Αν εξασφαλίσετε ότι αυτό που τρώτε και ο τρόπος που το τρώτε κάνει καλό στην πέψη, τότε έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα τόσο ως προς τη διατήρηση της υγείας σας μακροπρόθεσμα, όσο και ως προς τη συντήρηση μιας υγιούς σιλουέτας.
Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε προβιοτικά και πρεβιοτικά (εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά κ.ο.κ.), ξέρουμε ότι εξασφαλίζουν ισορροπία και υγεία στο έντερο.
Προς αυτή την κατεύθυνση δρα και η μείωση των τροφών με επεξεργασμένο άμυλο, πολλή ζάχαρη και γενικότερα των επεξεργασμένων τροφών, όπως και η αύξηση των σωστών συνδυασμών των κατάλληλων τροφών.
Ο συνδυασμός τροφών δίνει έμφαση στη σημασία της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ταυτόχρονα, προκειμένου να έχουμε επαρκή και σωστή πέψη, αλλά και στη σημασία αποφυγής κάποιων τροφών που όταν συνδυάζονται, δυσκολεύουν τη διαδικασία.
Οι λάθος συνδυασμοί μπορεί να αφήσουν τροφές που δεν έχουν χωνευτεί στο πεπτικό, δημιουργώντας συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, κούραση και τέλος να δημιουργούν μια τοξική κατάσταση για τον οργανισμό.
Για να αποφύγετε τα παραπάνω και να βοηθήσετε την πέψη σας, έχετε υπόψη σας τους παρακάτω κανόνες.
1. Καταναλώστε φρούτα ξεχωριστά
Προτιμήστε να φάτε τα φρούτα σας μόνα τους κι όχι μετά το φαγητό, αλλά ενδιάμεσα στα γεύματα. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα λεμόνια και lime, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με άλλες τροφές, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη και της οξύτητάς τους. Προτιμήστε η κατανάλωση φρούτων να προηγείται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το γεύμα σας ή να τα προσθέτετε σε ένα πράσινο χυμό ή smoothie.
2. Συνδυάστε τα λιπαρά με λαχανικά που δεν περιέχουν άμυλο
Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα αβοκάντο, οι ελιές, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι καλές διατροφικές επιλογές, που μπορούν να συνδυαστούν με σχεδόν όλα τα λαχανικά, εκτός της πατάτας, της κολοκύθας, του κάστανου, του αρακά και του καλαμποκιού. Τα λαχανικά και τα καλά λιπαρά μπορούν πραγματικά να σας κρατήσουν χορτάτους, να διατηρήσουν τις υψηλές ταχύτητες του μεταβολισμού σας και να κρατήσουν την πέψη σας σε καλά επίπεδα. Οι μικρές ποσότητες ακατέργαστων ελαίων, πάντως, μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα.
3. Αποφύγετε να καταναλώνετε περισσότερες της μίας πρωτεΐνης τη φορά
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλό για την πέψη σας να συνδυάζετε π.χ. μπριζόλα με αβγά, κοτόπουλο με αρακά κ.ο.κ.
4. Αποφύγετε το συνδυασμό αμύλου και πρωτεΐνης
Αυτό σημαίνει όχι ρύζι με κοτόπουλο, όχι κινόα με ψάρι, όχι ζυμαρικά με κρέας ή γαλακτοκομικά κ.λπ. Έχετε υπόψη σας ότι τα φασόλια και οι φακές αποτελούν συνδυασμό πρωτεΐνης και αμύλου και είναι συχνά δύσκολες τροφές για τη χώνεψη. Καλύτερα, λοιπόν, να τα προτιμάτε σε μικρές ποσότητες, μετά από το απαραίτητο μούλιασμα και σε συνδυασμό με μη-αμυλούχα λαχανικά.
Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα, μην αγχώνεστε! Το άγχος προκαλεί επίσης πρόβλημα στην πέψη και μόνο κακό μπορεί να κάνει. Ακολουθήστε την παρακάτω βοηθητική προσέγγιση και δείτε πόσο εύκολα θα μπουν όλα στο δρόμο τους.
Πώς να σχεδιάσετε το γεύμα σας
Για το κάθε σας γεύμα, επιλέξτε ένα βασικό υλικό, είτε μια πρωτεΐνη, είτε άμυλο -αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αμυλούχα λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες, κολοκύθα, δημητριακά, κινόα, καστανό ρύζι, αρακά, φακές ή ζωική πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών. Αφού επιλέξετε, συνδυάστε το με όσα μη αμυλούχα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων θέλετε. Σε αυτά τα λαχανικά συγκαταλέγονται το μαρούλι, το λάχανο, τα ραδίκια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σέλινο, το σπανάκι, το κουνουπίδι, το αγγούρι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα πράσα, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια κ.λπ.
Στη συνέχεια, προσθέστε μικρές ποσότητες ουδέτερων υλικών, όπως λεμόνι ή lime, παρθένα έλαια και γάλατα μη ζωικής προέλευσης, π.χ. αμυγδάλου.
Αν θέλετε να προσθέσετε κι άλλο υλικό πέρα από τα παραπάνω, φροντίστε να μην είναι σε ποσότητα μεγαλύτερη του 10% του γεύματός σας.
Με λίγα λόγια, κρατήστε τα γεύματά σας απλά και εφαρμόζοντας τα παραπάνω, θα δείτε ότι η κόπωση, η νύστα, το φούσκωμα και τα αέρια θα σας αποχαιρετήσουν, ενώ οι προσπάθειές σας για αδυνάτισμα θα πάρουν μπρος.