Μια δεκαετία μετά τη αρχική διάγνωση του καρκίνου, το μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης εμφανίζουν οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος (89,4%) και το μικρότερο οι πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος (μόνο 5,7%), σύμφωνα με νέα βρετανικά στοιχεία.
Υψηλό είναι το ποσοστό επιβίωσης (80,6%) στον καρκίνο του μαστού, τον συχνότερο γυναικείο καρκίνο, δηλαδή τέσσερις στις πέντε γυναίκες συνεχίζουν να ζουν δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου.
Σχεδόν εξίσου μεγάλο (80%) είναι το ποσοστό επιβίωσης στον συχνότερο ανδρικό καρκίνο, του προστάτη
Το θετικό νέο, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα όσων πάσχουν από αυτά τα τρία κοινά είδη καρκίνου (δέρματος, μαστού, προστάτη), έχουν πολλές πιθανότητες να επιβιώσουν για τουλάχιστον μια δεκαετία, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας. Εκτιμάται ότι σε γενικές γραμμές ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες.
Μικρά είναι τα ποσοστά επιβίωσης στη δεκαετία για τον καρκίνο των πνευμόνων (9,8%) και του εγκεφάλου (11,9%), στους οποίους μόνο ένας στους δέκα ασθενείς καταφέρνει να ζήσει δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση.
Διάφοροι παράγοντες-νέα φάρμακα, πιο έγκαιρη διάγνωση, καλύτερες θεραπευτικές στρατηγικές, αποτελεσματικότερη πρόληψη- αυξάνουν σταδιακά το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών διεθνώς, αν και όχι σε όλους τους καρκίνους στον ίδιο βαθμό. Υστέρηση προόδου παρατηρείται στους καρκίνους παγκρέατος, πνευμόνων, οισοφάγου και εγκεφάλου, κυρίως επειδή η διάγνωσή τους γίνεται με καθυστέρηση.
Σε μικρότερο χρονικό ορίζοντα, ενός έτους και μιας πενταετίας, το μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης μεταξύ των ανδρών παρουσιάζεται στον καρκίνο των όρχεων, ενώ στις γυναίκες στον καρκίνο του μαστού. Έτσι, η επιβίωση ενός έτους στον καρκίνο του μαστού είναι πλέον πάνω από 96%, ενώ στην πενταετία σχεδόν 87%.
Ο παιδικός καρκίνος του εγκεφάλου ξεπέρασε τη λευχαιμία
Εξάλλου, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ, η λευχαιμία δεν είναι πια η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στα παιδιά (ηλικίας ενός έως 19 ετών), αλλά ο καρκίνος του εγκεφάλου. Το θετικό νέο είναι ότι όλοι οι παιδιατρικοί καρκίνοι εμφανίζουν πτωτική τάση μετά τα μέσα της δεκαετίας του ΄70.
«Η αλλαγή από τη λευχαιμία στον καρκίνο του εγκεφάλου ως κυριότερης αιτίας θανάτου είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη στην ιστορία του παιδικού καρκίνου, καθώς η λευχαιμία ήταν έως πολύ πρόσφατα η Νο 1 αιτία θανάτου», δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης δημογράφος Σάλι Κέρτιν.
Από κοινού, ο καρκίνος του εγκεφάλου και η λευχαιμία ευθύνονται για πάνω από τους μισούς θανάτους παιδιών από καρκίνο. Όμως ενώ το 1999 έξι στους 20 θάνατοι οφείλονταν στη λευχαιμία και περίπου πέντε στους 20 στον καρκίνο του εγκεφάλου, σήμερα η αναλογία αυτή έχει αντιστραφεί.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις προόδους που έχουν σημειωθεί στη θεραπεία της λευχαιμίας, ενώ το ίδιο δεν έχει συμβεί εξίσου στην περίπτωση του καρκίνου του εγκεφάλου, ιδίως ορισμένων όγκων.