Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση… αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε πάντα να έχουμε αυτό που θέλουμε.
Πάρα πολλά παιδιά ωστόσο, σήμερα δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και είναι δουλειά των γονιών να καλύψουν αυτό το κενό. Έτσι, αν έχετε γιο ή κόρη, νηπιακής ηλικίας ή έφηβος, εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ανεβάσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας (και να την κρατήσετε ψηλά).
Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους
Εάν το παιδί σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι σημαντικό να ακούσετε γιατί αισθάνεται ότι τον απορρίπτουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το βασικό πρόβλημα και να προσφέρετε μια αποτελεσματική λύση.
Προσδιορίστε τις λανθασμένες αντιλήψεις
Έχουμε την τάση να είμαστε οι χειρότεροι κριτές με τους δικούς μας ανθρώπους και αυτό ισχύει και με τα παιδιά. Όταν λοιπόν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σχεδόν αδύνατες απαιτήσεις ( ή και παράλογες) πώς είναι δυνατόν να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους; Φροντίστε λοιπόν να έχετε λογικές απαιτήσεις και μια αισιόδοξη άποψη ακόμα κι αν το παιδί σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Για παράδειγμα αν το παιδάκι σας δεν μπορεί να ζωγραφίσει κάτι που θέλει και θεωρεί φρικτή την ζωγραφιά του πείτε του ότι απλά χρειάζεται να αφιερώσει λίγο παραπάνω χρόνο για να τα καταφέρει.
Αποφύγετε την σύγκριση
Τίποτα δεν κάνει ένα παιδί να αισθανθεί ακόμα χειρότερα από το να ακούσει ότι δεν είναι τόσο καλός όσο τα αδέρφια του. Με την εξάλειψη των συγκρίσεων, θα καταφέρετε να μεγιστοποιήσετε τον αυτοσεβασμό και την ελαχιστοποίηση της αδελφικής αντιπαλότητας.
Δημιουργήστε ένα καλό κλίμα μέσα στο σπίτι
Λένε ότι η αυτοπεποίθηση χτίζεται από το σπίτι. Φροντίστε λοιπόν να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο που να ενισχύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας και του/της διδάσκει να βοηθάει τους άλλους που μπορεί να είναι μην είναι στα «πάνω» τους.
Επιβραβεύστε τους μπροστά σε άλλους
Όταν συγχαίρουμε τα παιδιά μας για κάτι συχνά μπαίνει από το ένα αυτί και βγαίνει από το άλλο. Ωστόσο αν αναφέρετε μπροστά σε κάποιον συγγενή ή οικογενειακό φίλο τα επιτεύγματα του παιδιού μας, τα παιδιά θα είναι πιο δεκτικά στον έπαινο. Αν το κάνετε αυτό θα αποδείξετε ότι δεν το λέτε απλά και μόνο για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του, αλλά γιατί το πιστεύετε πραγματικά.
Προσφέρετε ανιδιοτελή αγάπη
Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αν υπάρχει ένα σταθερό σύστημα υποστήριξης στο σπίτι. Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι θα είστε εκεί για να αντιμετωπίσετε μαζί τις καλές και τις κακές στιγμές και ότι θα τους αγαπάτε ακόμα και όταν κάνουν λάθη.
Ζητήστε την βοήθειά τους
Όταν τα παιδιά παίρνουν περισσότερες ευθύνες – ακόμη κι αν είναι και κάτι μικρό, όπως το να βγάλουν έξω τα σκουπίδια – δείχνει ότι ο ενήλικος είναι σίγουρος για τις ικανότητές τους. Αυτό, με τη σειρά του, τα κάνει να νιώθουν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Επομένως μην διστάσετε να προσθέσετε μερικά ακόμη καθήκοντα στη λίστα «με τα μην ξεχάσω να κάνω.»
Γιορτάστε την επιτυχία τους
Είτε πρόκειται για κάποιον καλό βαθμό σε ένα τεστ είτε ότι έμαθαν να κάνουν ποδήλατο χωρίς τις βοηθητικές ρόδες, είναι σημαντικό να επαινείτε το παιδί για μια καλή δουλειά που έκανε. Όταν βλέπει πόσο περήφανοι είστε για εκείνο, θα αρχίσει με την σειρά του να είναι υπερήφανος για τον εαυτό του.
Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε το πρότυπο
«Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» λέει η παροιμία και την ενστερνιζόμαστε. Αν εσείς οι ίδιοι λοιπόν αποφεύγετε τις προκλήσεις και δεν πιστεύετε στις δυνατότητές σας, τότε τα παιδιά είναι πιθανόν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Αυτή λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση όχι μόνο του παιδιού σας αλλά και τη δική σας.