Το να μάθεις στο παιδί σου πώς να λέει την ώρα είναι ένα αντικείμενο που θα κατακτήσουν εύκολα αρκεί να το επαναλαμβάνεις συνεχώς!
Ένα μάθημα χαρούμενο, διασκεδαστικό και απλό…
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πει ένα παιδί την ώρα ανάλογα με την ηλικία του αλλά και με το πόσο εύκολα μαθαίνει. Έτσι μπορεί να μάθει την ώρα με ή χωρίς ρολόι, την έννοια του χρόνου ως τμήματα του 24ώρου κ.ο.κ.
Επειδή ακριβώς είναι ένα μάθημα πέρα από τα συνηθισμένα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να το κάνεις χαρούμενο, διασκεδαστικό και απλό!
Πότε θα μάθει την ώρα;
Η ώρα με την μετρήσιμη έννοιά της σε λεπτά και ώρες δεν γίνεται πλήρως κατανοητή και αντιληπτή από ένα παιδί παρά μόνο όταν πάει σχολείο και αφού έχει μάθει βασικές αριθμητικές έννοιες.
Οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι όπως κάθε νέα έννοια έτσι και για την ώρα κάθε παιδί μαθαίνει με διαφορετικό ρυθμό. Μερικά παιδιά μπορεί να τη μάθουν μέσα σε μερικές μέρες ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες.
Και ενώ στο σχολείο θα γίνει μάθημα για τις ώρες, τις μέρες, τους μήνες και τα έτη οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν την «χρονική» εκπαίδευση του παιδιού ήδη από την προσχολική ηλικία εντάσσοντας το χρόνο μέσα στις καθημερινές δραστηριότητες.
Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται και οι ικανότητές του στο μέτρημα και το προετοιμάζεις για το σχολείο. Πώς όμως πρέπει να προσεγγίσεις το “μάθημα” της ώρας ανά ηλικιακή ομάδα; Ας δούμε τους τρόπους!
Παιδιά προσχολικής ηλικίας
Στις πολύ μικρές ηλικίες που τα παιδιά δεν κατέχουν την έννοια της πρόσθεσης, της μέτρησης ή δεν μπορούν να καταλάβουν το απλό, αναλογικό ρολόι μπορείς να κάνεις χρήση ενός ψηφιακού ρολογιού για να τους μάθεις σιγά σιγά την έννοια της ώρας. «Όταν αυτός ο αριθμός γίνει 4 και αυτοί οι δύο αριθμοί δίπλα γίνουν 0 τότε θα πάμε βόλτα!» είναι μια καλή φράση ενώ παράλληλα πρέπει να του ζωγραφίσεις το 4 και το 0 για να μπορέσει να τα συγκρίνει με το ρολόι. Με άλλα λόγια σύνδεσε το ρολόι με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τα νήπια που έχουν συνήθως σταθερό ωράριο φαγητού και ύπνου είναι σχετικά απλό να μάθουν ότι το φαγητό και ο ύπνος γίνονται σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας.
Μίλα ακόμη στο παιδί για τη διαφορά ημέρας και νύχτας τονίζοντάς του τι πράγματα κάνουμε τη μέρα και τι τη νύχτα ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί ότι ένα 24ωρο χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Τέλος καλό είναι να επισημαίνεις στα μικρά παιδιά το πόσο διαρκούν κάποιες δραστηριότητες δείχνοντάς τους παράλληλα το ρολόι.
Για παράδειγμα πες στο παιδί: «Αυτό το κέικ θέλει 30 λεπτά για να ψηθεί. Δηλαδή όταν αυτό το νούμερο είναι 4 και τα άλλα δύο δείχνουν 3 και 0 το κέικ θα είναι έτοιμο και θα φάμε ένα κομμάτι!».
Με την ίδια λογική μίλησέ του για το ραντεβού με το γιατρό, για τη βόλτα στο πάρκο, το βούρτσισμα των δοντιών κ.ο.κ. χρησιμοποιώντας πάντα ένα ψηφιακό ρολόι.
Πρώτη σχολική ηλικία
Όταν το παιδί πάει νηπιαγωγείο ή σχολείο είναι ώρα να του δείξεις και το απλό αναλογικό ρολόι. Είναι απαραίτητο όμως να έχει μάθει να μετρά έστω μέχρι το πέντε για να μπορέσει να μάθει την ώρα.
Η εκμάθηση της ώρας στα παιδιά σχολικής ηλικίας διαβάζοντας το απλό ρολόι είναι θέμα εξάσκησης.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να περιλάβεις βιβλιαράκια που διδάσκουν την ώρα ώστε η όλη διαδικασία να είναι πιο παραστατική και ενδιαφέρουσα. Μετά το διάβασμα συζήτα με το παιδί για την έννοια της ώρας αλλά και τι ήταν αυτό στην ιστορία που διαβάσατε που έκανε το χρόνο τόσο σημαντικό.
Μπορεί ο ήρωας να είχε ένα σημαντικό ραντεβού και να έπρεπε να κοιτάει το ρολόι του ή μπορεί να πήγαινε εκδρομή και να έπρεπε να ξυπνήσει το πρωί. Ανάλογα με την ιστορία συζήτα με το παιδί γιατί η ώρα είναι τόσο σημαντική. Τέλος μπορείς να κάνεις εξάσκηση στην εκμάθηση της ώρας με άλλους τρόπους όπως με διαδικτυακά παιχνίδια ή και με ένα παιδικό ρολόι τοίχου που θα αλλάζεις τους δείκτες και θα μαθαίνεις στο παιδί τι ώρα είναι!