Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες για το παιδί σας είναι να συνάψει φιλίες, καθώς σταδιακά θα αρχίσει να απομακρύνεται από το στενό κύκλο της οικογένειάς του και διευρύνει τους ορίζοντές του μέσα από ένα μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να πηγαίνει νηπιαγωγείο. Κατά τη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής διαδικασίας θα παρατηρήσετε ότι η αφοσίωσή του αρχίζει να μετατοπίζεται από εσάς και την οικογένειά σας προς τους φίλους του, ενώ είναι πιθανό να αρχίσει να θεωρεί πως οι πληροφορίες που λαμβάνει από αυτούς είναι η αδιαμφισβήτητη αλήθεια, ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει.

Αλληλεπίδραση

Η αλληλεπίδραση με τους φίλους βοηθά το βλαστάρι σας να μάθει πολλά για τον εαυτό του, καθώς οι αντιδράσεις των άλλων παιδιών παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς βλέπει τον εαυτό του. Έτσι αρχίζει να αναπτύσσει μια πιο πολύπλοκη εικόνα του ποιος είναι μέσα από τη σχέση του με τους άλλους. Για παράδειγμα, αν τα άλλα παιδιά γελούν με τα αστεία του, θα θεωρήσει πως έχει πλάκα. Αν τα άλλα παιδιά το αποδέχονται, θα έχει αυτοπεποίθηση, ενώ αν τον απορρίπτουν η αυτοπεποίθησή του πιθανόν να καταρρακωθεί.

Επιλογή

Στην ηλικία των 5 το παιδί σας έχει την ικανότητα να βρει μόνο του τους φίλους του. Συνήθως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία επιλέγουν φίλους ανάλογα με τα παιχνίδια ή τις δραστηριότητες που τους αρέσουν. Φυσικά, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, οι φίλοι που θα επιλέξει το μικρό σας θα ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του, στο στυλ και την προσωπικότητά του, συνεπώς μην το πιέσετε να κάνει κάποιο φίλο αν δεν υπάρχει χημεία μεταξύ τους. Επίσης μην ανησυχείτε για το πόσους φίλους έχει το παιδί σας ή αν είναι αρκετά δημοφιλές. Άλλα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο την παρέα ενός μόνο φίλου ενώ άλλα παιδάκια έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μεγάλες παρέες. Όσο οι φίλοι του μικρού σας το επηρεάζουν θετικά, παραμείνετε σε απόσταση. Αν θέλετε το παιδί σας να δημιουργήσει σωστές φιλικές σχέσεις, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να το προστατεύετε, να παρατηρείτε από απόσταση και να αφήσετε τη σχέση να ανθίσει.

Θετική επιρροή

Τα 5χρονα θα κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να μοιραστούν, να ευχαριστήσουν τους φίλους τους και να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους. Μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον αλλά και να δίνουν ερεθίσματα για να γίνονται καλύτεροι στο σχολείο και στα αθλήματα. Για παράδειγμα, αν ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας είναι βιβλιοφάγος, είναι πιθανόν να μεταδώσει και στο βλαστάρι σας τον ενθουσιασμό του για τα βιβλία.

Αρνητική επιρροή

Όταν το μικρό σας πάει στο νηπιαγωγείο η επιθυμία του να είναι αποδεκτό από ταάλλα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη ή αντικοινωνική συμπεριφορά. Παρόλο που δεν μπορείτε να επιλέξετε τους φίλους του για λογαριασμό του, αν παρατηρήσετε ότι κάποιος φίλος του παιδιού σας το επηρεάζει αρνητικά, ωθώντας το σε άσχημη συμπεριφορά, μπορείτε να επισημάνετε ότι κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του. Αποφύγετε να του απαγορεύσετε να βλέπει κάποιο παιδί που θεωρεί καλό φίλο, εάν εσείς δεν το εγκρίνετε, καθώς ενδέχεται να αντιδράσει άσχημα. Αντιθέτως ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάνει παρέα με άλλα παιδιά των οποίων τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα αποδέχεστε. Καλέστε αυτά τα παιδιά στο σπίτι ή επιλέξτε κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν όλα μαζί.

Όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, μιλήστε στο μικρό σας για όσα σας απασχολούν σχετικά με το φίλο ή τους φίλους που δεν αποδέχεστε. Εστιάστε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές (πχ. ένα περιστατικό στο νηπιαγωγείο) αντί να ασκήσετε γενικά κριτική στο χαρακτήρα του παιδιού. Μην του απαγορεύσετε να κάνει παρέα αλλά επισημάνετε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αν ακολουθήσει και το ίδιο μια μη αποδεχτή συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας καθώς του δείχνετε ότι το εμπιστεύεστε να πάρει την ευθύνη των πράξεών του και να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Τι να προσέξετε

Αν το παιδί σας δεν έχει καθόλου φίλους, συγκεκριμένα αν λέει ότι νιώθει μόνο του, ή έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να το βοηθήσετε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το μικρό σας μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει φίλους. Μπορεί να είναι ντροπαλό ή επιθετικό, μπορεί να δυσκολεύεται αν έχει κάποιο πρόβλημα στην ομιλία ή αν δεν έχει αναπτύξει δεξιότητες στην κίνηση. Εσείς από την πλευρά σας προσπαθήστε να ανακαλύψετε τους λόγους, αλλά χωρίς να αντιληφθεί ότι ανησυχείτε υπερβολικά καθώς αυτό μπορεί να τον κάνει να μην θέλει να παραδεχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Κάντε του ερωτήσεις του τύπου «υπάρχουν παιδάκια στο σχολείο που θα ήθελες να τους κάνεις φίλους;» ή «σε ενδιαφέρει τι σκέφτονται τα άλλα παιδιά για σένα;».

Παρατηρήστε το παιδί σας όταν είναι μαζί με άλλα παιδάκια, μιλήστε στη δασκάλα του και αφού έχετε συγκεντρώσει πληροφορίες, συζητήστε με το παιδί σας για τις δυσκολίες που έχει να κάνει φίλους. Μαζί δημιουργήστε ένα πλάνο που μπορεί να το βοηθήσει. Προτείνετε να καλέσει στο σπίτι κάποιο παιδάκι με το οποίο θα ήθελε να κάνει παρέα ή να παρακολουθήσει ένα μάθημα ή μια δραστηριότητα με άλλα παιδιά με τα οποία έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Αν οι προσπάθειες σας δεν ευοδωθούν και το παιδί σας συνεχίζει να έχει προβλήματα στο να δημιουργήσει φίλους, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή έναν παιδοψυχολόγο. Όσο και να είναι δύσκολη αυτή η διαδικασία και για εσάς και για το παιδί, όταν θα αποκτήσει την αυτοπεποίθηση και τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσει σχέσεις, θα ανταμειφθεί και με το παραπάνω καθώς θα βιώσει τη χαρά της πραγματικής φιλίας.