Οι ερευνητές του ουαλικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τη Χάνα Λίτλκοτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διατροφής και δημόσιας υγείας “Public Health Nutrition”, ανέλυσαν στοιχεία για 5.000 παιδιά ηλικίας εννέα έως 11 ετών από 100 δημοτικά σχολεία.
Η μελέτη δείχνει ότι όσο καλύτερης ποιότητας πρωινό (π.χ. φρούτα) τρώνε τα παιδιά, τόσο καλύτερους βαθμούς τείνουν να παίρνουν. Αντίθετα, η κατανάλωση γλυκών, σνακ και άλλων μη υγιεινών τροφών δεν επιδρά θετικά στους βαθμούς.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το πρωινό φαγητό σχετίζεται γενικότερα με καλύτερη γενική υγεία και με μεγαλύτερη ικανότητα νοητικής συγκέντρωσης.
«Η νέα μελέτη παρέχει τις ισχυρότερες έως σήμερα ενδείξεις για τις σχέσεις ανάμεσα στο τι τρώνε οι μαθητές και πόσο καλά τα πάνε στο σχολείο» δήλωσε η Λίτλκοτ. «Υπάρχει ξεκάθαρη συνέργεια ανάμεσα στην υγεία και στην εκπαίδευση. Είναι σαφές ότι η βελτίωση της υγείας των μαθητών επιφέρει και εκπαιδευτικές βελτιώσεις» πρόσθεσε.
«Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο όγκο διεθνών στοιχείων, που δείχνουν ότι η επένδυση πόρων για τη βελτίωση της υγείας των νέων είναι πιθανό να βελτιώσει επίσης τις σχολικές επιδόσεις τους», δήλωσε ο καθηγητής κοινωνιολογίας Κρις Μπόνελ του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του University College του Λονδίνου. «Τα σχολεία πρέπει να εστιάσουν από κοινού στην υγεία και στην εκπαίδευση των μαθητών ως συμπληρωματικούς στόχους και όχι ως ανταγωνιστικές προτεραιότητες», πρόσθεσε.
Πηγή