Πρόκειται για σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού και για να επιτευχθεί, πρέπει να εφαρμόσετε συγκεκριμένες στρατηγικές, έχοντας παράλληλα «οπλιστεί» με άφθονη υπομονή.
Το πρώτο βήμα είναι να μάθει να την αποχωρίζεται σταδιακά, εκεί που καλά-καλά δεν την έβγαζε από το στόμα του. Επιλέξτε σε ποιες περιστάσεις την επιζητεί σπάνια και ξεκινήστε από αυτές.
Μην μπείτε στη λογική να καταστρέψετε, να εξαφανίσετε ή να πετάξετε την πιπίλα, θεωρώντας ότι δε θα γίνει αισθητή η απουσία της. Φυσικά και θα τη θελήσει, φυσικά θα έρθουν στιγμές που αντικειμενικά θα χρειαστεί για να ηρεμήσετε το παιδί σας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να λειτουργήσετε παρορμητικά.
Αφήστε στην άκρη εντάσεις, απειλές και προσβολές με αποδέκτη το παιδί εκείνες τις φορές που θα νιώσετε τα νεύρα σας να… χορεύουν επειδή η επίτευξη του στόχου φαντάζει μακρινή. Δείξτε αυτοσυγκράτηση, αφού μόνο κακό θα κάνει μια τέτοια αντίδραση.
Δε χάνετε τίποτα να προσπαθήσετε να εξηγήσετε στο παιδί τους λόγους που πρέπει να αποχωριστεί (σταδιακά ή μια δια παντός) την πιπίλα. Μπορεί να μην καταλάβει απόλυτα λόγω ηλικίας, όμως δε θα πάνε χαμένες οι κουβέντες σας.
Καλό είναι να επιβραβεύετε το παιδί όταν παρατηρείτε τα-δειλά έστω-βήματα προόδου που κάνει και με δεδομένο ότι το να κόψει την πιπίλα δεν του είναι ό,τι πιο εύκολο.