ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΑΙΘ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤO Ρ/Σ «ΣΚΑΙ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, στην συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ FM απάντησε στα εξής θέματα:

Για τη διάσπαση στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και τις εκτιμήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων μετά τις Εκλογές

Όταν μιλάμε για ενδεχόμενο να έχεις μια Βουλή με οκτώ κόμματα ή με επτά κόμματα, όπως είναι και η σημερινή, αυτό είναι ένα σύμπτωμα κρίσης. Ωστόσο άλλοι το βλέπουν ως εκδήλωση δημοκρατίας ή πλουραλισμού. Όπως το δει ο καθένας. Εμένα, που είμαι πάντα υπέρ εκδοχών σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα, αναλόγως εάν κυβερνάει κάποιος φίλος σου ή κάποιος αντίπαλός σου, πρέπει να τον αφήσεις να κυβερνήσει. Αυτή είναι η λογική. Για μένα είναι αρνητικό σύμπτωμα.

Αλλά υπάρχει ένα ενδεχόμενο, δεν το θεωρώ δεδομένο, τα δυο μεγάλα κόμματα να πάρουν αρκετά μεγάλο αριθμό ψήφων συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι ο τρίτος μπορεί να είναι και αυτός που θα πάρει κοντά στο 7%. Άρα ο τρίτος θα είναι με μικρό ποσοστό. Άρα παρά τα προβλήματα που είπατε πριν και τα οποία παραδέχομαι, η συσπείρωση των τελευταίων 10 ημερών μπορεί να σου δώσει, αφού αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων σε δίνουν κοντά στο 5,5%, να σου δώσει ένα ποσοστό κοντά στο 7% και να είσαι τρίτος.

Εάν δεν είσαι εσύ τρίτος, πιστεύω ότι θα είναι η Χρυσή Αυγή. Και το Ποτάμι, όπως και το ΚΚΕ, αυξομειώνονται ανάλογα με την προσέγγιση που τους κάνει η οποιαδήποτε εταιρεία δημοσκόπησης κοινής γνώμης. Δηλαδή στα μικρά μεγέθη το λάθος είναι ευκολότερο.

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν είναι τρίτο κόμμα:

Είμαστε ένα κόμμα προς ώρας ρυθμιστικό που έχει λαμβάνει εάν επιβιώσει με αξιοπρέπεια στις εκλογές αυτές. Δηλαδή έχουμε ένα βιογραφικό των τελευταίων πέντε ετών προσφοράς, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν ηθελημένες πολιτικές, οι πολιτικές που ασκήθηκαν από το 2009 και μετά, ήταν πολιτικές που τις επέβαλε η κρίση. Το μνημόνιο το έφερε η κρίση. Δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση.

Από εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή ο ρόλος ο δικός μας με όσα έχουμε κάνει, διαφοροποιούμενοι και από τη Ν.Δ., με την οποία θυμίζω συνεργαστήκαμε από το Νοέμβριο του 2011, ο δικός μας ρόλος είναι ένας ρόλος αυτοτελής, δυσδιάκριτος ενδεχομένως. Η δική μας δουλειά, ως στελεχών, είναι να θυμίσουμε στον κόσμο και πεπραγμένα άλλων δεκαετιών και να του πούμε ότι είμαστε ένας χρήσιμος πολιτικός οργανισμός, πρέπει να μας προτιμήσει αντί της Χρυσής Αυγής για την τρίτη θέση. Και εμείς πιστεύουμε με την ωριμότητα που δίνει και η εμπειρία, ότι μετά τις εκλογές για το δικό μας πολιτικό χώρο, μόνο όφελος μπορεί να υπάρξει.

Για το Κόμμα του Γ. Παπανδρέου:

Δεν μας χωρίζει τίποτα απολύτως. Εγώ δεν έχω τίποτα να πω σε αυτό. Τα είπα όλα πριν γίνει η διάσπαση και με πολύ έντονο και προσωπικό τρόπο. Δεν πείσαμε. Έγινε αυτή η κίνηση. Μας στέρησε με ασφάλεια την διεκδίκηση της τρίτης θέσης και μας δημιούργησε και μια σειρά από άλλα προβλήματα, αλλά γέγονε. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τη ζωή πίσω.

Δεν είδα κάτι διαφορετικό σε ό,τι αφορά τις πολιτικές. Και μάλιστα ένα ερώτημα που τίθεται εδώ και τίθεται με τρόπο πάρα πολύ έντονο και λογικό, είναι τι κάναμε εμείς ως υπουργοί που δεν άρεσε και με το οποίο διαφωνούσαν οι συνάδελφοι αυτοί;

Και σε προσωπικό επίπεδο σας λέω ότι με πολλούς από τους συναδέλφους αυτούς έχω και στενή φιλία και συνύπαρξη 30 – 40 χρόνων.

Για την προσχώρηση του Χρήστου Αηδόνη στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου:

Το κουβεντιάσαμε με το Χρήστο. Παραμένει ένας αδελφικός φίλος. Έκανε αυτή την πολιτική επιλογή. Δεν βλέπω το πολιτικό της χαρακτηριστικό, αλλά δεν έχει σημασία τι βλέπω εγώ. Σημασία έχει τι βλέπει ο άλλος. Έτσι το είδαν, έτσι το κάνανε. Τώρα δεν μπορούμε να γυρίσουμε τη ζωή πίσω.

Για το ενδεχόμενο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ:

Είχαμε προτείνει και το 2012 και τον Μάιο και τον Ιούνιο όταν ήμουν, πριν τη σύγκρουσή μου με τον κ. Βενιζέλο, στην ηγετική ομάδα της παράταξης, τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης και παρ’ ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε και δεν ήθελε να ακούσει, εμείς προσπαθούσαμε να του πούμε ότι το τραπέζι της κοινής ευθύνης είναι το κοινό μας τραπέζι και εκεί πρέπει να είμαστε. Το ίδιο θα πούμε και τώρα.

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Θα είναι τόσο μεγάλη η ένταση και η κρίση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, που θα χρειαστούν οι συνεργασίες. Εάν από τα δύο, πρώτο κόμμα είναι η Ν.Δ., η διεύρυνση της βάσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι στόχος και μάλιστα εφικτός. Εάν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση δεν θα μπει στο τραπέζι, μόνο στις διερευνητικές εντολές, εάν δεν είναι αυτοδύναμος. Θα μπαίνει κάθε μήνα, γιατί τα γεγονότα μέσα στο 2015 υπό αυτή την εκδοχή της λαϊκής κυριαρχίας, θα είναι πάρα πολύ έντονα.

Συνεπώς δεν εξαντλείται ο ρόλος μας στις 26 του μηνός και στις πρώτες διερευνητικές εντολές. Θα είναι συνεχής η προσπάθεια να κάνουμε κάτι και να κάνουμε κάτι καλό, για την πατρίδα και για τους πολίτες. Και έχουμε και από τώρα χρονικά ορόσημα μέσα στο 2015. Το πρώτο χρονικό ορόσημο είναι η παράταση, αν ζητήσουν παράταση, χωρίς χρηματοδότηση.

Για το λόγο επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου:

Εάν συνεχίζαμε χωρίς την «πραξικοπηματική» διακοπή, το πραξικοπηματική το βάζω σε εισαγωγικά, δεν είναι κυριολεξία. Οι έξι μήνες παράταση που μας δίνονταν όταν σε δύο μήνες θα διακόπτονταν οι διαδικασίες , εάν δεν εκλέγονταν Πρόεδρος, δεν χρειάζονταν κατά τη γνώμη μου και κατά τη φορά των πραγμάτων- διότι εάν το 2015 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει 3% ανάπτυξη, διεκδίκησέ το από τον Ιανουάριο. Δηλαδή πάρτο αμέσως από την αρχή. Μην αφήνεις τις εξελίξεις μέχρι τον Απρίλιο στον αέρα.

Γιατί εάν πηγαίναμε 7 Φεβρουαρίου να βγάλουμε την πρώτη εκλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα καθόμασταν δυο μήνες ακόμη στις καρέκλες. Και τι έγινε;

Η επιτάχυνση έγινε για το καλό της χώρας. Δεν έγινε για το καλό το δικό μας και αυτό αποδεικνύεται.

Για το πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στην επόμενη φάση εφόσον δεν προϋπήρξε το προηγούμενο διάστημα:

Δεν το βλέπω εφικτό για τις 26 του μηνός. Εάν με ρωτάγατε τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ έχεις συμπτώσεις; Θα σας έλεγα όχι. Αλλά επειδή βλέπω τα πράγματα πια από την οπτική της εμπειρίας, ξέρω ότι στις 26 του μηνός πολλά αλλάζουν.

Και εάν μεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει τούμπα, αυτό με εξοργίζει. Με εξοργίζει γιατί μας προπηλακίζεις πέντε χρόνια για να κάνεις τούμπα μετά; Μας κορόιδευε δηλαδή;

Μας είπαν προδότες, μας είπαν δοσίλογους. Αυτά λέγανε. Μας δέρνανε στους δήμους. Μετά τα σταματήσανε αυτά γιατί γίνανε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά παρέμειναν οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για να γίνει τούμπα μετά; Όχι.

Αλλά εγώ δεν λέω για τούμπα. Εγώ λέω για πολιτική συνεννόησης και αυτή μπορεί να προκύψει ευκολότερα υπό την ασφυκτική πίεση των περιστάσεων το Μάρτιο, παρά στις διερευνητικές εντολές. Όπως μιλάνε τώρα, περιθώριο συνεργασίας δεν έχεις. Όπως θα μιλήσουν υπό το βάρος της διαχείρισης των πραγμάτων, θα το δούμε.

Εάν αυτή η επιλογή είναι η επιλογή του λαού, εάν δεν είναι αυτή η επιλογή του λαού και πάμε σε μια λογική πρώτης της Ν.Δ. τότε εμείς θα διεκδικήσουμε την ευρύτερη δυνατή, ευρύτατη, ει δυνατόν, βάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε