Η δημιουργία ενός οδικού χάρτη με υλοποιήσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Στόχος της κυβέρνησης ο  να στηρίζεται στην έρευνα και την καινοτομία

Σε αυτή πήραν μέρος στελέχη κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και ειδικοί σε θέματα πολιτικής, έρευνας και επενδύσεων στον τομέα των επιστημών υγείας.

Κάνοντας την αρχή στο υψηλότερο επίπεδο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε χθες τηλεδιάσκεψη με τα ανώτερα στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, τα οποία ηγούνται -είτε σε προσωπικό, είτε σε εταιρικό επίπεδο- της μάχης κατά της πανδημίας, στην οποία συμμετείχαν και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες στο πεδίο της Υγείας, συγκροτώντας μια άτυπη «dream team» με τα ελληνικά χρώματα, για να «σκοράρει» τα επόμενα χρόνια στο γήπεδο της.

Στοχεύοντας, δηλαδή, στη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας ελληνικού ενδιαφέροντος (στα πρότυπα του επιστημονικού lobbying), σκοπός της πρώτης, αναγνωριστικής συνάντησης (υπό τη μορφή brainstorming) ήταν ένας οδικός χάρτης, ως απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας των κορυφαίων στελεχών, ο οποίος θα έθετε τους σταθμούς, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, για «την ανάπτυξη ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα, που συγκαταλέγεται στους κλάδους του 21ου αιώνα και προσφέρει τεράστια πρόσθετη αξία».

Στα πλεονεκτήματα, άλλωστε, του κλάδου περιλαμβάνονται το ανθρώπινο δυναμικό, η καινοτομία και η γρήγορη απόδοση της επένδυσης, χωρίς δηλαδή να είναι απαιτητές σε πρώτη φάση μεγάλες δαπάνες και κυρίως υποδομές, επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανοίξει γρήγορα βηματισμό, με βάση τις καλές πρακτικές από το εξωτερικό.

Ακόμη και για τους «γκουρού» της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας ελληνικής καταγωγής, εντυπωσιασμένους από τη διάθεση συνεργασίας εκ μέρους της κυβέρνησης, το ταλέντο και το ανθρώπινο δυναμικό παραμένουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό, παρότι η ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για την εκκίνηση του κλάδου είναι απολύτως υπαρκτή. Για το λόγο αυτό περιέγραψαν προς τον κ. Μητσοτάκη ως πρώτα βήματα σε αυτήν την πορεία μια νέα διαδικασία αδειοδότησης, λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερες τεχνολογικές υποδομές και αλλαγές στη φορολογία.

Επεκτείνοντας, μάλιστα, τη συζήτηση σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα, στη διάρκεια τηςτηλεδιάσκεψης διαμορφώθηκε ένας πρώτος κατάλογος με στρατηγικές κινήσεις για την ανάπτυξη μονάδων έρευνας και παραγωγής στην Ελλάδα, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, τη σύνδεση του νεότευκτου κλάδου με τον ακαδημαϊκό κόσμο και τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών οι οποίες θα προσφέρουν υψηλό βαθμό ειδίκευσης στη διοίκηση εταιρειών βιοφαρμακευτικής, ακόμα και σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική, ως εξίσου αναγκαίο θεωρήθηκε να προωθηθεί η δημιουργία πρότυπων ερευνητικών κέντρων, αλλά και ενός οικοσυστήματος ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ως μοχλός ανάσχεσης της «διαρροής εγκεφάλων» (»). «Έχουμε θέσει τα θεμέλια για ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο δεν βασίζεται απαραίτητα στα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πάντοτε συσχετίζει κανείς με την Ελλάδα» τόνισε, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, υποδεικνύοντας το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας ως το απόλυτο εθνικό πλεονέκτημα.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους συνομιλητές του την ευχάριστη έκπληξη που βίωσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, όταν αναζητώντας Έλληνες του εξωτερικού ως χείρα βοηθείας απέναντι στην πανδημία τις πρώτες μέρες της, ανακάλυψε πολύ περισσότερους από όσους και ο ίδιος φανταζόταν και μάλιστα σε θέσεις -κλειδιά.

«Όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid, και ξεκινήσαμε να κάνουμε μια έρευνα για να βρούμε το ποιος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, μου έκανε εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση το πόσοι πολλοί Έλληνες, πόσοι άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, ή πρόσωπα που σχετίζονταν με κάποιον τρόπο με την Ελλάδα καταφέραμε τελικά να βρούμε και να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Σε αυτήν την παγκόσμια αναζήτηση ταλέντων, θεωρώ πως σήμερα έχουμε μαζί μας μια φανταστική ομάδα εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων στον τομέα της βιοτεχνολογίας, κάποιοι από τους οποίους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μάχη ενάντια στον Covid. Noubar, Άλμπερτ, George, είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το έργο σας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθετε ότι «η ουσιαστική πρόκληση είναι το πώς θα γίνει η μετάβαση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα, όπου ουσιαστικά έχουμε μια ζωντανή εγχώρια, φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία όμως δεν κινείται ακριβώς σε επίπεδο αιχμής στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης, σε μια βιομηχανία με βάση την καινοτομία, που θα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον αναδυόμενο τομέα της βιοφαρμακευτικής». Για το λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες τη συστηματοποίηση της συνεργασίας τους, συνεδριάζοντας ανά τρεις μήνες, μέσω zoom.

«Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να φέρουμε πίσω το ταλέντο που εγκατέλειψε τη χώρα στην περίοδο της κρίσης. Εάν ο Covid μας έμαθε ένα πράγμα, αυτό είναι πως μπορεί κανείς να εργαστεί από οπουδήποτε στον κόσμο. Γιατί να μην εργαστεί από μια χώρα που είναι όμορφη, ασφαλής, με καλό δίκτυο συνδεσιμότητας και η οποία προσφέρει το σωστό πλαίσιο κινήτρων ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στον τομέα της βιοφαρμακευτικής που στηρίζεται στην καινοτομία. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε προτάσεις», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Noubar Afeyan (Πρόεδρος της Moderna, Διευθύνων Σύμβουλος Flagship Pioneering), ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας (Harvard Medical School, Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ), o Άλμπερτ Μπουρλά (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer), o Eric Cantor (Διευθυντής της Moelis & Company), ο Nicholas Galakatos (Global Head of Life Sciences στην Blackstone Life Sciences), ο Emil D. Kakkis (Διευθύνων Σύμβουλος της Ultragenyx Pharmaceutical), ο Costis Maglaras (Πρύτανης στο Columbia Business School), ο Peter R. Orszag (Διευθύνων Σύμβουλος επί Χρηματοπιστωτικών Συμβουλών στη Lazard), ο Sir Menelas Pangalos (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος AstraZeneca), ο Stelios Papadopoulos (Πρόεδρος ΔΣ των Biogen, Exelixis, Regulus Therapeutics και συνιδρυτής της Eucrates Biomedical), ο Vangelis Vergetis (Διευθύνων Σύμβουλος Intelligencia και Πρόεδρος Eucrates Biomedical), ο Michel Vounatsos (Διευθύνων Σύμβουλος της Biogen) και ο George Yancopoulos (Πρόεδρος Regeneron Pharmaceuticals).

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025