Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cerebral Cortex», ο γυναικείος εγκέφαλος αναπτύσσεται ταχύτερα από τον αντρικό, μέσα από τη διαδικασία της αναδιοργάνωσης. Και τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα, ότι ο εγκέφαλος ενός κοριτσιού κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα με αυτόν του αγοριού, αλλά σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Μεγάλη Βρετανία εξέτασαν με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων 121 εθελοντές, ηλικίας από 4 έως 40 ετών.
Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι ο εγκέφαλος, κατά την ωρίμανσή του, επιλέγει να αποθηκεύει μόνο τις πληροφορίες που κρίνονται σημαντικές. Για τα κορίτσια, αυτή η διαδικασία της «αναδιοργάνωσης» του εγκεφάλου ξεκινάει στην ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση των αγοριών, όμως, κάτι τέτοιο πραγματοποιείται στις ηλικίες μεταξύ 15 και 20 ετών.
«Όπως φαίνεται από τα ευρήματά μας, υπάρχει σημαντική χρονική διαφορά ως προς την εγκεφαλική ανάπτυξη αγοριών και κοριτσιών», εξηγεί ο δρ. Μάρκους Κάιζερ και προσθέτει: «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο εγκέφαλος αρχίζει να ‘κλαδεύει’ συνάψεις που θεωρεί ότι δεν είναι πλέον χρήσιμες. Κάτι που σημαίνει ότι παρόμοιες αναμνήσεις ή ήχοι ή εικόνες που επαναλαμβάνονται πολλές φορές στον εγκέφαλο διαγράφονται».
Και σε τι βοηθάει αυτό; Σύμφωνα με το δρ. Σολ Λιμ, «η διαγραφή των συνάψεων στον εγκέφαλο κατά την εγκεφαλική ανάπτυξη είναι ικανή να βελτιώσει τη λειτουργία του μέσα από την αναδιοργάνωση του δικτύου και το σχηματισμό ενός νέου, πιο αποδοτικού». Ωστόσο, ο γυναικείος εγκέφαλος κερδίζει σε χρόνο, ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία πολύ νωρίτερα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί επαρκέστερα από τον αντρικό, γεγονός που εξηγεί απόλυτα την πρόωρη ωρίμανσή του!