Είναι γνωστό και κοινά αποδεκτό ότι πρέπει όλοι μας να προσέχουμε την πρόσληψη ζάχαρης στην διατροφής μας.
Η πολύ ζάχαρη δεν μας δημιουργεί μόνο πρόβλημα βάρους, αλλά, κυρίως, είναι η βασική οδός για τον διαβήτη.
Το να αποφεύγετε απλά τα γλυκά, ή τις τροφές που ξέρετε ήδη ότι είναι γλυκές, δεν αρκεί. Αν έχετε αυξημένο σάκχαρο, ή αν έχετε διαβήτη, ή αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να περιορίσετε την ζάχαρη στην διατροφή σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε και τις ακόλουθες τροφές, οι οποίες περιέχουν αρκετή ζάχαρη και ας μην είναι γλυκές.
Σάλτσες: Μπορεί να είναι αλμυρές και όχι γλυκές, αλλά πολλές σάλτσες περιέχουν 6-12 γραμμάρια ζάχαρης ανά μισό φλιτζάνι! Αυτή είναι η ίδια ποσότητα που θα παίρνατε από ένα μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας.
Μπάρες δημητριακών: Ελέγξτε καλά την συσκευασία τους για συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού, η μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι καφέ ζάχαρης, η δεξτρόζη και η φρουκτόζη. Μερικές μπάρες, μάλιστα, έχουν επικάλυψη γιαουρτιού, ή σοκολάτας, ή κομματάκια σοκολάτας. Όλα αυτά εκτοξέυουν την περιεκτικότητα ζάχαρης στις μπάρες δημητριακών στα 8-12 γραμμάρια ανά μερίδα.
Ντρέσινγκ σαλάτας: Τα πιο γλυκά ντρέσινγκ μπορεί να έχουν 5-7 γραμμάρια ζάχαρης σε μόλις δύο κουταλιές σάλτσας.
Δημητριακά για πρωινό: Ακόμα και τα πιο “υγιεινά” (με βρώμη, καλαμπόκι και πίτουρο) περιέχουν 10-20 γραμμάρια ζάχαρη ανά κούπα. Μην κοιτάτε τι αναγράφουν με μεγάλα γράμματα τα κουτιά δημητριακών. Πάντα να ελέγχετε τις πληροφορίες με τα συστατικά τους.
Κομπόστες φρούτων: Περιέχουν περίπου 40 γραμμάρια ζάχαρης ανά μία κούπα σερβιρίσματος. Ακόμα και αν στραγγίσετε τα φρούτα από το σιρόπι, μένουν τουλάχιστον 15 γραμμάρια ζάχαρης ανά κούπα.