Γαλλία – Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και τέως υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν (ο ίδιος είναι γιατρός), ο οποίος , ύστερα από την πανδημία του κορωνοϊού που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια.

«, κάτω των τριών ετών», εξηγεί στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η παιδίατρος – νεογνολόγος, Μάιρα Μυλωνοπούλου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Liberation».

Τα παιδιά που προσβάλλονται από βρογχιολίτιδα εμφανίζουν συνήθως συμπτώματα σαν αυτά του κοινού κρυολογήματος, όπως ρινίτιδα, και εν συνεχεία μπορεί να εμφανίσουν βήχα και θορυβώδη αναπνοή. Χαρακτηριστικά σημεία της βρογχιολίτιδας στα βρέφη είναι ο «συριγμός» δηλαδή το σφύριγμα στην εκπνοή.

Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πυρετό όχι πάνω από 38 αλλά μπορεί να είναι και απύρετα. Πρόκειται για μία εποχική ίωση που συμβαίνει συχνά στους χειμερινούς μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, αναφέρουν οι γιατροί.

Ισχυρή επιδημία βρογχιολίτιδας στη Γαλλία

Μετά την πανδημία του κορωνοϊού που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια, η ιατρική κοινότητα καταγράφει μία ισχυρή επιδημία βρογχιολίτιδας στη Γαλλία, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, θα μπορούσε να συνδεθεί με τα μέτρα καταπολέμησης της νόσου Covid που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες του πλανήτη την τελευταία διετία, όπως για παράδειγμα τη χρήση μάσκας.

«Η παρατεταμένη χρήση μάσκας σε παιδιά ενοχοποιείται για την εμφάνιση βρογχιολίτιδας», σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού.

Στις 13 Νοεμβρίου, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «BFMTV», ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, έσπευσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς πολλών γιατρών:

«Τα νοσοκομεία είναι υπό πίεση, κυρίως στις παιδιατρικές μονάδες, με μια επιδημία βρογχιολίτιδας που ήταν πρώιμη και πολύ έντονη. Γιατί είναι τόσο έντονη; Ακριβώς επειδή για δύο χρόνια φορούσαμε μάσκες, και επειδή πρόκειται για ιό του αναπνευστικού. (Με τη μάσκα) είχαμε προστασία, άρα είχαμε μια επιδημία που ήταν πολύ αδύναμη, επιπλέον εμβολιάζαμε λιγότερο τα μικρά μικρά και ξαφνικά, υπάρχει μια συλλογική χαλάρωση, με τον ιό της βρογχιολίτιδας να κυκλοφορεί νωρίτερα φέτος, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να νοσούν».

Η δήλωση του Γάλλου υπουργού Υγείας, μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Liberation».

Για παράδειγμα, πολλά παιδιά που θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί από ιούς που σχετίζονται με τη βρογχιολίτιδα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση.

Μια άλλη ερμηνεία, την οποία υπερασπίζονται ορισμένα μέλη της ιατρικής κοινότητας από τα μέσα του 2021, είναι ότι, η μικρότερη έκθεση σε πολλούς ιούς (λόγω της χρήσης μάσκας) έχει κατά κάποιο τρόπο καταστήσει τον οργανισμό «τεμπέλη» για να αντιδράσει σε λοιμώξεις, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευεπίφορο.

Γιατροί αμφισβητούν τον υπουργό Υγείας

Πολλοί γιατροί, πάντως, σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα, αμφισβητούν το επιχείρημα του Γάλλου υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν: ότι, δηλαδή, ο ιός που ευθύνεται για τη βρογχιολίτιδα, δεν είχε κυκλοφορήσει επί δύο χρόνια.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η βρογχιολίτιδα δεν συνδέεται μόνο με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), που συχνά παρουσιάζεται ως «ιός βρογχιολίτιδας».

Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικών υγειονομικών αρχών, μια μειοψηφία δειγμάτων που λαμβάνονται από ασθενείς είναι επί του παρόντος θετικοί στον αναπνευστικό ιό «RSV».

Δεν αποκλείεται λοιπόν, αυτή η επιδημία βρογχιολίτιδας να συνδέεται απλώς με την αυξημένη κυκλοφορία πολλαπλών ιών το φθινόπωρο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2021 δείχνουν ότι η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 μπορεί, στα βρέφη, να εκδηλωθεί ως βρογχιολίτιδα.

Δεύτερον, η ιδέα ότι η τρέχουσα επιδημία βρογχιολίτιδας καταγράφεται ύστερα από δύο χρόνια επιδημικής «ανάπαυσης», είναι λανθασμένη, όπως δείχνουν τα νοσοκομειακά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τον κρατικό υγειονομικό φορέα της Γαλλίας.

Αν και στο τέλος του 2020 καταγράφηκαν λίγα κρούσματα, ένα (μέτριο) κύμα νοσηλειών για βρογχιολίτιδα καταγράφηκε στις αρχές του 2021.

Ένα δεύτερο κύμα, μεγαλύτερο από αυτό του 2019, σημειώθηκε το φθινόπωρο του 2021.

«Το γεγονός ότι η επιδημία βρογχιολίτιδας «επεκτάθηκε κυρίως με την πάροδο του χρόνου» οδήγησε επίσης «σε έναν μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που νόσησαν», όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2022, την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Liberation».

«H τρέχουσα επιδημία βρογχιολίτιδας περιλαμβάνει, εν μέρει, την κάλυψη λοιμώξεων που δεν εμφανίστηκαν στα τέλη του 2020», όπως επισημαίνει ο Μορό Γκαγιά, ερευνητής του κέντρου Ανοσολοφίας «Centre d’immunologie de Marseille-Luminy (CIML ).

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν ασπάζεται τη θεωρία του Γάλλου υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν έχει εκπαιδευτεί αρκετά στη διάρκεια της πανδημίας της κι ότι τώρα είμαστε πιο επιρρεπείς σε άλλες ασθένειες.

Από την πλευρά της, η Μπριζίτ Οτράν, καθηγήτρια Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόνης και πρόεδρος της Covars «Επιτροπή για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη κινδύνων για την υγεία», διατείνεται ότι, οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Υγείας ότι υπάρχει συσχετισμός της φετινής έξαρσης βρογχιολίτιδας με την παρατεταμένη χρήση μάσκας, είναι απλά μία θεωρία.

«Αυτή είναι μόνο μια υπόθεση που διατυπώθηκε για να προσπαθήσει ο υπουργός Ολιβιέ Βεράν να εξηγήσει την πρώιμη και έξαρση επιδημία βρογχιολίτιδας ή γρίπης», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025