Είναι ένα από τα θέματα που θίγονται πολύ συχνά σε περιοδικά και τηλεόραση. Γιατί όμως γίνεται τόση συζήτηση για αυτό το θέμα; Είναι τόσο σημαντικό ή είναι απλά άλλη μια «μόδα»;
Γράφει η Πουλημενέα Γεωργία – Κλινική Ψυχολόγος/Ψυχολόγος Υγείας
Πολλοί θεραπευόμενοι έρχονται στο γραφείο με αίτημα να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση τους για να βελτιωθούν έτσι και διάφοροι τομείς της ζωής τους…
Η αυτοεκτίμηση περιλαμβάνει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας καθώς και την αξιολόγηση που του κάνουμε με βάση τα ταλέντα, τις κλίσεις, τα προτερήματά μας κτλ.
Με λίγα λόγια η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στο πόσο νιώθουμε ότι αξίζουμε και πόσο μας αρέσει ο εαυτός μας!
Πως διαμορφώνουμε την αυτοεκτίμησή μας;
Ο άνθρωπος από μικρή ηλικία έχει ανάγκη την επιβράβευση για τα «κατορθώματά» του καθώς καθρεφτίζεται στα μάτια των γονιών του. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα του εαυτού του και την προσλαμβάνει από τα μάτια των γονιών του.
Έτσι λοιπόν αν λάβει ενίσχυση και επιβράβευση θα νιώσει σιγουριά και εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και σταδιακά θα γίνει πιο τολμηρός και αποφασιστικός.
Αντίθετα…
αν λάβει αποτροπή και απαγόρευση ή ακόμα χειρότερα υποτίμηση θα διαμορφώσει ένα χαρακτήρα ντροπαλό, συνεσταλμένο και πολλές φορές δειλό.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως για να έχει το παιδί μια καλή εικόνα του εαυτού του πρέπει να μην οριοθετείται. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι ξεκάθαροι στο τι δεν επιτρέπεται αλλά να είναι παράλληλα και γενναιόδωροι στον έπαινο και στην παρότρυνση για τα κατορθώματα του παιδιού τους.
Η ισορροπία είναι αυτή που γεννά την πραγματική αυτοεκτίμηση και όχι μια εσφαλμένη αντίληψη παντοδυναμίας («μπορώ να είμαι τέλειος σε όλα», «η αποτυχία δεν είναι για μένα» κτλ.).
Όσο το παιδί μεγαλώνει λαμβάνει υπόψη του και την γνώμη που έχουν οι άλλοι για το ίδιο. Οι φίλοι θα γίνουν ιδιαίτερα σημαντικοί στην εφηβεία.
Ωστόσο…
αν έχει από νωρίς εδραιωθεί μια υγιής βάση θετικής ματιάς από τους γονείς θα μπορέσει η αυτοεκτίμηση του παιδιού να εξελιχθεί ομαλά και να το συνοδεύει για όλη του την ζωή.
Πώς επηρεάζει η αυτοεκτίμηση τη ζωή μας..;
Το πόσο πιστεύουμε ότι αξίζουμε έχει αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.
Συχνά…
στις επαγγελματικές συνεντεύξεις οι αξιολογητές τείνουν να χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια για να ανιχνεύσουν το επίπεδο αυτοεκτίμησης των υποψηφίων θεωρώντας ότι η αυτοεκτίμηση είναι ανάλογη της απόδοσης.
Στον ερωτικό τομέα πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί γιατί ένα αξιόλογο άτομο «μπλέκει με λάθος άτομα και χαραμίζεται». Πολλοί από τους νέους ανεξαρτήτως φύλου διστάζουν να πλησιάσουν το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει αλλά παράλληλα διαμαρτύρονται για το πόσο δύσκολες έχουν γίνει οι σχέσεις. Το ίδιο λοιπόν παρατηρείται σε φιλικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η αυτοεκτίμηση λοιπόν είναι βασικός παράγοντας για τις επιλογές που κάνουμε.
Επομένως είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να την ανασκευάζουμε όταν παρατηρούμε ότι είναι μειωμένη. Κατόπιν όλα τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους!