Το χρόνιο στρες μάς παχαίνει, υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity. Oι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας δείγματα… τριχών για να εντοπίσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό.

Βρήκαν λοιπόν ότι η έκθεση σε μεγαλύτερα επίπεδα κορτζιζόλης (ορμόνη του στρες) για μερικούς μήνες, σχετίζεται με την παχυσαρκία. Εκτός από την κορτιζόλη, τα άτομα σε περιόδους στρες τείνουν να τρώνε περισσότερο, ιδίως αυτό που λέμε “comfort food”, δηλαδή τροφές πλούσιες σε λίπος, ζάχαρη και θερμίδες.
Η κορτιζόλη, μια πολύ σημαντική ορμόνη, που παράγεται από τα επινεφρίδια και είναι απαραίτητη για τη ζωή, αυξάνεται για να μας βοηθήσει, όμως δεν είναι φτιαγμένη για να δρα αδιάκοπα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πράγματι, όταν κανείς στρεσάρεται κάθε μέρα, χωρίς ανάπαυλα, και αν η κορτιζόλη είναι χρόνια ανεβασμένη, μάς βλάπτει: προκαλεί συσσώρευση ενδοκοιλιακού λίπους, εμποδίζει την παραγωγή οστού και οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας. Δηλαδή μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε παχυσαρκία, οστεοπενία ή οστεοπόρωση και σαρκοπενία, δηλαδή ελάττωση της μυικής μάζας.

Σε προηγούμενες μελέτες, που θέλησαν να δουν την ίδια συσχέτιση, οι ερευνητές βασίστηκαν κυρίως σε μετρήσεις της ορμόνης στο αίμα, στο σάλιο ή στα ούρα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να εντοπίσουν τα επίπεδα της ορμόνης σε βάθος χρόνου.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγμα μαλλιών μήκους 2 εκατοστών από τους συμμετέχοντες, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κρανίο, και αναλύοντάς το βρήκαν συσσωρευμένα επίπεδα κορτιζόλης. Εξέτασαν επίσης το σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος και την περιφέρεια της μέσης των συμμετεχόντων. Βρήκαν λοιπον ότι εκείνοι που είχαν τα πιο υψηλά επίπεδα κορτζόλης είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, ήταν βαρύτεροι και είχαν και μεγαλύτερο ΔΜΣ.
“Τα συγκεκριμένα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το χρόνιο στρες σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας”, σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Sarah Jackson, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του UCL. “Οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερες τιμές κορτιζόλης στα μαλλιά τους είχαν επίσης μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, που είναι σημαντικό, γιατί η συσσώρευση λίπου γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη και πρόωρου θανάτου”, εξήγησε και πρόσθεσε: “Η κορτιζόλη των μαλλιών είναι ένα σχετικά νέο μέτρο, που μας προσφέρει μια εύκολη μέθοδο της εκτίμησης των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης στη μελέτη του βάρους και μας προσφέρει βοήθεια στην περαιτέρω κατανόηση του συγκεκριμένου θέματος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025