Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα που χρειάζεται να μάθουν να καλλιεργούν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία είναι η αυτοπεποίθηση.
Φυσικά, αυτό το δύσκολο έργο καλούνται να αναλάβουν οι γονείς. Διαβάστε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει ευτυχισμένο, επιτυχημένο και γεμάτο αυτοπεποίθηση:
Περιορίστε τον έπαινο Τα μικρά παιδιά χρειάζονται την ενθάρρυνση, όταν μαθαίνουν καινούρια πράγματα όπως να σχεδιάζουν κάτι ή να πετούν σωστά τη μπάλα. Όταν, όμως, επιβραβεύετε συνεχώς το παιδί σας, ίσως δυσκολευτεί να συνειδητοποιήσει πότε τα επιτεύγματά του αξίζουν πραγματικά τον έπαινο. Αποφύγετε τις κολακείες όταν το παιδί σας κάνει κάτι που θα έπρεπε να το κάνει ούτως ή άλλως, όταν για παράδειγμα βουρτσίζει τα δόντια του ή μαζεύει το πιάτο από το τραπέζι.
Αφήστε το να κάνει λάθη Είναι φυσικό να θέλετε να αποτρέψετε το παιδί σας από το να πληγωθεί ή να κάνει λάθη, αλλά όταν παρεμβαίνετε για να συμπεριληφθεί για παράδειγμα στον αγώνα ποδοσφαίρου, δεν θα του κάνετε καθόλου καλό. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή ή ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται θλίψη, άγχος ή θυμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρά παιδιά να έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους, χωρίς να αισθάνονται ότι οι γονείς θα τα επικρίνουν ή θα διορθώσουν τα λάθη τους.
Προωθήστε την επικοινωνία με ενήλικες Στα παιδιά αρέσει να κάνουν παρέα με τους φίλους τους, αλλά είναι επίσης σημαντικό για εκείνα να περιτριγυρίζονται από ενήλικες. Αυτό θα τα βοηθήσει να επεκτείνουν τον τρόπο σκέψης τους και να υιοθετήσουν διαφορετικές απόψεις για τη ζωή. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι στενές σχέσεις με έναν συγκεκριμένο ενήλικα -δάσκαλο, θείο, νταντά- θα κάνει τα παιδιά πιο σταθερά στις αντιλήψεις τους.
Αφήστε το να πάρει αποφάσεις Όταν το παιδί σας έχει την ευκαιρία να πάρει αποφάσεις από αρκετά νεαρή ηλικία, θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κρίση του. Ωστόσο, μην αφήσετε τα παιδιά σας να πορευτούν σε εντελώς άγνωστους δρόμους. Είναι καλύτερο να τους δώσετε δύο ή τρεις επιλογές και να τα αφήσετε να διαλέξουν. Εφαρμόστε αυτή την τακτική καθημερινώς, είτε πρόκειται για το φαγητό, είτε για την επιλογή των ρούχων ή την αγορά παιχνιδιών.
Διδάξτε την αισιοδοξία Εάν το παιδί σας έχει συχνά την τάση να απογοητεύεται, βοηθήστε το να αισθανθεί περισσότερη αισιοδοξία, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «Ας δούμε τη θετική πλευρά», και ενθαρρύνετε το να σκεφτεί συγκεκριμένους τρόπους για να βελτιώσει την κατάσταση και να την φέρει πιο κοντά στους στόχους του. Για παράδειγμα, αν έχει μείνει πίσω στην ανάγνωση σε σχέση με τους συμμαθητές του, εξηγήστε του ότι ο καθένας μαθαίνει με το δικό του ρυθμό και προσφερθείτε να διαβάσετε παρέα.
Συγγραφέας άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου