Για τα παιδιά η έννοια του χρόνου είναι κάτι που στην αρχή τα μπερδεύει πολύ καθώς αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι ότι, ναι μεν υπάρχει αλλά πρέπει να μάθουν να το βλέπουν και στο ρολόι!
Τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν την έννοια των αριθμών. Στην αρχή μπορούμε να του δώσουμε ένα ηλεκτρονικό ρολοίο και να το ρωτάμε τι ώρα είναι και απλώς να μας λέει τον αριθμό όπως τον βλέπει. Για παράδειγμα η ώρα είναι δεκαπέντε και πενήντα (15:50) αντί για τέσσερις παρά δέκα.
Ξεκινώντας το σχολείο αρχίζουν να καταλαβαίνουν περισσότερα για τον χώρο, χρόνο κλπ. Τώρα μπορούμε πρώτα να του εξηγήσουμε σε ένα κανονικό ρολόι με δείκτες πότε λέμε ΚΑΙ και πότε λέμε ΠΑΡΑ. Στην αρχή το σίγουρο είναι ότι θα λέει ΚΑΙ 2 ΚΑΙ 4 ή ΠΑΡΑ 9 ΠΑΡΑ 7 αλλά σημασία έχει να καταλάβει πότε είναι ΚΑΙ πότε ΠΑΡΑ.
Το επόμενο στάδιο είναι να μάθει πότε είναι ΚΑΙ ΜΙΣΗ και πότε είναι ΑΚΡΙΒΩΣ. Μαζί με τις έννοιες αυτές θα μάθει καλύτερα και για τον μεγάλο δείχτη στο ρολόι και για τον μικρό. Έτσι πλέον θα ξέρει πολύ καλύτερα να λέει την ώρα, εφόσον οι βασικές έννοιες πλέον του είναι γνώριμες και μπορεί να “διαβάζει” το ρολόι.
Μάθετε στο παιδί πως μια ώρα έχει 60 λεπτά και το λεπτό 60 δευτερόλεπτα για να κατανοήσει τον χρόνο. Δώστε του να κάνει μια εργασία ή πείτε του για παράδειγμα ότι μπορεί να δει τηλεόραση για 15 λεπτά. Με το ηλεκτρονικό ρολόι θα μπορέσει να καταλάβει τον χρόνο όταν περάσει.
Φτιάξτε ένα χάρτινο ρολόι με δείκτες και πλέον εξηγήστε του δίπλα από τον κάθε αριθμό την έννοια του. Δηλαδή στο 1 λέμε είναι ΚΑΙ 5 στο 2 ειναι ΚΑΙ 10 για να το βοηθήσουμε να το θυμάται μπορούμε πάνω από τον κάθε αριθμό να γράψουμε τον αριθμό που αντιπροσωπεύει στην ώρα. Έτσι στην αρχή θα ανατρέχει στο χάρτινο ρολόι που φτιάξατε (και θα ήταν ωραίο να το έχετε σε σημείο που μπορεί να το βλέπει για να το συμβουλεύεται) για να σας πει σωστά τι ώρα είναι.
Τα παιδιά σε ηλικία περίπου 5 ετών μπορούν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν σιγά σιγά την ώρα με το ηλεκτρονικό ρολόι και σε ηλικία 7 ετών ξέρουν πλέον να λένε τι ώρα είναι και πόσο είναι ό χρόνος που περνάει. Κάντε του καθημερινά ερωτήσεις για την ώρα. Για παράδειγμα, τί ώρα ξύπνησες , τί ώρα σχόλασες από το σχολείο κλπ.