Ένα εσωστρεφές παιδί δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο, όπως γίνεται με ένα εκδηλωτικό και κοινωνικό. Αφού λοιπόν σεβαστείτε τη διαφορετικότητα του μικρού σας, πρέπει να βρείτε τρόπους να του φέρεστε όπως πρέπει…
- Μπορεί να θέλετε όσο τίποτα και γενικά να σας διευκόλυνε στη μεταξύ σας σχέση να ήταν εξωστρεφές και ομιλητικό, όμως δε χρειάζεται να προβληματιστείτε που δεν είναι. Θα πρέπει απλά να «διαβάζετε» τα μηνύματα που σας στέλνει με τον τρόπο του.
- Σε καμία περίπτωση μην πιέζετε άμεσα ή έμμεσα το παιδί να γίνει εκδηλωτικό μόνο και μόνο επειδή φοβάστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν, σε τελική ανάλυση, έχετε τέτοια υπόνοια απευθυνθείτε σε ειδικό.
- Σεβαστείτε ότι δε θέλει να μοιραστεί μαζί σας κάποια πράγματα. Αυτό δε δείχνει απαραίτητα έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό σας, απλά ίσως θέλει λίγο χρόνο για να σας το αποκαλύψει.
-
- Από εκεί και πέρα, η εσωστρέφειά του ενδέχεται να οφείλεται σε δική του ανασφάλεια. Ίσως πιστεύει δηλαδή ότι αν πει κάτι που σκέφτεται, θα το κοροϊδέψουν ή θα το μειώσουν. Φροντίστε λοιπόν να του δείξετε ότι από τη μεριά σας όχι μόνο δε θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά θα το βοηθήσετε επί της ουσίας να λύσει το όποιο πρόβλημά του.
- Αν διαπιστώσετε ότι η εσωστρέφεια δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα του, αλλά έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη περίοδο, θα πρέπει να αναλάβετε δράση για να «ξεκλειδώσετε» το παιδί σας. Να δείχνετε ζωηρό ενδιαφέρον να μάθετε τα νέα του, να του λέτε τα δικά σας ακόμα κι αν δε σας ρωτάει και κάποιες φορές να του ζητάτε την άποψή του για κάποιο δικό σας θέμα.
- Τέλος, προτείνετε στο παιδί να εκφράζεται με εναλλακτικούς τρόπους. Για παράδειγμα, να αποτυπώνει τις σκέψεις του στο χαρτί (ζωγραφική, ημερολόγιο κτλ) ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.