ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στον Real Fm και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή και απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:

Για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Δεν νομίζω ότι μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της δεύτερης ψηφοφορίας μπορούμε να έχουμε εικόνα της αριθμητικής. Όλα θα κριθούν από το τέλος της δεύτερης ψηφοφορίας και μετά και με πάρα πολλά κριτήρια. Γιατί αντιστράφηκε η πορεία των εξελίξεων όπως τη διαγράφαμε πριν από λίγους μήνες. Δεν πήγαμε σε κλείσιμο του προγράμματος, με έξοδο στις αγορές και σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πήγαμε ανάποδα. Θεωρήθηκε αρνητική μεταβλητή από αυτούς που εκτιμούν την πορεία της οικονομίας μας και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι εκλογές. Συνεπώς αμφισβητήθηκαν όλοι οι αριθμοί που έδινε η ελληνική πλευρά με κριτήριο ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για το έτος 2015. Πήγαμε πρώτα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια στην οριστική διαπραγμάτευση. Αυτή η αλλαγή δημιουργεί ένταση στο χώρο, οι τελευταίες μέρες στη Βουλή δεν ήταν απλές. Για αρκετά θέματα όπως στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού δόθηκαν λύσεις αλλά η ένταση που είχε δημιουργηθεί ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Πηγαίνουμε προς την πρώτη εκλογή στις 17 του μήνα χωρίς να έχουμε εικόνα της αριθμητικής. Και δεν θα αποκτήσουμε, κατά την δική μου αντίληψη και με βάση τα όσα ακούω στη Βουλή πριν το τέλος της δεύτερης ψηφοφορίας».

«Η λύση Δήμα, κατά τη δική μου γνώμη είναι πάρα πολύ καλή. Ίσως είμαι ο πρώτος που την είχα σκεφτεί. Θεωρώ ότι συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά εντός και εκτός Ελλάδας. Τον θυμάμαι πολλά χρόνια Επίτροπο και να δίνει πολλές μάχες και την μεγαλύτερη υποστήριξη την είχε από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του τον κ. Παπανδρέου και όχι από τη Ν.Δ. Έχει πολιτική καταγωγή αλλά υπήρξε πάντα ένας άνθρωπος που δεν τον ταύτιζες με τα κόμματα ούτε τον ενέπλεκες στη διαμάχη των κομμάτων χωρίς όρια, με ύβρεις και απειλές. Νομίζω ότι έχει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα ώστε να είναι ένας πολύ καλός υποψήφιος. Είναι σωστό να λέμε ότι θα τον αλλάξουμε; Όχι. Θα βγει αυτός, γιατί τα χαρακτηριστικά τα δικά του, ταιριάζουν με αυτά του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο μέτρο που γίνεται σαφές, μέρα με τη μέρα, ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές. Μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι με την κυβερνητική πολιτική αλλά προτιμούν την ευστάθεια από την αστάθεια. Αυτοί λοιπόν οι εξωτερικοί παράγοντες θα καθορίσουν την τελική στάση των βουλευτών».

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης Εθνικού Σκοπού χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά Πρωθυπουργό:

«Εάν αφήναμε τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον Φεβρουάριο θα χάναμε το πρώτο κομμάτι του 2015. Δηλαδή δεν θα μας ενδιέφερε τι γίνεται στην αγορά, τι γίνεται με τα προβλήματα στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, δεν θα μας ενδιέφερε τι λέει ο ελληνικός λαός. Θα ασχολούμασταν όλη τη μέρα με εκδοχές. Για αυτό ήταν πολύ καλή επιλογή να έρθει τώρα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν νομίζω ότι αυτά τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικού σκοπού μετρούν. Αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλό να προσδιορίζονταν από τώρα οι εκλογές. Εκλογές μέσα στο 2015, είναι μια καλή φράση που θα ήθελα να την ακούσω και εκτιμώ ότι θα βοηθούσε. Μετά την οριστική οικονομική έκβαση του έτους, στηριγμένη σε ανάπτυξη 3% που θα έχει πια επιτευχθεί, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές.

Το να πεις αυτό από τώρα, οριοθετείς τις πολιτικές εξελίξεις, εκτονώνεις τις εντάσεις και απελευθερώνεις αυτόν που θέλει να δοκιμάσει τη σταθερότητα του 2015 και είναι βουλευτής, στο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προσωπικά ως Έλληνας πολιτικός θα το είχα ανάγκη, να είναι απολύτως καθαρό το τοπίο».

Για τον Φώτη Κουβέλη και τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Η συνεργασία ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει μεταβολή της πολιτικής πλεύσης της ΔΗΜΑΡ. Είναι μια καινούργια εξέλιξη. Δεν θα καθορίσω εγώ τι θα κάνει ο κ. Κουβέλης. Τον θεωρώ ένα πολύτιμο στέλεχος για την κεντροαριστερά, γιατί έτσι οριοθετήθηκε και ο ίδιος. Θεωρώ ότι η σύμπλευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ συνιστά αλλαγή πολιτικής. Το ζήτημα είναι κατά πόσο αυτό θα καθορίσει την πλειοψηφία των βουλευτών του, σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί εμείς τώρα, θεωρούμε για τη χώρα πολύτιμη στιγμή, αυτή».

Για το ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο να κάνει νέο κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου:

«Αν πάει το ΠΑΣΟΚ διχασμένο, αυτό θα ήταν το τέλος του χώρου. Δεν νομίζω ότι ο Παπανδρέου θα κάνει κάτι τέτοιο. Την κινητικότητα τη βλέπω στον χώρο, αλλά δεν νομίζω ότι θα κάνει μια τέτοια ενέργεια. Αφού δεν καταφέραμε να κάνουμε τον Τρίτο Πόλο με τη ΔΗΜΑΡ, με όλον τον χώρο, η μόνη μας λύση είναι τώρα, να είμαστε ενωμένοι και να κοιτάξουμε να κάνουμε κάποιες συνεργασίες με τους κεντροαριστερούς πολιτικούς που είναι εκτός πολιτικών κομμάτων και που σκέφτονται τις πολιτικές εξελίξεις με κριτήριο τις εκλογές. Εάν σπάζαμε στη μέση, εάν γινόταν μια τέτοια ενέργεια θα τέλειωνε τον χώρο οριστικά».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε