ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Συνέντευξη ΥΠΑΙΘ Α.Λοβέρδου στη ΝΕΡΙΤ
Ανδρέας Λοβέρδος: Αυτό που συμφέρει τη χώρα είναι εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνέχιση μιας πορείας επιστροφής στην ευημερία
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΡΙΤ, στην εκπομπή «Έξι με δέκα», όπου απάντησε σε ερωτήσεις:
Για το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας: «Εμείς είχαμε μία τακτική νομίζω πάρα πολύ λογική, να κλείσουμε το πρόγραμμα, δε θέλαμε να αφήσουμε εκκρεμότητες με πονηρό τρόπο για να τις πάρει ο επόμενος. Δηλαδή, αν δεν βγει Πρόεδρος Δημοκρατίας και έχουμε εκλογές να τα φορτώσουμε όλα στον επόμενο. Εμείς είχαμε αντίθετη φορά σκέψης. Λέγαμε ότι πρέπει να περάσουμε στα βήματα εκτός μνημονίου πια αφού το πρόγραμμα λήγει. Λέγαμε πως πρέπει η πιστωτική γραμμή η οποία θα εξασφαλίσει τους επενδυτές και η οποία δεν προβλεπόταν και δεν προβλέπεται για να καλύψει ελλείμματα, ότι θα πρέπει να συνοδευτεί με ένα κείμενο συμφωνίας που δεν είναι μνημόνιο. Λέγαμε, λοιπόν, ότι η χώρα κάνει το επόμενο βήμα και αφού τα κάνει αυτά με αυτά τα δεδομένα θα πάμε για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στη συνταγματική προθεσμία.
Όμως, το Νοέμβριο άρχιζε λιγάκι να κλονίζεται η προοπτική αυτή γιατί υπήρχαν ορισμένες σκέψεις από την πλευρά της τρόικας οι οποίες άλλες είναι ως συνήθως υπερβολικές, άλλες ήταν λογικές. Εμείς είχαμε τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι που προκύπτουν από αδιάσειστα στοιχεία, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγου χάρη, με πρόβλεψη ανάπτυξης 2,9% έως 3,1% ή και 3,3%. Αυτή είναι μία πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι και αυστηρή.
Αυτή η πρόβλεψη όμως που είναι σταθερή, για μας που ξέρουμε και τα πράγματα, γι΄ αυτούς που ελέγχουν την πορεία των οικονομικών δεν είναι και λένε ότι υπάρχει αρνητική μεταβλητή. Τι σημαίνει αρνητική μεταβλητή; Ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προκύψει αν γίνουν εκλογές. Υποστήριζαν ότι αν χάναμε τους δύο πρώτους μήνες του προϋπολογισμού του 2015 περιμένοντας να εκλέξουμε Πρόεδρο και μετά μπαίναμε σε ένα μήνα προετοιμασίας των εκλογών, θα φτάναμε Απρίλιο, το εν τρίτον του έτους δηλαδή και θα ήμασταν στον αέρα.
Αυτή η επιγενόμενη δυσκολία αναδίπλωσε το σχεδιασμό και οδήγησε σε μία άλλη λογική, ότι πρώτα αίρεται η αμφιβολία για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, με εκλογές ή με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όπως εμείς πιστεύουμε ότι θα γίνει και στη συνέχεια κλείνει το πρόγραμμα γι΄ αυτό και η παράταση ήταν δίμηνη και δεν ήταν τρίμηνη ή εξάμηνη όπως ακούγαμε στην αρχή.
Εμείς στο Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουμε κανονικά το σχεδιασμό μας. Η γραμμή που θα δώσω είναι ότι εκτελείται το πρόγραμμα το οποίο έχουμε οργανώσει ώρα προς ώρα. Δε συζητάω ενδεχόμενα εκλογών, όσο κι αν πιέζομαι από τον δημόσιο διάλογο, συζητάω ένα ενδεχόμενο, αυτό που συμφέρει τη χώρα. Αυτό που συμφέρει τη χώρα είναι εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνέχιση μιας πορείας επιστροφής στην ευημερία, πρώτο βήμα της οποίας είναι το 2015, δε συζητάω κάτι άλλο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρυτανεύσει το συμφέρον της χώρας και στη Βουλή και στο λαό που θα δημοσκοπείται συνέχεια.
Για τη συνομιλία που είχε με τον κ. Δήμα: «Ο κ. Δήμας με πήρε να με ευχαριστήσει. Σε ανύποπτο χρόνο το καλοκαίρι στις συζητήσεις που γίνονταν με δημοσιογράφους, σε συνεντεύξεις στο περιθώριό τους και ποτέ μπροστά, έλεγα ότι αφού ο κ. Κουβέλης κρατάει αυτή τη στάση, αυτή η Βουλή μόνο με Κεντροδεξιά υποψηφιότητα μπορεί να κάνει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Με ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι για το προφίλ, έλεγα τα χαρακτηριστικά του και όταν έφτανα σε πρόσωπο τους έλεγα ότι χαρακτηριστικός είναι ο Σταύρος Δήμας. Αυτό κάποια στιγμή βγήκε, γι΄ αυτό ο άνθρωπος με πήρε να με ευχαριστήσει γι΄ αυτή τη σκέψη. Του είπα ότι έχει χτίσει μία φυσιογνωμία αξιοπρεπή εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, πως ήμουν υπεύθυνος περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν Επίτροπος και ξέρω τι αγώνα είχε κάνει ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος με δραστηριότητα εκτός και εντός Ελλάδας και γι΄ αυτό νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή υποψηφιότητα που θα δημιουργεί επαίνους για τη χώρα κι όχι μομφές».
Για το ζήτημα των σπουδών του Ν. Ρωμάνου: «Θέλω να μιλήσω πρώτα για τον κ. Κωστάρη, ο οποίος έχει κρατήσει μία πορεία ζωής με στόχο την επάνοδό του, παντρεύτηκε, έκανε δυο παιδιά, σπούδασε στα ΤΕΙ και τελειώνει και μου έγραψε ένα γράμμα ο δικηγόρος του, όπου μου τα είπε όλα αυτά και μου είπε γιατί επειδή ένας δραπέτης παραβίασε το πενθήμερο, εννοούσε τον Ξηρό, όλοι οι άλλοι να το πληρώνουν αυτό; Απήντησα, λοιπόν, γραπτώς στον εκπρόσωπο του κ. Κωστάρη και του είπα ότι η δική μας γραμμή είναι οι έγκλειστοι να δίνουν εξετάσεις, έχουμε παράσχει ως Υπουργείο όλες τις προϋποθέσεις.
Όταν, λοιπόν τους επιτρέπεις να μπουν με εξετάσεις στα Πανεπιστήμια πρέπει να εξασφαλίσεις και τη δυνατότητά τους να σπουδάσουν. Στήριξα το αίτημα Κωστάρη όσο δε γινόταν, δημόσια, με σαφήνεια και γραπτώς. Είχαμε μετά το θέμα Ρωμανού που δεν είναι το ίδιο, έχει ιδιαιτερότητες. Εκεί στη Βουλή στην ομιλία μου επί του προϋπολογισμού για δέκατη φορά στο δημόσιο λόγο, αλλά στη Βουλή αυτή τη φορά που είναι το πιο βαρυσήμαντο βήμα του δημόσιου διαλόγου, είπα ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει να έχει αυτή η υπόθεση μία ευτυχή κατάληξη. Και είπα μάλιστα και μία φράση, όποιος αφήσει αυτό το παιδί να πεθάνει το κρίμα στο λαιμό του, αυτό είχα πει. Στη Βουλή το είπα αυτό. Μετά την τροπολογία που έγινε χθες το βράδυ από το ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι υπάρχει πια δυνατότητα εκτόνωσης της κατάστασης και θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη ενέργεια αυτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».
Ελπίζω και μάχομαι και θέλω να θυμίσω σε κάποιους που βιάστηκαν να πουν ότι έχουμε όψιμες συμπεριφορές ως ΠΑΣΟΚ, ότι μαζί με τον κ. Κουβέλη το 2006 είχαμε καταθέσει ερώτηση στον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης για τα θέματα υγείας του Σάββα Ξηρού. Δηλαδή έχουμε μια γραμμή δικαιοκρατική που είναι πίσω από τον τίτλο «η Δημοκρατία δεν εκδικείται».
Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.