Για πολλά χρόνια η αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστούσε στους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να βλέπουν τηλεόραση μέχρι να γίνουν δύο ετών, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους πρότεινε μέχρι δύο ώρες την ημέρα. Αυτός ήταν ο κανόνας για τη «screen time», όταν οθόνη (screen) υπήρχε μόνο στην τηλεόραση.
Στις μέρες μας όμως τα παιδιά έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλές οθόνες (υπολογιστή, tablet, smartphones, video games κλπ), με αποτέλεσμα οι συστάσεις της Ακαδημίας να θεωρούνται τουλάχιστον αναχρονιστικές. Τι νόημα έχει να κλείσει το παιδί την τηλεόραση και αμέσως μετά να πάρει το tablet για να παίξει;
Η τεχνολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητά μας και τα παιδιά δε γίνεται να ζουν απομονωμένα από αυτή. Έχοντας αυτό ως δεδόμενο, η αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αποφάσισε να τροποποιήσει τις συστάσεις της, φέρνοντάς τες κοντά στο σήμερα και κάνοντάς τες πιο ευέλικτες. Πλέον δεν προτείνει συγκεκριμένο αριθμό ωρών, αλλά δίνει πιο γενικές κατευθύνσεις:
- Κάθε γονιός είναι υπεύθυνος να θέσει όρια και κανόνες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας από το παιδί (πόση ώρα και τι είδους προγράμματα θα βλέπει, τι παιχνίδια θα παίζει κλπ ) και να φροντίζει να εφαρμόζονται.
- Θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή εποπτεία, ειδικά όταν το παιδί έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
- Οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να αποτελούν σωστό πρότυπο, δηλαδή να μην είναι όλη την ώρα μπροστά σε μια οθόνη.
- Οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το παιδί θα περνά αρκετή ώρα καθημερινά μακριά από οποιαδήποτε οθόνη, παίζοντας, διαβάζοντας και κάνοντας διάφορες δραστηριότητες.
Η οθόνη της τηλεόρασης, αλλά και κάθε είδους οθόνη, δεν είναι ο δαίμονας. Όπως καθετί έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Γι’ αυτό και είναι χρέος του γονιού να καθοδηγήσει σωστά το παιδί του.