Τα social media, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν δεν μπορεί κάποιος να τα διαχειριστεί σωστά έχουν αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας καθώς δεδομένο είναι ότι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Αλλά πώς μπορεί όμως να επηρεάσει το παιδί σας; Μήπως ανησυχείτε που η κόρη σας ξοδεύει αρκετό από το χρόνο της στο internet; Μήπως σας απασχολεί το πώς θα μπορούσε να την επηρεάσει; Αν κουνήσατε καταφατικά το κεφάλι σας τότε θα πρέπει να συνεχίσετε να διαβάζετε το άρθρο μας.

Στη σημερινή εποχή, κανείς δεν μένει απομονωμένος από τα «παράθυρα», τα «messenger», τις διάφορες εφαρμογές, τα «σπρωξίματα» και τα «emoticons», καθώς δημιουργήθηκαν για να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

Σήμερα, τα μικρά παιδιά είναι εξοικειωμένα με όλες αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές και ξέρουν να παίζουν με τα smartphones και τα tablets. Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ενεργό μέρος της ζωής του εφήβου σας. Ωστόσο, ως γονέας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η «κοινωνική δικτύωση» μπορεί να επηρεάσει το παιδί σας και θετικά και αρνητικά. Το πιο σημαντικό, είναι να γνωρίζετε και εσείς αυτά τα Μέσα, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αν χρειαστεί και πάντα με διακριτικό τρόπο τα παιδιά σας, αλλά και για να τους διδάξετε την ορθή χρήση τους.

Τα οφέλη των Social Media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας με διάφορους τρόπους.
Βοηθά τα παιδιά να συνδεθούν με την υπόλοιπη οικογένεια που ενδεχομένως να λείπει στο εξωτερικό.
Βοηθά στην ανάπτυξη της αντίληψής τους.
Μαθαίνουν νέα πράγματα και ανταλλάσσουν ιδέες με συνομήλικους γύρω από την τεχνολογία.
Βοηθά τα παιδιά να είναι αυτόνομα
Βοηθά τα παιδιά να επικοινωνούν και ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης.
Διευκολύνει την ανάπτυξη της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης ειδικά αν το παιδί θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την «Τεχνολογία»

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις των Social Media

Στην ηλικία των μικρότερων παιδιών, που ο εγκέφαλός τους τότε χτίζεται, σίγουρα η πολύ χρήση του υπολογιστή και του σερφαρίσματος στο internet, θα επηρεάσει αρνητικά το παιδί σας. Επίσης για όσους δεν γνωρίζουν τα social media, έχουν επίσης μια σκοτεινή πλευρά. Όπως με το σύμβολο του καλού και του κακού, «γινγκ και γιανγκ» έτσι και το διαδίκτυο έχει την καλή και την κακή πλευρά.
Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σχετικά με το πεδίο των πληροφοριών. Αν τα παιδιά δεν έχουν τη γονική επίβλεψη μπορούν να οδηγηθούν σε σελίδες με άσεμνο περιεχόμενο.
Μπορεί να πέσουν θύματα cyber bullying. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να έχει επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες. Υποστηρίζει πολλά θύματα κάθε χρόνο.
Η πολλή χρήση του διαδικτύου μπορεί να επηρεάσει το παιδί σας αρνητικά και να το οδηγήσει στον λεγόμενο κοινωνικό εθισμό του διαδικτύου. Ο εθισμός συνήθως εκδηλώνεται με διάφορα σωματικά συμπτώματα.
Τα social media μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού σας να αναπτύξει ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις.

Μια μαμά θα πρέπει να βεβαιώνεται με κάθε τρόπο ότι το παιδί της ξοδεύει ποιοτικό χρόνο σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύοντας πάντα το παιδί της με τα θετικά που μπορεί να προσφέρει η χρήση του διαδικτύου.

* Πάντα να προσέχετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Αν παρατηρήσετε επιθετική συμπεριφορά, αμέλεια μαθημάτων, αφηρημάδα, ζάλη και κόπωση θα πρέπει να συζητήσετε μαζί με το παιδί σας και ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε και κάποιον ειδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025