Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αλλά και οι δυσκολίες στην τεκνοποίηση, πολλές φορές οδηγούν τα ζευγάρια στο να κάνουν το πρώτο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι έκαναν…
οι προηγούμενες γενιές. Άραγε αυτό έχει κάποιον αντίκτυπο στο ίδιο το παιδί;
Αν εξετάσει κανείς καθαρά ιατρικά το ζήτημα, μια γυναίκα, που έχει περάσει στην εκτη δεκαετία της ζωής της, για παράδειγμα, έχει περισσότερες πιθανότητες να αποβάλει, να έχει έναν πρόωρο τοκετό, να παρουσιάσει προεκλαμψία, διαβήτη της κύησης και υπέρταση. Από την άλλη, για το παιδί που θα γεννηθεί, αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες να εμφανίσει αυτισμό, καρκίνο της παιδικής ηλικίας, κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, αλλά και νευροψυχιατρικές διαταραχές.
Αν όμως –κάτι, που είναι σύνηθες- ένα παιδί γεννηθεί υγιές, έχει πολλαπλάσιες –σε σχέση με τα άλλα παιδάκια, που έχουν μικρής ηλικίας γονείς- να «χάσει» έναν ή και τους δύο γονείς του σε τρυφερή ακόμα ηλικία! Κοινωνιολόγος, που πήρε συνεντεύξεις από παιδιά με προχωρημένης ηλικίας γονείς, διαπίστωσε ότι μεγαλώνουν πολύ πιο φοβισμένα, επειδη αγχωνονται στην ιδέα του θανάτου των γονέων τους!
Ωστόσο, τα ζευγάρια, που αποφασίζουν σε προχωρημένη ηλικία να κάνουν παιδί, έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο και –συνήθως- οικονομική άνεση, και ετσι τα παιδάκια τους εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ γνώσεων!
Ενδεχομένως, βέβαια, κανείς να σκεφτεί «πώς μπορεί ένας άνθρωπος 50 ετών να έχει αρκετή ενέργεια, για να αντιμετωπίσει ένα νήπιο;». Όμως, έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγαλύτεροι γονείς έχουν λιγότερο στρες, ενώ φαίνεται ότι ζουν και περισσότερο!