Για το σημαντικό ρόλο του εκπαιδευτικού στην υγιεινή διατροφή των παιδιών μιλά στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» η ψυχολόγος και Ειδικός Προαγωγής Υγείας Ντίνα Ζώτα.
Όπως αναφέρει η κ. Ζώτα είναι σημαντικό οι δάσκαλοι να είναι πρότυπο για τα παιδιά με κάποιες δικές τους καθημερινές κινήσεις ή δράσεις με τα παιδιά.
«Ο εκπαιδευτικός για παράδειγμα μπορεί να έχει καθημερινά στην έδρα του ένα φρούτο και να ορίζει την “ώρα του φρούτου” που όλη η τάξη μαζί θα τρώει φρούτα. Μάλιστα είναι καλό κάθε μέρα να ζητάει στα παιδιά να φέρνουν ένα διαφορετικό φρούτο, για να δώσει έμφαση στην ποικιλία και να εξηγεί στα παιδιά, γιατί είναι σημαντικό να τρώμε όλα τα φρούτα».
Ακόμα και για το νερό, που θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά και να μην το ξεχνάνε, θα πρέπει να τους υπενθυμίζει να έχουν το μπουκαλάκι τους με το νερό πάνω στο θρανία και να το πίνουν. Και ακόμα καλύτερα να έχει ο ίδιος καθημερινά το νερό του πάνω στην έδρα, τονίζει η κ. Ζώτα.
Όλες οι δράσεις σύμφωνα με την ειδικό, έχουν να κάνουν με το να παρέχεται η απαραίτητη ενημέρωση, αλλά και στην πράξη να γίνεται η προσπάθεια να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνήθειες. «Οι βιωματικές δράσεις αφορούν στην ενασχόληση των παιδιών με το θέμα των τροφίμων, μέσα από χειροτεχνίες, παιχνίδια, βίντεο, φωτογραφήσεις, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί».
Η κ. Ζώτα αναφέρει επίσης τα επτά σημεία κλειδιά της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά:
1. Ποικιλία λαχανικών και φρούτων
2. Γαλακτοκομικά και δημητριακά με προτίμηση στα προϊόντα ολικής άλεσης
3. Κρέας, ψάρι, θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα
4. Τέσσερα έως επτά αυγά την εβδομάδα με προτίμηση στα σφιχτά, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας
5. Όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
6. Ελαιόλαδο θα πρέπει να είναι πρώτη επιλογή στο μαγείρεμα ή στη σαλάτα
7. Περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού