Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η πλήρης αποχή από τα οινοπνευματώδη είναι επιβεβλημένη καθώς υπάρχουν πολλαπλοί βλαπτικοί μηχανισμοί για το έμβρυο.
Σημειωτέον οτι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η στιγμή στην οποία ένας άνθρωπος θα περάσει το κατώφλι του αλκοολισμού.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνοντας τους κινδύνους από το αλκοόλ προτείνει σε όσους δεν πίνουν να μην αρχίσουν να πίνουν. Σε εκείνους που πίνουν συνιστά να συζητήσουν με το γιατρό τους σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο.
Αν ούτως ή άλλως πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο από ένα έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Ως ένα ποτό θεωρούνται 330 ml μπύρας, 120 ml κρασιού, 45 -50 ml από ποτά υψηλής περιεκτικότητας όπως whiskey, vodka, ούζο κλπ.
Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν έδωσαν ενδείξεις για ευνοϊκές επιδράσεις του κρασιού, ιδιαίτερα κόκκινου, στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η πιο γνωστή επίδραση είναι μια μικρή αύξηση της HDL χοληστερόλης. Ωστόσο, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της HDL χοληστερόλης. Επίσης φαίνεται να υπάρχει μια ευνοϊκή επίδραση στην μείωση συγκόλλησης των αιμοπεταλίων μειώνοντας το σχηματισμό θρόμβων και τον επακόλουθο τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Συμπερασματικά, η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού, ή ενδεχομένως και άλλου ποτού σε αντίστοιχη ποσότητα, αν δεν υπάρχει άλλη αντένδειξη, μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις, εκτός από τις ιδιαίτερα χρήσιμες στις μέρες μας αγχολυτικές του ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όμως να παραμείνει κανείς μέσα στα όρια της λογικής χρήσης χωρίς να περάσει στην κατάχρηση.