Το θέμα «ψάρι στην εγκυμοσύνη» έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες. Η γενική οδηγία είναι ότι οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο.
Ο υδράργυρος από τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ενήλικες, ωστόσο οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί ή περιμένουν παιδί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς το μέταλλο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Φίλιπ Κάλντερ, ο οποίος έλαβε πρόσφατα ένα από τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία στο πεδίο της Διατροφολογίας, το ιδανικό ψάρι για τις εγκύους είναι ο σολομός, καθώς μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει το παιδί άσθμα στο μέλλον.
Ο Κάλντερ μελέτησε 123 εγκύους και τα μωρά τους και διαπίστωσε ότι ο σολομός συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο άσθματος (έως και κατά πέντε φορές) για το παιδί μέχρι την ηλικία των τριών ετών εάν η μητέρα καταναλώνει το θρεπτικό ψάρι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι μισές από τις μέλλουσες μητέρες κατανάλωναν σολομό δύο φορές την εβδομάδα από τα μέσα της εγκυμοσύνης τους έως και τον τοκετό, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες απέφευγαν εντελώς το ψάρι.
Μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ένα στα δέκα παιδιά εκδήλωσαν άσθμα. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα παιδιά που διαγνώσθηκαν με άσθμα γεννήθηκαν από μητέρες που δεν κατανάλωναν σολομό στην εγκυμοσύνη.
Ο σολομός έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όμως είναι πλούσιος σε ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι μάλλον αυτά που παρέχουν την προστατευτική δράση ενάντια στο άσθμα. Το σκουμπρί, η σαρδέλα, η πέστροφα και η ρέγγα είναι μερικά ακόμη είδη ψαριών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα θεωρούνται ωφέλιμα για τον εγκέφαλο τόσο στα πρώτα χρόνια της όσο και στα βαθιά γεράματα. Η έκθεση του εμβρύου στα λιπαρά αυτά μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ώστε να μην αντιδρά στο τρίχωμα των ζώων, στη γύρη ή σε άλλους παράγοντες που συνήθως πυροδοτούν το άσθμα.
Η περιεκτικότητα του σολομού σε βιταμίνη D ενδέχεται επίσης να παρέχει συμπληρωματική προστασία ενάντια στο άσθμα.