H πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ Lythcott-Haims υποστηρίζει πως οι γονείς-ελικόπτερα καταστρέφουν μια ολόκληρη γενιά παιδιών.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας
είναι σαφής.Κρατάτε, λέει, ασφαλείς αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, είτε είναι σταματημένα είτε είναι εν κινήσει. Απλό και κατανοητό. Μακάρι να ήταν το ίδιο απλό και όσον αφορά τις αποστάσεις που πρέπει να κρατούμε οι γονείς από τα παιδιά μας.
Τώρα τελευταία ένας καινούριος όρος έκανε την εμφάνισή του. Είναι οι γονείς-ελικόπτερα. Αυτοί, δηλαδή, που βρίσκονται συνέχεια σαν ελικόπτερα πάνω από τα παιδιά τους, παρακολουθούν κάθε τους κίνηση, δεν τα αφήνουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και τα πνίγουν με την αγάπη και την προστασία τους.
Το να θέλει κάποιος να προστατέψει και να βοηθήσει το παιδί του είναι απολύτως κατανοητό. «Θα έκανα τα πάντα για να βοηθήσω τα παιδιά μου», λένε οι περισσότεροι γονείς, και το εννοούν. Αυτό το τα πάντα, όμως, περιλαμβάνει πολλά. Από το μια υγιή μέχρι μια αρρωστημένη συμπεριφορά. Γιατί είναι ένα πράγμα, για παράδειγμα, να κάτσω να εξηγήσω στο παιδί μου πώς να κάνει εξισώσεις με κλάσματα και εντελώς διαφορετικό να κάτσω να τις λύσω εγώ.
Οι γονείς-ελικόπτερα ζουν και αναπνέουν για τα παιδιά τους, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη ζωή τους. Φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από το παιδί τους. Μιλούν στον πληθυντικό αριθμό όταν αναφέρονται σε αυτό. Βγάλαμε δοντάκια, βάλαμε εμβόλιο, κάνουμε μαθήματα πιάνου, πιάσαμε άριστα στο διαγώνισμα. Και τούτο είναι το λιγότερο. Οι γονείς-ελικόπτερα θέλουν να ασκούν τον πλήρη έλεγχο στη ζωή των παιδιών τους. Ποια ρούχα θα φορέσουν, ποιοι θα είναι οι φίλοι τους, πώς θα κάνουν την κατ’ οίκον εργασία τους, τι θα σπουδάσουν.
Είναι φρικτό να μεγαλώνει κανείς σε συνθήκες σκλαβιάς. Δόθηκαν πολλοί αγώνες για την ελευθερία, για να φτάνουμε στο σημείο σήμερα οι ίδιοι οι γονείς να γίνονται δυνάστες. Η καταπίεση που υφίστανται αυτά τα παιδιά είναι τρομερή, αλλά δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Τα παιδιά που βρίσκονται στο επίκεντρο του γονεϊκού σύμπαντος προσγειώνονται άσχημα όταν διαπιστώνουν ότι δεν συμβαίνει το ίδιο στην αληθινή ζωή. Τα παιδιά των γονιών-ελικοπτέρων είναι άβουλα, αδύναμα να αντεπεξέλθουν στις πραγματικές δυσκολίες της ζωής.
H πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ Lythcott-Haims υποστηρίζει πως οι γονείς-ελικόπτερα καταστρέφουν μια ολόκληρη γενιά παιδιών. Ως επικεφαλής ενός από τα πιο φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, έχει παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους φοιτητές να μην είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους, στα πιο απλά ζητήματα. Νέοι με απίστευτες γνώσεις, που όμως δεν μπορούν να κάνουν τα αυτονόητα. Μιλούν τρεις ξένες γλώσσες και δεν ξέρουν πώς να κλείσουν ένα ραντεβού στο νοσοκομείο. Παίρνουν άριστα στις εξετάσεις και δεν μπορούν να πάνε να ψωνίσουν τι χρειάζεται για να μαγειρέψουν να φάνε.
Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Οι ειδικοί λένε ας το κάνουμε με τέτοιο τρόπο, που να μην ευνουχίζουμε τις προσωπικότητές τους. Άλλο είναι το να στέκομαι συμπαραστάτης δίπλα στο παιδί μου και άλλο το να στέκομαι μπάστακας από πάνω του. Η ζωή είναι και σκληρή και δύσκολη. Γι’ αυτό το περίπλοκο, ακατανόητο, ίσως και ζοφερό μέλλον που τα περιμένει, ας δώσουμε στα παιδιά μας το καλύτερο εφόδιο, την ικανότητα να σκέφτονται μόνα τους και να παίρνουν τις αποφάσεις που τα αφορούν, γνωρίζοντας πάντα πως οι πράξεις τους έχουν και συνέπειες. Και αυτό θα έπρεπε να ήταν γραμμένο στον Κώδικα Γονικής Συμπεριφοράς, αν, βέβαια, υπήρχε κάτι τέτοιο.
* Η ΑΦΟΡΜΗ: Το άρθρο της εφημερίδας Chicago Tribune στις 19.10.2015, που παρουσίασε ένα απλό τεστ της Lythcott-Haims, με το οποίο μπορεί να
διαπιστώσει κάποιος αν είναι γονιός-ελικόπτερο.
philenews.com Ξένα Τούρκη