Η κατάσταση της υγείας της γυναίκας κατά την μέση ηλικία σχετίζεται άμεσα με το πότε έκανε το πρώτο της παιδί, καθώς και με την οικογενειακή της κατάσταση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Health and Social Behavior.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από τρία αμερικάνικα πανεπιστήμια διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί λίγο μετά τα 20 δεν είχαν καλύτερη υγεία στη μέση ηλικία, συγκριτικά με εκείνες που είχαν ιστορικό εφηβικής εγκυμοσύνης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για 3.348 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη National Longitudinal Survey of Youth 1979 (NLSY79), και είχαν δώσει συμπληρώσει ερωτηματολόγια ανά ένα ή δύο χρόνια, από το 1979 έως και το 2008. Όλες είχαν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί, μεταξύ 15 και 35 ετών. Και όλες είχαν αξιολογήσει την υγεία τους σε ηλικία 40 ετών, από κακή έως εξαιρετική.
Οι ερευνητές συνέκριναν τις γυναίκες που είχαν κάνει το πρώτο παιδί σε εφηβική ηλικία (15-19 ετών), στα πρώιμα ενήλικα χρόνια (20-24 ετών) και αργότερα (25-35 ετών).
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, εκείνες που είχαν κάνει το παιδί σε ηλικία 25-35 ετών έτειναν να αναφέρουν καλύτερη κατάσταση υγείας όταν ήταν 40 ετών, συγκριτικά με τις άλλες δύο ομάδες.
Καμιά διαφορά δεν παρατηρήθηκε ως προς την υγεία κατά την μέση ηλικία μεταξύ των γυναικών με ιστορικό εφηβικής κύησης και όσων είχαν γίνει μητέρες μετά την ενηλικίωση τους.
Επίσης, η οικογενειακή κατάσταση φάνηκε να επηρεάζει την κατάσταση της υγείας της γυναίκας. Όσες ήταν παντρεμένες όταν έκαναν το πρώτο παιδί ανέφεραν καλύτερη κατάσταση υγείας στην μέση ηλικία. Αλλά, επίσης καλύτερη υγεία είχαν και εκείνες που είχαν αποκτήσει παιδί εκτός γάμου, εν αντιθέσει με εκείνες που πρώτα απέκτησαν παιδί και εν συνεχεία παντρεύτηκαν.