Ότι οι διακοπές αμβλύνουν το στρες, μας χαλαρώνουν και μας ξεκουράζουν, είναι αυτονόητο.
Όμως τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Translational Psychiatry, δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι διακοπές αλλάζουν την έκφραση των γονιδίων!
Έστω κι έξι μέρες είναι αρκετές για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό και να μειωθούν οι πρωτεΐνες, που σχετίζονται με την άνοια και με την κατάθλιψη. Κι όλη αυτή η ευεργετική επίδραση κρατάει έναν μήνα, ενίοτε ίσως και λίγο παραπάνω.
“Ενστικτωδώς, όταν πάμε διακοπές, πέφτουν οι βιολογικοί ρυθμοί που σχετίζονται με το στρες, αλλά ήταν, στ’ αλήθεια, εντυπωσιακό, το ότι είδαμε να συμβαίνουν αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων, με το που κάποιος απομακρύνεται από τη θορυβώδη ζωή του στην πόλη και πάει σε ένα ήρεμο περιβάλλον, έστω και για λίγο. Κι αυτά τα οφέλη τα απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως” δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο, Dr Elissa Epel.
Η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι διακοπές που περιλαμβάνουν διαλογισμό, έχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία.
Στη μελέτη συμμετείχαν 94 γυναίκες, ηλικίας από 30 έως 60 χρόνων. Έκαναν αιματολογικές εξετάσεις και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, τόσο πριν από τις ολιγοήμερες διακοπές τους, όσο και μετά – έναν μήνα μετά και δέκα μήνες μετά. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί ερευνητές σύγκριναν τη δραστηριότητα 20.000 γονιδίων, για να δουν εάν και κατά πόσο άλλαξαν στις διακοπές.
Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στη δραστηριότητα των γονιδίων σχετίζονταν με το στρες και το ανοσοποιητικό σύστημα.