Ποια είναι η άποψη των 11χρονων και 12χρονων παιδιών για το πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση το περιβάλλον στην Ελλάδα; Κατά τα φαινόμενα, πολύ κατασταλαγμένη…
“Για να παραχθεί ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον, πρέπει να φτιάξουμε κάποιες πολυδάπανες κατασκευές, όπως ανεμογεννήτριες, υδροστρόβιλους, φωτοβολταϊκά κ.ά. Η χώρα μας, όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατεί να τις κατασκευάσει, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί λιγνίτη και πετρέλαιο, που είναι βλαβερά για το περιβάλλον” γράφουν οι “Αετοί”, ομάδα μαθητών του τμήματος ΣΤ1 της έκτης τάξης του 87ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν, σήμερα, σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, την ομάδα φοιτητών “Students for Sustainability” του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και τον περιβαλλοντικό σύλλογο “Φίλοι του Δάσους”.
“Φανταστείτε έναν κόσμο βρώμικο, χωρίς ελπίδα”
Για τους μαθητές του τμήματος Ε1 της πέμπτης τάξης, η κρίση είναι ίσως ένας τρόπος για να στραφούν περισσότεροι άνθρωποι στην ανακύκλωση, αφού η επαναχρησιμοποίηση υλικών συμφέρει και οικονομικά. “Φανταστείτε έναν κόσμο βρώμικο χωρίς καμιά ελπίδα για αξιοπρεπή ζωή” γράφουν και προσθέτουν: “η ανακύκλωση είναι μια ευκαιρία για λιγότερα έξοδα, αφού τα παλιά αντικείμενα επαναχρησιμοποιούνται”.
“Μεγάλοι και παιδιά, συνεργαστείτε […] Ήρθε η ώρα”
Τα παιδιά φαίνεται ότι γνωρίζουν αρκετά για το περιβάλλον και τους παράγοντες που το επηρεάζουν, καθώς και για τον επείγοντα χαρακτήρα της περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ επιδεικνύουν περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση. Γράφουν οι “Αετοί”: “Δεν είναι άλλοι παρά εμείς οι περιβαλλοντολόγοι της περιοχής […] Μεσ’ τον κάδο βάζω το γυαλί, τη Θεσσαλονίκη κρατάω καθαρή. Σας προσκαλούμε από καρδιά, μικροί, μεγάλοι και παιδιά, συνεργαστείτε […] Ήρθε η ώρα”.
Οι “Λύκοι”, από το τμήμα ΣΤ2, επιλέγουν τη ρίμα για να εκφράσουν τις σκέψεις και τις προτροπές τους: “Το περιβάλλον είναι εδώ, το προστατεύω όσο μπορώ, αλουμίνιο -πλαστικό στον ειδικό κάδο τα πετώ. Για να βοηθήσω”.
Με χιούμορ και …μουσική καταθέτουν τη δική τους άποψη οι μαθητές του τμήματος Ε2 της πέμπτης τάξης, που έγραψαν ένα τραγούδι: “Ήταν ένα μικρό σκουπίδι που έπεσε σε λάθος κάδο, εω εω εω και το κοροϊδεύανε εω εω εω. Μετά έμαθε για την ανακύκλωση και …ανακυκλώθηκε!».
Ανακυκλώνοντας χαρτί
“Καθώς περνώ τον δρόμο, τα σκουπίδια ανακυκλώνω”. “Μη χρησιμοποιείτε πια αυτοκίνητο! Χρησιμοποιήστε τα ποδήλατα ή πάτε κάπου με τα πόδια”. “Προστατεύω το περιβάλλον για ένα καλύτερο μέλλον για όλους”. Μηνύματα, όπως τα παραπάνω, που γράφτηκαν σε ένα τεράστιο πανό, αλλά και ζωγραφιές, τα παιδιά δήλωσαν τις απόψεις τους για το περιβάλλον και μεμονωμένα, όχι μόνο σε ομάδες.
Τα παιδιά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ έφτιαξαν μόνα τους ανακυκλωμένο χαρτί, έπαιξαν ένα ιδιόμορφο “πράσινο” τζένγκα, απαντώντας σε ερωτήσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου κάθε φορά που τραβούσαν ένα “τουβλάκι”, έκαναν ισορροπία πάνω σε ιμάντα και έγραψαν τα μηνύματά τους για το περιβάλλον πάνω στο πανό.
“Οι πιο ευαίσθητοι δέκτες, οι καλύτεροι πομποί”
“Τα παιδιά είναι οι πιο ευαίσθητοι δέκτες και οι καλύτεροι πομποί. Για αυτό και είναι βασικό να τα ευαισθητοποιήσουμε πρώτα από όλους, ώστε να σέβονται και να αγαπούν το περιβάλλον”: με τη φράση αυτή, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους οι φετινές εκδηλώσεις του Τμήματος για το περιβάλλον εστίασαν στα παιδιά.
O πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γεώργιος Μπανιάς σημείωσε: “Αυτό που προσπαθούμε σήμερα είναι να δραστηριοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε μικρά παιδιά, ώστε αύριο μεθαύριο που θα γίνουν ενεργοί πολίτες, να σέβονται το περιβάλλον και να συνεργάζονται μεταξύ τους για την προστασία του”.
Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαρία Λαμπρίδη, εκπρόσωπος της ομάδας “Students for Sustainability”, επεσήμανε ότι το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν οι φοιτητές, με τη συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια, είναι ότι “το ενδιαφέρον για τη διαρκή περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τα παιδιά, ώστε στη συνέχεια να επεκτείνεται και στην ενήλικη ζωή τους”.
“Όλοι συνένοχοι, όλοι συμμέτοχοι”
“Το μήνυμά μας για την ημέρα είναι ‘όλοι συνένοχοι, όλοι συμμέτοχοι'” υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των “Φίλων του Δάσους” Λευτέρης Λουτρίδης και πρόσθεσε ότι ο σύλλογος, που απαρτίζεται από ενεργούς πολίτες, δραστήριους γονείς και προσκόπους, υλοποιεί δράσεις σχετικές με το περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ με τις διάφορες δράσεις του έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 1200 άτομα.
Τι είπαν οι εθελοντές
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και περίπου 15 εθελοντές φοιτητές από σχολές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. “Τα παιδιά είναι πολύ ενημερωμένα. Γνωρίζουν πολλά πράγματα…” σχολίασε η εθελόντρια Έλενα Αποστολίδου, η οποία βοηθούσε τα παιδιά να ισορροπήσουν σε έναν ιμάντα, που ήταν δεμένος σε τρία διαδοχικά δέντρα. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την παρασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού.
Ο εθελοντής Κώστας Κανδύλας σημείωσε ότι τα παιδιά έδειξαν να διασκεδάζουν την διαδικασία, αν και στην αρχή ήταν διστακτικά στο να βουτήξουν τα χέρια τους στο πολτό. Όμως, όταν το έκαναν, με το …ζόρι τα έβγαζαν.