Το επίπεδο απειλής της στον κόσμο, έχει αυξηθεί, ενώ δεν είναι λίγες οι χώρες που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, έπειτα και από το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 22 άτομα μεταξύ των οποίων και .

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες επιθέσεις γι’ αυτό η επισήμανση και η εξήγηση των κινδύνων που παρουσιάζονται εξαιτίας της τρομοκρατίας, κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.

Ο Dr. Andrea Danese, παιδοψυχίατρος στο King’s College του Λονδίνου, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν από αυτά τα γεγονότα με συναισθηματικά, συμπεριφορικά και σωματικά συμπτώματα» και συμπληρώνει «δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να αισθάνονται φοβισμένα, προσκολλημένα… Να ανησυχούν για το ίδιο τραυματικό πράγμα που συμβαίνει ξανά και ξανά. Να γίνονται πολύ εύκολα κακόκεφα ή αναστατωμένα… Ή ακόμα και να παρουσιάσουν πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι».

Μπορεί στη χώρα μας να μην έχει συμβεί κάποια τρομοκρατική επίθεση, η επισήμανση των κινδύνων και η εξήγηση της απειλής που προκύπτει από την τρομοκρατία, όμως, κρίνεται πιο απαραίτητη και σημαντική από ποτέ, καθώς το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν ήδη γίνει, είναι μόνο η αρχή.

Το NSPCC (φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο) εξέδωσε συμβουλές για να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους σχετικά με την τρομοκρατία. Ποιες είναι αυτές;

1. Να είστε «ανοιχτοί» στις απορίες των παιδιών σας

Αν το παιδί σας έρχεται σε σας, με απορίες, βεβαιωθείτε ότι ακούτε χωρίς να κρίνετε και μην απορρίπτετε σε καμία περίπτωση τις ανησυχίες του. Ο Dr. Danese υποστηρίζει: «Τα παιδιά δεν πρέπει να αναγκάζονται να μιλάνε για την επίθεση εάν δεν το θέλουν. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι ανοιχτοί και υποστηρικτικοί εάν τα παιδιά τους θέτουν ερωτήσεις ή θέλουν να μιλήσουν. Οι γονείς πρέπει να παρέχουν ειλικρινείς και ακριβείς πληροφορίες ή απαντήσεις για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν τι συνέβη και να διευκρινίσουν τυχόν παρεξηγήσεις σχετικά με το συμβάν» και καταλήγει «οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι είναι φυσιολογικό να είναι λυπημένος κάποιος και αναστατωμένος μετά από τέτοια τρομακτικά γεγονότα».

2. Να τους καθησυχάζετε και να τους κάνετε να αισθάνονται άνετα

Καλό είναι οι γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από το να βλέπουν ξανά και ξανά σκηνές τρομοκρατικών χτυπημάτων είτε στην τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα οφείλουν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους και να συνεχίζουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά. Ο Dr. Danese, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου της ζωής τους» και προσθέτει «είναι σημαντικό να διατηρήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες και τις καθημερινές δραστηριότητες για να ελαχιστοποιήσετε την αίσθηση της απώλειας και της μη προβλεψιμότητας».

3. Προσέξτε για σημάδια bulling

Μερικά παιδιά μπορεί να αισθάνονται στοχοποιημένα λόγω της πίστης ή της εμφάνισής τους. Αυτό πολλές φορές τους κάνει να φαίνονται αμήχανα ή φοβισμένα. Καθησυχάστε τους ότι δεν είναι δικό τους λάθος και ότι η εμφάνιση ή οι πεποιθήσεις τους δεν τους κάνει τρομοκράτες.

4. Ζητήστε βοήθεια

Αν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια έντονης ανησυχίας και αυτό τον αναγκάζει να περιορίσει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Για να υποστηρίξουν καλύτερα το παιδί τους, οι γονείς πρέπει επίσης να φροντίζουν για τη δική τους ευημερία και να αναζητούν επαγγελματικές συμβουλές, αν χρειαστεί, προσθέτει ο Dr. Danese.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025