Η υπερβολική έκθεση στα και ο τρόπος που επηρεάζει τη σωματική και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των εφήβων είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Σύμφωνα με άρθρο του BBC News, ύστερα από έρευνα του οργανισμού Digital Awareness και του συνεδρίου των διευθυντών των σχολείων του Ηνωμένου Βασιλείου, το 45% των συνεχίζει να ελέγχει το κινητό του αφού έχει πέσει για ύπνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Της Χαράς Καραμήτσου  (λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)

Η έρευνα κατέγραψε 2.750 νέους ηλικίας από 11 έως και 18 ετών και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 1 στους 10 εφήβους παραδέχτηκε ότι παρακολουθεί το κινητό του για τα μηνύματα και τις ενημερώσεις του τουλάχιστον 10 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο οργανισμός, όπως είναι φυσικό, προειδο­ποίησε ότι η νυχτερινή χρήση των κινητών δημιουργεί κουρασμένα παιδιά το πρωί, με προβλήματα ελλειμματικής προσοχής.

Τα ευρήματα της αναφέρουν ότι

32% των γονέων δεν γνώριζε τις κινήσεις των παιδιών του το βράδυ.
45% των εφήβων που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα έλεγχε το κινητό του ενώ θα έπρεπε να κοιμάται.
94% χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν δηλαδή όλοι.

n 1 στους 10 παραδέχεται ότι αισθάνεται αφόρητη πίεση εάν δεν ελέγξει το κινητό του προτού κοιμηθεί.

75% ακούει μουσική και πάνω από τους μισούς (57%) βλέπουν ταινίες μέσα στη νύχτα.
42% έχει το κινητό δίπλα στο κρεβάτι του.

Eπιπτώσεις
Το 68% των εφήβων αναφέρει ότι η χρήση των έξυπνων συσκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζει τις σχολικές του επιδόσεις.

Το 1/4 εξηγεί ότι αισθάνεται κόπωση/ευερεθιστότητα στη διάρκεια της ημέρας λόγω της συχνής χρήσης των φορητών συσκευών το βράδυ.

Αλλες επιστημονικές μελέτες δείχνουν επιπλέον επιπτώσεις, όπως κυβερνοεκφοβισμός, απομόνωση, παχυσαρκία κ.ά.

Αποτοξίνωση από τα ψηφιακά μέσα

Η στάση και η καθοδήγηση της οικογένειας παίζει καθοριστικό ρόλο στην οριοθέτηση της χρήσης των ψηφιακών μέσων.

Να προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε τον εθισμό του να ελέγχει το κινητό. Είναι προτιμότερο να διαβάσει ένα βιβλίο, να κάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο κ.λπ.

Συζητήστε με ηρεμία και λογικά επιχειρήματα μαζί με το παιδί σας πώς θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση του κινητού μέσα στη νύχτα και για ποιους λόγους.

Να μην εκτίθεται σε οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο 90 λεπτά πριν τον ύπνο.

Να απενεργοποιήσετε τις ενημερώσεις των εφαρμογών, να ενεργοποιήσετε την επιλογή «Μην ενοχλείτε» και τη λειτουργίας πτήσης/σίγασης ή ακόμα και να το απενεργοποιήσετε τελείως.

Να απομακρύνετε το κινητό του από το δωμάτιο. Δεν θα πρέπει το παιδί να το ακούει, να το βλέπει και, κυρίως, να το παίρνει.

Για τα μικρά παιδιά τα όρια στη βραδινή χρήση των κινητών είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η ικανότητα χρήσης της τεχνολογίας είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη για τα σημερινά παιδιά, αρκεί να μην επηρεάζει αρνητικά την κοινωνικοποίηση, τις επιδόσεις, τον ύπνο τους.

Θα πρέπει επομένως όλοι να συμβάλουν στη λογική και με μέτρο χρήση των νέων τεχνολογιών γιατί με αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα ωφελούνται, κυρίως, στην ποιότητα ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025