Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να υπάρξει; Αυτό είναι ερώτημα που απασχολεί εκατοντάδες γονείς.
Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου ήταν η παγκόσμια ημέρα ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και ζητήσαμε από τα παιδιά του φορέα ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ να κάνουν ζωγραφιές πάνω στις οποίες αποτύπωσαν το αγαπημένο τους παιχνίδι και ταυτόχρονα το αγαπημένο τους ηλεκτρονικό.
Στην συνέχεια μιλήσαμε με τον επικεφαλής του φορέα που έχει να κάνει με την πρόληψη ηλεκτρονικού εθισμού ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ κ. Σταύρο Θεοδωρακόπουλο ο οποίος επισημαίνει τους κίνδυνους που κρύβονται πίσω από τα κλικς των παιδιών μας.
Είναι σημεία των καιρών που βλέπουμε τα παιδιά μας «καρφωμένα» πάνω σε οθόνες;
«Η εξάπλωση της τεχνολογίας είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Είναι σημεία των καιρών που τα παιδιά κρέμονται πάνω από τις οθόνες… Όμως οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να λάβουν πρωτοβουλίες. Πρέπει να δίνουν ερεθίσματα στα παιδιά. Να τους δείξουν με την στάση τους πως η πραγματική διάσταση είναι στην ζωή. Απλώς επειδή με την γιγάντωση της ανεργίας και των κακών συνθηκών εργασίας οι γονείς πλέον δεν έχουν την ενέργεια να ασχοληθούν με τα παιδιά όπως πρέπει και όπως επιβάλλεται, τους πετάνε απλά το τάμπλετ για να απασχοληθούν εκείνα».
Όταν λέτε για ερεθίσματα τι εννοείτε;
«Να ωθήσουμε τα παιδιά μας σε αθλητικές δραστηριότητες, σε πολιτισμικές . πχ κάποιο θέατρο, κινηματογράφο, ή να παίξουμε μαζί του ποδόσφαιρο. Αυτά δηλαδή που έκαναν οι γονείς μας σε εμάς. Και όπως ανέφερα και προηγουμένως αντί να του «πετά» το ηλεκτρονικό ας κάνουν κάτι μαζί. Λείπει ο ποιοτικός χρόνος από την οικογένεια αυτή την στιγμή. Οι μητέρες μαγειρεύουν, θα μπορούσαν αυτή τους την ασχολία να την περάσουν με τα παιδιά τους. Και θα γελάσουν και θα εκτονώσουν και οι δύο πλευρές την ενέργεια τους αλλά και τα παιδιά θα καλλιεργήσουν την μνήμη τους και θα επεκτείνουν και τις δεξιότητες τους».
Η πλοήγηση στο διαδίκτυο κρύβει κινδύνους για τα παιδιά μας;
«Εδώ κρύβει κινδύνους για εμάς τους ίδιους… Το ίντερνετ είναι ένας αχανής κόσμος που για να τον διαβείς και να πας εκεί που θες -και όχι εκεί που σε σπρώχνουν- χρειάζεται και πάλι προσοχή.
Όσο για τους κινδύνους που ρωτάτε θα σας παραπέμψω σε μια έρευνα που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Καθημερινή πριν λίγα χρόνια σύμφωνα με την οποία το 76% των νεαρών χρηστών του facebook στην Ελλάδα έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους, φυσικά χωρίς να γνωρίζουν τους φίλους αυτούς στην πραγματικότητα, ενώ οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%)
Εντυπωσιακή είναι και η ειλικρίνεια των νέων στο διαδίκτυο καθώς το 85% των χρηστών δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πραγματικό τους όνομα, το 75% δημοσιεύουν το προσωπικό e-mail τους και το 66% δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα νέα μέσα.
Αναλογιστείτε να έχετε ένα παιδί 12 χρονών που να είναι επιρρεπής σε όλα τα παραπάνω…».
Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;
«Ο υπολογιστής να είναι σε σημείο του σπιτιού όπου η οθόνη θα είναι σε κοινή θέα. Να μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τι βλέπουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Επίσης πρέπει να παρακολουθούμε το ιστορικό πλοήγησης και να μπλοκάρουμε σελίδες που δεν πρέπει να επισκεφθούν τα παιδιά».
Τέλος θα μας εξηγήσετε την λογική των ζωγραφιών που μας παραχωρήσατε;
Είναι οι ζωγραφιές των παιδιών του Διά…λόγου Τέχνη. Σε κάθε σελίδα υπάρχουν δύο εικόνες.
Η μία πλευρά είναι το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών και το άλλο μισό απεικονίζει το αγαπημένο τους ηλεκτρονικό. Αυτό το δώσαμε για μοιραστεί στην συνείδηση τους το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία στις επιλογές τους. Υποσυνείδητα περνά αυτό…και στο κάτω-κάτω η ζωγραφική είναι μια δραστηριότητα που τα παιδιά εκφράζουν αυτό που νιώθουν»!