Διεθνή καμπάνια για την ενημέρωση των γονιών για τους τρόπους που θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για την σεξουαλική κακοποίηση…
κάνει το βρετανικό NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children), δηλαδή ο Βρετανικός Οργανισμός για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιού.
Με τη συγκεκριμένη καμπάνια, γίνεται μία προσπάθεια να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών καθώς οι ειδικοί πιστεύουν πως αν οι γονείς τους τα ενημερώσουν κατάλληλα για το θέμα, εκείνα θα γνωρίζουν από πολύ μικρή ηλικία πώς να προφυλάσσονται.
Η καμπάνια απευθύνεται σε γονείς παιδιών από 5 έως 11 χρόνων. Σύμφωνα με έρευνα, το 50% των γονιών που έχουν ερωτηθεί, παραδέχονται πως δεν έχουν μιλήσει ποτέ με τα παιδιά τους για το συγκεκριμένο θέμα. Πάνω από 1200 γονείς έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα και όσοι αποκάλυψαν πως έχουν ήδη μιλήσει στα παιδιά τους για τη σεξουαλική κακοποίηση, από αυτούς το 43% παραδέχτηκε ότι η κουβέντα αυτή ήταν πολύ δύσκολη.
Βάσει στοιχείων του Βρετανικού Οργανισμού για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιού, τα περισσότερα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης σε παιδιά προέρχονται από ανθρώπους που ανήκουν στο άμεσο κοινωνικό ή οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού και γι’ αυτό οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολύ μεγάλοι.
Η καμπάνια που ήδη ξεκίνησε, συμβουλεύει τους γονείς να λένε στα παιδιά τους συγκεκριμένα πράγματα ώστε να προφυλάσσονται μόνα τους. Τα βασικά σημεία αυτών που λέει ένας γονιός στο παιδί του είναι τα εξής:
«Πάντα να θυμάσαι ότι το σώμα σου ανήκει μόνο σε εσένα»
«Το όχι, σημαίνει όχι»
«Μίλα για αυτό που σε βασανίζει, κάποιος μπορεί να σε βοηθήσει»
«Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να μένουν μακριά από τέτοια περιστατικά αλλά και να μιλάνε για όλα όσα τα ανησυχούν. Γονείς μας είπαν ότι δεν έχουν το θάρρος να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο θέμα και να μιλήσουν γι’ αυτό με τα παιδιά τους» δήλωσε ο επικεφαλής του Βρετανικού Οργανισμού για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιού Πίτερ Γουάλνες και συνέχισε: «Έχουμε δουλέψει με ομάδες γονιών ώστε να τους συμβουλέψουμε για τον σωστό τρόπο και την κατάλληλη ηλικία που θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους. Αυτή η συζήτηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα».
mothersblog.gr