Ο μαϊντανός είναι εκείνη η πρόσθετη ύλη που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση ενός φαγητού ή σαλάτας. Πέραν όμως της γεύσης έχετε αναρωτηθεί για τα οφέλη του στην υγεία σας; Για να αποκομίσετε στο μέγιστο τα ευεργετήματά του, θα πρέπει να καταναλώσετε χυμό από μαϊντανό ή να προσθέσετε στο αγαπημένο σας πιάτο περίπου 30 με 60 γραμμάρια καθημερινά.
Πρόληψη του καρκίνου
Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός και άλλα φυτά, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και καρκινοκατασταλτική δράση. Οι γλυκοπατάτες, ο μαϊντανός, τα μαύρα φραγκοστάφυλα και τα cranberries είναι μεταξύ των τροφίμων που περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μυρικετίνης (ανά 100 γραμμάρια).
Πρόληψη του διαβήτη
Η μυρικετίνη έχει επίσης αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα στο αίμα, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Βελτίωση της υγείας των οστών
Μαϊντανός: Το τονωτικό της ζωής σουΗ χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος των οστών. Η επαρκής κατανάλωση βιταμίνης Κ (μόλις 10 κλωναράκια μαϊντανού) βελτιώνει την υγεία των οστών, την απορρόφηση του ασβεστίου και τη μείωση ουρικής έκκρισης του ασβεστίου.
Τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ…
Βοηθά να καθαρίσουμε την περίσσεια του υγρού από το σώμα, στηρίζοντας έτσι τη λειτουργία των νεφρών.
Η τακτική χρήση του μαϊντανού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σας. Το φολικό οξύ σε αυτό το χορτάρι είναι σαν ένα τονωτικό για την καρδιά σας.
Το μασάζ με αιθέριο έλαιο μαϊντανού στο τριχωτό της κεφαλής μειώνει την απώλεια μαλλιών.
Χρησιμοποιήστε τον μαϊντανό καθημερινά και θα αισθανθείτε ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το βότανο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το τσάι με μαϊντανό χαλαρώνει τη δυσκαμψία των μυών και ενθαρρύνει την πέψη.
Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και αρωματικών φυτών όλων των ειδών έχει συνδεθεί από καιρό με μειωμένο κίνδυνο πολλών δυσμενών συνθηκών υγείας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η απομόνωση μίας βιταμίνης από τις τροφές δεν θα οδηγήσει πιθανότατα στην συνολική μας υγεία σε σύγκριση με τη συνολική κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων.