Το υπερβολικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άνοια προειδοποιούν Καναδοί επιστήμονες, τονίζοντας ότι οι χρόνιες στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην περιοχή του εγκεφάλου όπου γίνεται η επεξεργασίας των συναισθηματικών αντιδράσεων του ανθρώπου.
Παρατετταμένο στρες και άγχος προκαλούν χάος στο ανοσοποιητικό, μεταβολικό και καρδιαγγειακό σύστημα και επιφέρουν βλάβες στον εγκέφαλο
«Το παθολογικό άγχος και το χρόνιο στρες έχουν σχέση με τον δομικό εκφυλισμό και την προβληματική λειτουργία του ιππόκαμπου και του προμετωπιαίου φλοιού, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της ανάπτυξης νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και η άνοια» αναφέρει η Δρ. Λίντα Μα, επικεφαλής της έρευνας που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Opinion in Psychiatry. Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία από άλλες πρόσφατες μελέτες για το άγχος, τον φόβο και το στρες σε ζώα, καθώς επίσης μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων ανθρώπων με ιρσοτικό άγχους.
Βραχυπρόθεσμα και προσωρινά επεισόδια φόβου και άγχους, όπως αυτά που βιώνουν άνθρωποι πριν από έναν διαγωνισμό, μια συνέντευξη για εργασία ή εξετάσεις οδήγησης, θεωρούνται ως μέρος της καθημερινότητας. Ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν τα αισθήματα άγχους και στρες που γίνονται μακροχρόνια λόγω δυσκολιών στην εργασία ή άλλων προσωπικών προβλημάτων, προκαλούν χάος στο ανοσοποιητικό, μεταβολικό και καρδιαγγειακό σύστημα και επιφέρουν βλάβες στον εγκέφαλο.
Είναι πολύ σημαντικό οι εργοδότες να αντιμετωπίζουν τις αιτίες του στρες
«Γνωρίζαμε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χρόνια έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις και στα σωματικά και πνευματικά προβλήματαα. Γνωρίζαμε επίσης ότι το στρες κυριαρχεί στους εργασιακούς χώρους. Σε μια δημοσκόπηση του YouGov το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η δουλειάς τους τους προκαλεί πολύ ή αρκετό άγχος», δηλώνει η Εμμα Μάμο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης MIND και προσθέτει: «Είναι πολύ σημαντικό οι εργοδότες να αντιμετωπίζουν τις αιτίες του στρες προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το προσωπικό τους εισπράττει την υποστήριξη προκειμένου να αντεπεξέλθει στο άγχος στον εργασιακό χώρο».
Αναστροφή με αντικαταθλιπτικά και άσκηση
Πάντως, το θετικό στοιχείο, σύμφωνα με την έρευνα της Λιντα Μα, είναι πως η βλάβη του εγκεφάλου που οφείλεται στο άγχος είναι αναστρέψιμη, μέσω μιας θεραπείας που θα συνδυάζει αντικαταθλιπτικά φάρμακα με την άσκηση. «Με το βλέμμα προς το μέλλον, πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να εξακριβώσουμε αν οι παρεμβάσεις, όπως η άσκηση, η εκπαίδευση γνώσης και συναίσθησης και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι δυνατό όχι μόνο να μειώσουν το στρες, αλλά να ελαττώσουν και τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροψυχιατρικών διαταραχών», τονίζει η ερευνήτρια.
Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης έρχεται σε συνέχεια μιας προηγούμενης έρευνας, που διεξήχθη το 2014 και η οποία διαπίστωσε ότι το άγχος μπορεί να επιταχύνει την έξαρση της νόσου Αλτσχάιμερ, σε ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο.