ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗ ΝΕΡΙΤ
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ και απάντησε σε ερωτήσεις:
Για την επικοινωνία που είχε με τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μ. Σφακιανάκη για το θέμα της ιστοσελίδας από την οποία καλούνταν μαθητές να κάνουν καταλήψεις στα σχολεία τους:
«Επικοινώνησα χτες με τον κ. Σφακιανάκη, όταν ενημερώθηκα ότι υπάρχει ένα site το οποίο υποτίθεται ενημερώνει και υποκινεί τις καταλήψεις και είπα ότι αν αυτό είναι μαθητικό, δηλαδή το έχουν μαθητές είναι στο πλαίσιο της δικής τους δραστηριοποίησης με τη χρήση της τεχνολογίας. Αν όμως το έχουν κάποιοι μεγαλύτεροι, είναι ένα θέμα. Αυτή ήταν η επικοινωνία μου με τον κ. Σφακιανάκη, συνεννοήθηκα μαζί του, μίλησα και με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γι’ αυτό. Να ξέρει η ελληνική κοινωνία πως γίνεται η διαχείριση της πληροφορίας στο θέμα αυτό. Τελεία και παύλα.
Εκείνο που θέλω να διευκρινίσω γιατί πολλοί έσπευσαν να σκεφτούν ότι υπάρχει μια συνεργασία της εκτελεστικής με τη δικαστική λειτουργία, δεν υπάρχει καμία στην προκειμένη περίπτωση. Επαναλαμβάνω και σε εσάς ότι το Υπουργείο Παιδείας για τις καταλήψεις έκανε δηλώσεις στη Βουλή δι’ εμού, μίλησε ο Υφυπουργός ο κ. Δερμετζόπουλος στα Μέσα Ενημέρωσης, είπαμε ότι δεν είμαστε ενάντια στις κινητοποιήσεις όμως αν αυτές –όπως ο νόμος ορίζει- υπερβούν τις τρεις μέρες, τότε θα αναπληρωθούν όλες οι απώλειες σε διδακτικές ώρες, σε ημέρες και σε εβδομάδες και σε μήνες.
Θα πάμε, όπως ο νόμος ορίζει, στις αργίες για να καλύψουμε αυτά τα κενά στη διδασκαλία που θα δημιουργηθούν και αν ο νόμος δεν είναι αρκετός, θα τον συμπληρώσουμε προκειμένου να μη χαθεί τίποτε.
Διότι με ενημέρωσαν εδώ, δεν ήμουν και πέρσι εδώ, ότι συνηθίζονται αυτά παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά σκέφτηκα -και κάθε λογικός άνθρωπος έτσι σκέφτεται και το είπα και στη Βουλή τη Δευτέρα αυτό- πως δεν είναι δυνατό να ξεκινάς 14 μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Θα έχεις δηλαδή δυο εβδομάδες τα σχολεία κλειστά; Και αν κάποιος λέει «Τα σχολεία δεν ήταν πολλά, άρα γιατί σκέφτεσαι έτσι;» σκέφτεσαι έτσι και έτσι πρέπει να σκεφτεί ο κάθε Υπουργός Παιδείας διότι για ορισμένα παιδιά δημιουργούνται άνισοι όροι, ειδικά όταν είναι στη Β’ ή στη Γ’ Λυκείου και δίνουν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτή λοιπόν είναι η απόφασή μας».
Για τις καταγγελίες που υπήρξαν για τις παρεμβάσεις αστυνομικών οργάνων σε σχολεία, αλλά και τις παρεμβάσεις κομμάτων υπέρ των καταλήψεων: «Εκείνο το οποίο επαναλαμβάνω είναι ότι η λειτουργία των εισαγγελικών και των αστυνομικών Αρχών δεν είναι δική μας υπόθεση. Εκεί όπου υπάρχουν θέματα ή που δημιουργούνται θέματα, υπάρχουν και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να τα δουν και να αντιμετωπίσουν με αποφάσεις τους. Η δική μας απόφαση είναι και την επαναλαμβάνω: λέμε ναι στην ελευθερία κάθε ανθρώπου να κάνει κινητοποίηση, λέμε όχι στην περαιτέρω απώλεια ωρών ή ημερών διδασκαλίας, που δεν θα υπάρξει γιατί όλα αυτά θα αναπληρωθούν.
Είχα σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ενημέρωσης λεπτομερή ενημέρωση για όλα. Παρ’ ότι είχαμε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ήμουν διαρκώς και εγώ και ο κ. Δερμετζόπουλος σε επικοινωνία και μαθαίναμε τα πάντα. Είχαμε τις καταλήψεις της Δευτέρας, η ενημέρωση που έχω από τους περιφερειακούς διευθυντές ήταν πως ήταν 588 σχολεία, την Τρίτη ο αριθμός ήταν 364, σήμερα ήταν ούτως ή άλλως μέρα αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Υπηρεσιακών Συμβουλίων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση άρα δεν έχουμε εικόνα, γιατί δεν λειτούργησαν τα σχολεία.
Υπογραμμίζω, το είπα και στη Βουλή το επαναλαμβάνω δεν θα αφήσουμε να χαθεί ένα δεκαπενθήμερο έτσι. Δεν θα χαθούν οι διδακτικές ώρες. Θα γίνει αναπλήρωσή τους. Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει ότι αναπληρώνονται οι ώρες που χάθηκαν με αυτό τον τρόπο και αν δεν αρκεί η ρύθμιση που υπάρχει σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, θα τη συμπληρώσουμε με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή. Αλλά θεωρώ ότι θα υπάρξει λογική και όλα από αύριο θα κυλήσουν ομαλότερα. Αυτή είναι η πίστη, η ελπίδα μας, η ευχή μας και το αντικείμενο της εργασίας μας. Και κάθε ένας που προκαλεί ένταση, αντιλαμβάνεστε ότι όταν πρόκειται για το χώρο της παιδείας πρέπει να μετράει και τις κινήσεις του.
Εμείς ως Υπουργείο Παιδείας ξέρουμε πάρα πολύ καλά πως θα πρέπει να λειτουργήσουμε και νομίζω ότι μέχρι στιγμής αυτά που έχουμε κάνει είναι σε πάρα πολύ σωστή κατεύθυνση. Έκανα και σχετικές δηλώσεις σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας που συνεδριάζαμε όλο το πρωί, επειδή ξαναλέω και το υπογραμμίζω και συσχετίστε το παρακαλώ, εμείς λέμε ότι υπάρχει ελευθερία υπάρχει δημοκρατία και οι κινητοποιήσεις είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας, φροντίζουμε με αυτό τον τρόπο να απέχουμε από τη δική μας ανάμιξη σε αυτά.
Όπως η πολιτεία έτσι κάνει, έτσι πρέπει να κάνουν και τα Κόμματα και οι Νεολαίες τους. Δεν θεωρώ ότι σχετίζεται με την εκπαίδευση Κόμμα ή Νεολαία να βγαίνει και να λέει «πόσο καλές είναι οι καταλήψεις» ή συνδικαλιστής να λέει στα παιδιά ότι «τα παιδιά γίνονται καλύτεροι μαθητές όταν κάνουν κινητοποιήσεις». Αυτά όλα είναι παρεμβάσεις από μεγαλύτερους στο χώρο της μαθητιώσας Νεολαίας και της μαθητικής κοινότητας. Είναι ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και τις καταδικάζουμε ως Υπουργείο Παιδείας».
Για την μεταβίβαση της αρμοδιότητας του καθορισμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΪ στα ίδια τα Ιδρύματα: «Στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας συζητήθηκαν πολλά. Μεταξύ των οποίων ήταν η υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Δίκιο έχουν και είναι μεγάλος ο αριθμός φοιτητών. Επειδή εδώ είμαι περίπου τέσσερις μήνες το ακούω αυτό κάθε μέρα σε εβδομαδιαία βάση στις συναντήσεις που έχουμε με τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, αποφασίσαμε σήμερα και στις 18 Νοεμβρίου θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ώστε η αρμοδιότητα του καθορισμού πόσους φοιτητές παίρνει κάθε Πανεπιστήμιο και κάθε ΤΕΙ, να είναι δική τους αρμοδιότητα.
Θα διαχειριστούν τις δυνατότητές τους και την ελληνική κοινωνία. Την ελληνική κοινωνία που θέλει τα παιδιά της να σπουδάσουν και τις διαθέσεις του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ να παίρνουν λιγότερους φοιτητές. Αυτά τα δύο θα βρεθούν πια στο πεδίο όχι της πολιτικής, αλλά της ακαδημαϊκής ζωής σε συνάφεια. Και εκεί θα δούμε, γιατί αυτή είναι επιλογή που θα ανακοινώσω και αύριο στη Βουλή θα είναι μια επιλογή η οποία θα θέσει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προ των ευθυνών τους όχι απέναντι στο κράτος, απέναντι στην ελληνική κοινωνία».
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.