Είναι εύκολο να ξεχωρίσεις τα κακομαθημένα παιδιά των φίλων σου, ακόμη και των αγνώστων στην παιδική χαρά ή στο εμπορικό κέντρο, αλλά όταν έρχεται η ώρα να δεις το δικό σου πρόβλημα, πιθανότατα να εθελοτυφλείς.
Όσο όμως και να μη θέλεις να παραδεχτείς ότι κάτι κάνεις λάθος, η άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σου προκαλεί προβλήματα τόσο μέσα στο σπίτι όσο κι έξω από αυτό. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί για πολύ ένα κακομαθημένο παιδί, πόσο μάλλον αν δεν είναι δικό του! Αν βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά, παρακάτω θα βρεις δέκα σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον έχεις κακομάθει το παιδί σου.
1. Έχει συχνές εκρήξεις θυμού
Το κλασικό παράδειγμα του κακομαθημένου παιδιού είναι αυτό που έχει συχνές εκρήξεις θυμού τόσο στο σπίτι όσο κι έξω από αυτό.
2. Δεν ικανοποιείται ποτέ
Τα κακομαθημένα παιδιά συνήθως δεν μένουν ποτέ ευχαριστημένα με αυτό που έχουν και θέλουν πάντα κάτι που βλέπουν σε κάποιον άλλον.
3. Δεν είναι πρόθυμο να βοηθήσει
Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να καθαρίζει, αλλά μόλις περάσει η νηπιακή ηλικία, θα πρέπει να είναι πρόθυμο να καθαρίσει τα παιχνίδια του ή να μαζέψει τα παπούτσια του.
4. Προσπαθεί να ελέγξει τους ενήλικες
Τα κακομαθημένα παιδιά συνήθως δεν οριοθετούνται και περιμένουν από τους ενήλικες να ακούσουν στις φωνές και τις απαιτήσεις τους.
5. Σε ντροπιάζει συχνά σε δημόσιους χώρους
Ένα μεμονωμένο γεγονός είναι φυσιολογικό, αλλά όταν το παιδί στενοχωρεί σκόπιμα τους γονείς τους μπροστά σε τρίτους για να τραβήξει την προσοχή, τότε υπάρχει πρόβλημα.
6. Δεν θέλει να μοιράζεται
Τα μικρά παιδιά δεν αποδέχονται εύκολα την ιδέα του μοιράζομαι, αλλά μόλις περάσουν την ηλικία των 4 θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμα να μοιραστούν πράγματα, όπως παιχνίδια, σνακ με άλλα παιδιά ή την οικογένειά τους.
7. Πρέπει να τα παρακαλάς
Ο γονέας ή αυτός που προσέχει το παιδί αποτελεί μια φιγούρα εξουσίας και το παιδί θα πρέπει να υπακούει στις εντολές του. Δεν θα πρέπει να παρακαλάς το παιδί σου για να ολοκληρώσει μία δουλειά.
8. Σε αγνοεί
Σε κανένα παιδί δεν αρέσει η λέξη «όχι» αλλά δεν θα πρέπει να σε αγνοεί όταν του μιλάς.
9. Δεν παίζει μόνο του
Όταν φτάσει στην ηλικία των 4 ένα παιδί πρέπει να είναι πρόθυμο κι ικανό να παίξει μόνο του για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αν χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιον για να παίξει μαζί του, τότε μάλλον αποζητάει την προσοχή των άλλων.
10. Πρέπει να το δωροδοκείς
Οι γονείς δεν θα πρέπει να δωροδοκούν τα μικρά παιδιά τους με χρήματα, παιχνίδια ή λιχουδιές, προκειμένου να κάνουν δουλειές ρουτίνας.