Πολλοί γονείς ψάχνουν να βρουν τρόπους για να κάνουν το παιδί τους πιο έξυπνο, να αλλάξουν δηλαδή το δείκτη ευφυΐας του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, ακόμα τουλάχιστον. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να γυμνάσουμε το μυαλό του κάθε παιδιού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι.

Ειδικά τώρα που είναι γιορτές και υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος προσπαθήστε να δοκιμάσετε ορισμένες από τις παρακάτω δραστηριότητες που θα βοηθήσουν όχι μόνο στην εκγύμναση του μυαλού του παιδιού αλλά και την σχέση σας μαζί του.
Φυσικά οι δραστηριότητες αυτές είναι παιχνίδια. Στην εποχή που όλα τα παιδιά παίζουν με tablets και εφαρμογές καλό είναι να επιστρέψουμε σε κάτι πιο κλασσικό.
Αφήγηση ή ανάγνωση παραμυθιών : τα παιδιά θα πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους για αρκετή ώρα και να απομνημονεύσουν λεπτομέρειες της ιστορίας τις οποίες μπορείτε μετά να συζητήσετε.
Παιχνίδι αίσθησης : Πάρτε μια σακούλα και τοποθετήστε μέσα αντικείμενα διαφορετικών υφών. Το παιδί θα πρέπει να τα αγγίξει και να καταλάβει τι είναι αυτό που πιάνει. Έτσι συνδυάζει τα δεδομένα από το υλικό που πιάνει και το σχήμα με την εικόνα που έχει για κάθε αντικείμενο.
Συνταγή : λόγω εορτών μπορείτε να φτιάξετε τα παραδοσιακά κουλουράκια μαζί με το παιδί σας το οποίο θα σας βοηθάει διαβάζοντας και ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής.
Παιχνίδια μνήμης : το γνωστό επιτραπέζιο που βλέπεις τις κάρτες από την σωστή πλευρά και μετά τις γυρνάς ανάποδα. Έπειτα θα πρέπει να βρεις τις όμοιες.
Παιχνίδια διαδοχής : κάρτες που έχουν μια μικρή ιστορία τις οποίες θα πρέπει να βάλει το παιδί με την σωστή χρονολογική σειρά.
Παζλ : τα παζλ είναι μια πολύ καλή άσκηση επειδή απαιτούν από το παιδί να ψάξει λεπτομέρειες για να βρει τα σωστά κομμάτια
Παιχνίδι ρόλων : εδώ φτιάχνετε μια φανταστική ιστορία και ουσιαστικά παίζεται θέατρο. Για παράδειγμα είστε στο σαλόνι σας και φτιάχνεται μια τεχνητή κατασκήνωση και ο αρχηγός είναι το παιδί. Εκεί θα μάθει να δίνει οδηγίες και πώς να αλληλεπιδρά με άλλους αλλά και να σκέφτεται ώστε να βρίσκει λύσεις σε διάφορα υποθετικά προβλήματα.
Ο στόχος αυτών των παιχνιδιών είναι η ανάπτυξη του λεξιλογίου, η εξάσκηση της δημιουργικότητας τους, να ενισχύσουνε τον δεσμό με τους γονείς, να ελέγξουμε την συμβολική ικανότητα τους αλλά και να ενισχύσουμε την προσοχή και την μνήμη τους.
Αυτά είναι μερικά από τα πολλά παιχνίδια τα οποία με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος και είναι παιχνίδια που εγγυημένα θα βοηθήσουν και θα δυναμώσουν το μυαλό του παιδιού σας.
Λογοθεραπευτής :Βαλταδώρος Θέμης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025