώπη και συνυπήρξαν και συνυπάρχουν, στην πρώτη δυσκολία είναι πάρα πολύ πιθανό, δε λέω ότι είναι βέβαιο, αλλά λέω ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν την πορεία της ΔΗΜΑΡ.
Για το ΠΑΣΟΚ:
Εμείς είμαστε συμπαγείς. Τώρα πια ο πυρήνας δε διασπάται.
Εμείς τώρα πια με τα τόσα που περάσαμε και μετά –το λέει ένας γνωστός μου έτσι, σχήμα λόγου, μην το παρεξηγήσετε- τη μαχαιριά που φάγαμε προ 15 ημερών, αντιλαμβάνεστε ότι όσοι επιμένουμε, θα είμαστε εκεί. Είναι πια τελική η επιλογή αυτή.
Πολιτικά τα πιο πολλά στελέχη που έχουμε μείνει, διατελέσαμε Υπουργοί των κυβερνήσεων τα τελευταία 5 χρόνια, επιμείναμε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη, έχουμε περάσει μαζί και την πολύ δύσκολη περίοδο κι αυτό ενώνει. Τώρα για αρχηγούς κτλ., δεν είναι ώρα γι’ αυτά, δεν τα βάζει κανείς από μας.
Πρέπει να μπουν, όταν η χώρα το επιτρέπει. Όχι στην τούρλα του Σαββάτου εμείς θα λέμε ότι θέλουμε να γίνουμε αρχηγοί. Λέγαμε στον κ. Παπανδρέου για να μην το κάνει και μάλιστα προσωπικά το είπα και στο γραφείο του όταν τον είδα μετά τη μη ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την 3η ψηφοφορία, ότι μετά τις εκλογές είναι δεδομένο ότι όταν η χώρα το επιτρέψει, δηλαδή αν υπάρχουν ομαλές εξελίξεις το Μάρτιο, θα κάνουμε συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά.
Μάλιστα εγώ επέμεινα, όχι με τη φράση «μ’ όλα τα θέματα ανοιχτά», και εκλογή ηγεσίας από τη βάση, «μη φύγεις».
Στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου είναι οι σύντροφοί μας, είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συνυπήρξαμε 40 χρόνια. Στο Ποτάμι μιλάμε πια για εκλεκτικές σχέσεις. Εδώ μιλάμε για κοινή πορεία, για κοινό δρόμο.
Δε θέλω να κάνω δυσμενείς προβλέψεις για κανέναν, θα θεωρηθεί κακεντρέχεια. Αλλά πιστεύω ότι στις 26 του μηνός αυτό το τεράστιο σφάλμα το τεράστιο που έγινε και πάμε τώρα δυο κόμματα που με ρωτάτε « τι διαφορά έχετε;» και σας λέω «ρωτήστε τους, καμία διαφορά δεν έχουμε, ρωτήστε τους”.
Αυτό το πράγμα στις 26 του μηνός πρέπει να τελειώσει τη ζωή του. Και πρέπει να βρούμε μια κοινή πορεία. Δηλαδή το συνέδριο να είναι ενωτικό. Βέβαια, στις 25 το βράδυ, εμείς μιλούσαμε για τις 26, κάποιοι θα πρέπει να ν’ αναλάβουν ευθύνες εάν δεν είμαστε τρίτο κόμμα.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.