Η ανάλυση δείχνει ότι, χωρίς αμφιβολία, η συμμετοχή κάποιου σε μια τέτοια ομάδα τού προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από οφέλη. Οι συμμετέχοντες σε τέτοιες ομάδες εμφανίζουν, μετά από ένα διάστημα, μείωση της αρτηριακής πίεσης, των παλμών της καρδιάς, της χοληστερίνης και του βάρους τους. Βελτίωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται επίσης στο σάκχαρο.
Ακόμη, όσοι ασχολούνται με την ομαδική πεζοπορία, εμφανίζουν βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων, στη γενική σωματική ευεξία, καθώς και στην ψυχική υγεία τους, ιδίως μειώνοντας αισθητά τυχόν κατάθλιψη που είχαν προτού ξεκινήσουν αυτή τη δραστηριότητα.
Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό -τρία στα τέσσερα άτομα- κολλάνε σε τέτοιες ομάδες από τη στιγμή που εντάσσονται σε αυτές, ενώ οι παρενέργειες είναι λίγες, συνήθως κάποιες πτώσεις την ώρα της πεζοπορίας, ιδίως όταν το έδαφος είναι βρεγμένο ή ανώμαλο.
Με δεδομένο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ότι περίπου το 30% των ενηλίκων ασκούνται λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα, ενώ το 10% δεν περπατάει πάνω από πέντε λεπτά κάθε φορά που βγαίνει έξω, η χρησιμότητα της πεζοπορίας για την υγεία είναι ολοφάνερη. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν αυτή τη συνήθεια στους ασθενείς τους, γιατί οι τελευταίοι θα ωφεληθούν πολλαπλά.
Η πεζοπορία είναι ωφέλιμη και όταν κάποιος την κάνει μόνος του, όμως όταν γίνεται ομαδικά, για αρκετούς ανθρώπους προστίθεται το πλεονέκτημα της παρέας. «Οι άνθρωποι που περπατάνε σε ομάδες, τείνουν να έχουν πιο θετική στάση απέναντι στη σωματική δραστηριότητα, ενώ νιώθουν και λιγότερο μόνοι». Οι πεζοπορίες είναι καλές για την υγεία ακόμη και όταν είναι σύντομες, διαρκώντας το πολύ μια ώρα.