Η κοινωνία μας βιώνει μια πρωτόγνωρη δυσκολία. Μια δυσκολία  που λόγω του κορονοϊού  οι πολίτες καλούνται να εφαρμόσουν τα συντεταγμένα μέτρα της πολιτείας, ώστε να προλάβουμε μια χειρότερη επέκταση του ιού σε ευπαθείς ομάδες.

 

 

Νικόλαος Ταμπουρέας Εκπαιδευτικός, παιδαγωγικός

 

Στο πλαίσιο αυτό είναι για τους ειδικούς κρίσιμης σημασίας η παραμονή όλων μας στο σπίτι. Τα παιδιά καλούνται και αυτά να παραμείνουν στο σπίτι και να εξοικειωθούν στην νέα πραγματικότητα, με την ψυχολογία τους να δοκιμάζεται και το στοίχημα των γονέων για τη δημιουργική τους απασχόληση να είναι μείζονος σημασίας.Και να γιατί. Έρευνες έδειξαν πώς όταν ο χρόνος των παιδιών διανθίζεται από την τηλεόραση μέχρι το  τάμπλετ, ο χρόνος σπαταλάται παθητικά  και χωρίς να το καταλαβαίνουμε τα παιδιά δύνανται να σωρεύσουν κρυφό άγχος.Αν αντιθέτως τα παιδιά στο σπίτι λειτουργούν με τους γονείς δραστηριότητες που προάγουν την ομαδικότητα, τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια, η οικογένεια δίνει στα παιδιά συναισθήματα αισιοδοξίας και χαράς και το άγχος δίνει τη θέση του στην οικογενειακή ενότητα και θαλπωρή. Ας δούμε όμως τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά(κυρίως του δημοτικού) ώστε να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις στιγμές τους στο σπίτι:

  1. Χαρείτε με τα παιδιά την επικοινωνία σας. Κουβεντιάστε θέματα και ακούστε τις απόψεις των παιδιών. Γόνιμο είναι να καταλήγετε σε συμπεράσματα αφού ακουστούν με σεβασμό όλες οι απόψεις.
  2. Τα παιδιά να συμμαζέψουν το δωμάτιό τους και την ντουλάπα τους. Επιλέξτε να καθήσετε μαζί τους, ύστερα, στα τακτοποιημένα δωμάτια, ως θετική επανατροφοδότηση της πράξης τους.
  3. Ζωγραφίστε μαζί με τα παιδιά και δώστε τίτλο στα έργα που δημιουργήθηκαν.
  4. Ανοίξτε τα οικογενειακά άλμπουμ και αναδιφήστε στις αναμνήσεις σας.
  5. Το διάβασμα βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων προάγουν όχι μόνο την αναγνωστική ικανότητα αλλά αποτελούν ένα παράθυρο στον κόσμο των ιδεών, των απόψεων ή και των ηρώων.
  6. Δώστε παρατσούκλια σε όλους και γελάστε πάνω σε αυτά.
  7. Βαλτε τεστ γνώσεων οι γονείς στα παιδιά και το αντίστροφο.
  8. Κάντε έρευνα στο διαδίκτυο για ποικίλα θέματα, όπως γνωστούς συγγραφείς,πόλεις, ζώα κ.α. Στο τέλος τα παιδιά να γράψουν μια σύνοψη παρουσίασης αυτών που ερεύνησαν.
  9. Παίξτε κουκλοθέατρο και αλλάξτε πολλούς ρόλους μεταξύ σας.
  10. Αξιοποιήστε τα επιτραπέζια παιχνίδια και κερδίστε πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά και εσάς.
  11. Κλείστε την ημέρα καληνυχτίζοντας τα παιδιά, κάνοντας μια μικρή προσευχή για όλο τον κόσμο και ενεργοποιώντας σε αυτά τα καρδιακά αποθέματα της πίστης στον Θεό και της αγάπης προς τον κόσμο. Είναι και η πιο ήρεμη καταλλαγή της ημέρας από κάθε τι αρνητικό.

Όλα τα παραπάνω προάγουν μια ενεργητική στάση της οικογένειας στη δυσκολία που περνάει η χώρα, δίνοντας προοπτική, δύναμη και ελπίδα για το ξεπέρασμα της παρούσας κρίσης, διαπαιδαγωγώντας  παράλληλα τα παιδιά.